Hovedinnhold

Olympiske - og lekne!

Berntsen-søstrene blir historiske i sin OL-debut

ALPBACH (VG) De er lekne, ville og OL-klare i hver sin idrett. Nå er Hedda (25) og Ingrid (23) Berntsen klare for å skrive historie i Salt Lake City.

Denne saken handler om:

Aldri har et norsk søskenpar deltatt i to forskjellige grener i samme OL. Før de to sprudlende jentene fra Filtvet i Hurum nå er klar for henholdsvis slalåm (Hedda) og kulekjøring (Ingrid).

- Det blir kult! OL har vært målet lenge, sier de to søstrene.

VG ordnet tidligere denne uken et aldri så lite slektsmøte mellom de to i den pittoreske, østerrikske alpeidyllen Alpbach.

Blide og morsomme

Hedda var der for å trene slalåm, mens Ingrid var på vei fra Oberstdorf til franske St. Lary og nye verdenscupkonkurranser i fristil.

- Dette blir siste gangen vi ser hverandre på flere måneder, utbryter Hedda.

- Å? spør Ingrid.

- Ja, for du er jo ferdig og har reist fra Salt Lake før jeg kommer frem, oppklarer storesøster.

- Hmmm. Og jeg som ikke kommer hjem til Norge igjen før 17. mars. Det blir lenge, sier Ingrid og blir stille for et lite øyeblikk. Det tar imidlertid ikke lang tid før det er glemt - og tankene er alle andre steder.

Ting skjer hele tiden, og de skjer fort med Berntsen-søstrene. Noen vil sikkert kalle dem spik, spenna gærne - eller gi dem diagnose som hyperaktive.

De som kjenner dem best beskriver dem som relativt distre´, men også utadvendte, blide, morsomme, vennlige - samtidig som de er krevende. Alle kan i hvert fall være enige i at de to er veldig annerledes enn de aller fleste andre toppidrettsutøvere. Dessuten er de ekstremt opptatt av å ha det moro - av å leke.

- Vi kjenner ikke så mange «normale» mennesker. Men de leker nok ikke så mye som oss, sier Ingrid.

Støtter hverandre

Vi sitter ved frokostbordet. Jentene spiser - og snakker. Mye. På inn- og utpust. Men aldri i munnen på hverandre. De følger hverandre heller opp. Slik de har gjort siden de var bittesmå hjemme på Filtvet.

- Vi har nok betydd veldig mye for hverandre, sier Hedda.

- Ingen av oss liker å være dårligere enn den andre, supplerer Ingrid.

Et kvarter senere får vi bevis for det da vi er i hotellets svømmebasseng for å ta bilder. Hedda forsøker å svømme frem og tilbake under vann, men gir opp midtveis på returen i 12-metersbassenget.

Hun er knapt nok kommet til overflaten før søsteren er i gang. Med øynene lukket i det sterke klorvannet klarer hun oppgaven med glans.

Selvsagt forsøker Hedda en gang til. Og består - også hun...

- Det er stort sett jeg som drar Ingrid på kondisjonstreningen. Hun er ikke så glad i det. Men Ingrid er veldig bra på koordinering. Der er hun sjefen, forklarer Hedda Berntsen.

Når de ikke er ute og reiser, bor jentene sammen i et kollektiv på Bygdøy rett utenfor Oslo.

Hedda og Ingrid Berntsen er oppvokst langt ute i skogen. Med en oppfinnsom far som i tillegg til masse annet hugget frem «OL- og VM-bakker» i skråningen bak huset. Og med en storebror som driver med basehopping.

To av gutta

- Vi var ute hver eneste dag etter skolen. Vi kjørte på langrennsski og slalåmski, hoppet og husket. Om sommeren stupte vi og skled i hjemmelagde sklier ut i en dam vi hadde hjemme. Eller herjet på BMX-sykler. Broren vår, Bjarte, lagde konkurranser for oss og kameratene sine. Vi lekte bestandig med gutta. Skikkelige actionleker, forteller de to.

Hedda er nesten nøyaktig to år eldre enn Ingrid - og hadde dermed et naturlig forsprang. Det var ikke alltid like lett å takle for lillesøster.

- Ingrid var veldig hissig. Når hun ble ordentlig sint, gikk hun inn på rommet sitt og tegnet på gulvet med sprittusj. Men det tok ikke så lang tid før hun satte en puff over kunsten, slik at «muttern» ikke skulle oppdage det.

Jentene ler. Humøret er det ikke noe å si på. Til tross for at begge to sliter med å få det sportslige til å stemme om dagen.

De snakke gjerne om fortiden. Om hvordan pappa Dag tok affære da 16 år gamle Hedda søkte skigymnaset fordi hun hadde lyst til å bli alpinist når hun ble stor.

Årets nykommer

Problemet var bare at hun aldri hadde kjørt et eneste skirenn.

- Heldigvis fikk pappa ordnet en opptaksprøve, sier Hedda før søsteren overtar:

- Hun kjørte elendig teknisk, men lærerne hadde aldri sett en jente kjøre rett ned hele løypa på Geilo - for så å avslutte med et kjempehopp i v-stil på den siste kulen. Det holdt.

Heldigvis.

Der startet den første tekniske skoleringen av friskusen som lørdag ble kåret til årets nykommer under idrettsgallaen på Hamar - takket være sjokkbronsen under VM i St. Anton i fjor.

Også lillesøster har gått på skigymnas. På Lillehammer. I år har hun den beste verdenscupplasseringen av de to med en fjerdeplass.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn