Hovedinnhold

Norge vil ha medisinen som hjalp Kowalczyk til OL-gull på doping-listen

Polsk OL-lege til VG: - Forslaget er fullstendig absurd

<p>GULLJUBEL: Justyna Kowalczyk fra Polen tok OL-gull på 10 kilometer klassisk enkeltstart i Sotsji i febraur i år. Charlotte Kalla (t.v.) og Therese Johaug klappet for sin overkvinne under blomsterseremonien på stadion den dagen.<br/></p>

GULLJUBEL: Justyna Kowalczyk fra Polen tok OL-gull på 10 kilometer klassisk enkeltstart i Sotsji i febraur i år. Charlotte Kalla (t.v.) og Therese Johaug klappet for sin overkvinne under blomsterseremonien på stadion den dagen.

Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
Justyna Kowalczyk (31) brukte medisinen Marcain for å bedøve foten da hun tok OL-gull på 10 kilometeren i Sotsji. Hadde det vært opp til norske antidopingledere hadde ikke Kowalczyk fått lov til å bruke denne medisinen.

Denne saken handler om:

Den norske legen Ingaard Lereim, som er leder av den medisinske komiteen i FIS (det Internasjonale Skiforbundet) forteller at noen lokalbedøvelser var inne på dopinglisten tidligere, men så ble de fjernet.

- Norge har jobbet for, og vil fortsette og jobbe for, å få lokalbedøvelse inn på dopinglisten. Antidoping Norge har presset på for å få medisinen Kowalczyk fikk inn på dopinglisten, sier Lereim til VG. 

<p>MEDISINSK LEDER: Inggard Lereim er leder for FIS' medisinske komité.</p>

MEDISINSK LEDER: Inggard Lereim er leder for FIS' medisinske komité.

Foto: Ole Kristian Strøm, VG

Kowalczyk gikk åpningsdistansen i OL med brudd i foten. Hun tok gullet på sin favorittdistanse, 10 kilometer klassisk.

- Dersom man bedøver en skade i konkurranse, så kan det forverre skaden. Fra Norge sin side vil vi ha noen lokalbedøvelser inn på dopinglisten igjen. Internasjonalt blir ikke dette sett på som et stort medisinsk problem, om legene ikke er så nøye med etikk. Men om vi ser mange tilfeller med forverring av skader på grunn av lokalbedøvelse, så er det uetisk, sier Lereim.

Kjente ikke smerte på tre timer

Kowalczyk innrømmet at skaden ble verre av medisineringen som ga henne OL-gull.

– Foten er fremdeles brukket. Jeg tok en veldig sterk medisin før start. Da kjenner jeg ikke smerte i tre timer, men så blir det verre, sa Kowalczyk om medisineringen under OL.

Den polske langrennsstjernen sa dette til TV 2 etter målgang etter gulløpet i Russland:

- Du spør om det gjør vondt i foten når jeg kjører. Her er svaret - Marcain. Takket være små mengder av stoffet føler jeg ikke smerte i tre timer. Det har aldri vært, og er ikke, på listen over forbudte stoffer.


Kowalczyk sa for noen dager siden at hun vil satse frem mot OL i 2018.

Fnyser av forslaget

Den polske OL-legen fra Sotsji-lekene, Stanisław Szymanik, fnyser av det norske forslaget.

- Dette høres helt utrolig ut. Fullstendig absurd. Marcain er ikke på listen over forbudte stoffer. Det inneholder bupivacain som også er lovlig. Det en en lokalbedøvelse som alltid er blitt brukt innen idretten. Jeg kan ikke forestille meg at en medisinen skal bli forbudt, sier Stanislaw Szymanik til VG.

Han understreker at han representerer Polen i FIS medisinske komite. Og påpeker at Marcain ikke er på forbudslisten for 2015-sesongen. Han legger til at det heller ikke har noen prestasjonsfremmende virkning.

- Dette kan sammenlignes med en utøver som er forkjølet, og tar aspirin før et gull-løp. Etterpå er aspirin et forbudt stoff, sier Stanislaw Szymanik.

Medisinen gir nerveblokkader

I felleskatalogen står det dette om Marcain: «Indikasjoner: Nerveblokader der lang varighet er ønskelig, f.eks. ved postoperativ smertelindring, epiduralanestesi, terapeutiske og diagnostiske blokader». Les mer om medisinen her.

<p>LANDSLAGSSJEF: Vidar Løfshus.</p>

LANDSLAGSSJEF: Vidar Løfshus.

Foto: Mattis Sandblad, VG

Landslagssjef for de norske langrennslandslagene, Vidar Løfshus, vil ikke si så mye om lokalbedøvelsen til Kowalczyk.

- Jeg har ikke noe standpunkt der. Vi må stole på systemet, sier Løfshus til VG.

Tidligere har blant annet Marit Bjørgen fått fritak fra dopinglisten, fordi hun har astma, og trenger astmamedisiner. Denne astmamedisinen står ikke lenger på listen over forbudte stoff. Nå har ingen norske langrennsløpere fritak fra noe som står på dopinglisten.

- Vi har streng etikk. Våre leger er restriktive. Vi kjører en tøff linje. Vi har kontroll. Men utøverne tar kosttilskudd, de må i følge kontrakten rapportere om alle kosttilskudd de tar, så vi har god kontroll på det, sier Løfshus.

Landslagssjefen visste at russerne brukte xenongass

Russerne kom i fokus for å ha benyttet et lovlig stimuli under OL på hjemmebane tidligere i år. Flere russiske utøvere inhalerte edelgassen xenon. Dette sto ikke på dopinglisten under OL i februar.

Ifølge anerkjente internasjonale studier bidrar inhalering av xenon til å stimulere produksjonen av erytropoietin (EPO) i kroppen. Kunstig tilførsel av EPO er blant de mest effektive former for doping i utholdenhetsidretter og er strengt forbudt. Antidopingreglementet forbyr alle farmasøytiske måter å øke oksygenopptaket, skrev Aftenposten om xenongass i februar i år.

Etter OL kom xenongass inn på forbudslisten hos WADA (det internasjonale antidopingbyrået).

- Vi visste om russerne og gassen. Det var prat om det. WADA kom på banen, sier landslagssjef Løfshus til VG.

Verdenscupen i langrenn starter i Kuusamo i Finland lørdag 29. november.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport