Hovedinnhold

Skiheltene fikk ostepremie - men de kan ikke ta den med hjem

Langrennsløperne ville brutt norsk lov hvis de tok premien med hjem

<p>SAY CHEESE! Ingvild Flugstad Østberg jubler her med ost gitt av hovedsponsoren under Ski Tour Canada. Men Ingvild kunne ikke ta premien med hjem.</p>

SAY CHEESE! Ingvild Flugstad Østberg jubler her med ost gitt av hovedsponsoren under Ski Tour Canada. Men Ingvild kunne ikke ta premien med hjem.

Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
Ostepremiene i Ski Tour Canada får en vond ettersmak. Hvis Martin Johnsrud Sundby, Therese Johaug eller en av de andre hadde tatt med premien hjem, ville de brutt norsk lov.

Denne saken handler om:

For regelverket er tydelig.

På mattilsynets sider står det følgende om  hva som vil skje dersom en person forsøker å ta med seg kjøtt, melk eller meieriprodukter fra land utenfor EU/EØS.

«Tollvesenet vil beslaglegge slike matvarer, og på grunn av mulig smittefare for norske husdyr vil de bli sendt til forbrenning. I tillegg risikerer du å bli politianmeldt.»

At løperne har vunnet store mengder ost i Canada har vært gjenstand for mye oppmerksomhet. Heidi Weng sa blant annet til NRK at det ville bli trøbbel med overvekten. Men det ble altså ikke noe alternativ.

Mer ostenytt: Synnøve Finden må sladde denne osten

Deler ut til frivillige

– Vi har gjort en avtale med de lokale arrangørene om at all osten de norske løperne har vunnet skal deles ut til de frivillige. Vi er gjort oppmerksom på at det ikke ville være lov å ta den med hjem, sier Gro Eide, som er presseansvarlig for løperne i Ski Tour Canada.

– Det stemmer. Løperne måtte avstått osten til Tollvesenet dersom de hadde tatt den med seg i bagasjen, sier kontorsjef Tor Fredriksen hos Tollvesenet ved Oslo Lufthavn.

Det hjelper ikke at osten, som er gitt i premie av sponsoren Le Gruyère AOP, er produsert i Sveits. Osten, som langrennsløperne helt lovlig har tatt med seg hjem fra renn i Europa, er ulovlig å ta med hjem når den kommer via Canada.

Les også: Weng vil feire Canada-triumf med dansing og cowboyhatt

– Jeg har tatt en runde med Mattilsynet om dette i dag, og regelverket er helt klart. Hvor osten er produsert har ingen betydning, når den kommer fra Canada er den å betrakte som en hvilken som helst matvare fra land utenfor EU/EØS. Den kan dermed ikke importeres.

– Finnes det noen unntak?

– Nei, for privatpersoner er det et absolutt forbud. Det er ikke lov å ta med ett eneste gram, sier Fredriksen.

– I regelverket står det at man kan bli politianmeldt. Kunne løperne risikert det?

– Nei, hvis det ikke er snakk om grove, eller gjentatt forsøk, blir man ikke politianmeldt. Men blir rett og slett fratatt varen, sier Fredriksen.

Ble du sulten? Sjekk denne oppskriften på bakt ost!

<p>IKKE OSTEPOP: Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og Heidi Weng vant tredobbelt i Canada. Men ost er ikke pop i tollen.<br/></p>

IKKE OSTEPOP: Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og Heidi Weng vant tredobbelt i Canada. Men ost er ikke pop i tollen.

Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Kunne søkt på forhånd

Hvis Norges Skiforbund hadde søkt om tillatelse for å importere osten kommersielt kunne de unngått dette problemet.

– Men da måtte de ha søkt om det på forhånd, og importert all osten samlet. Det er andre regler for kommersiell import, sier Fredriksen.

Sveitsiske Le Gruyère AOP er en av hovedsponsorene til verdenscupen i langrenn. De har gitt ost i premie i hele vinter, men så lenge løpene har gått i EU/EØS land har det ikke vært noe problem å ta premien med hjem, så lenge de ikke overskrider den tillatte kvoten.

Regelverket om import av matvarer er som følger:

«Dersom du skal ta med deg kjøt, kjøttvarer eller melk, ost og andre melkeprodukt, skal desse være handlet innenfor EØS. Frå land utenfor EØS er det ikkje tillate for privatpersoner å ta med seg slike varer uten særleg løyve.»

På mattilsynets side er loven utdypet må følgende måte:

«Av hensyn til dyrehelsen i Norge og resten av EU/EØS-området er det forbudt for privatpersoner å ta med seg kjøtt, kjøttprodukter, melk og meieriprodukter fra tredjestater (land utenfor EU/EØS). Forbudet gjelder også mottak av postforsendelser.

Dette betyr at varer som tas med eller sendes som pakke fra land utenfor EU ikke skal inneholde kjøtt, melk eller produkter av disse. Dette gjelder uansett bearbeidingsgrad, også for hermetikk, og uansett mengde. Postforsendelser til Norge med slike produkter beslaglegges og destrueres av Tollvesenet.

Fra EU-land, Island, Sveits, Liechtenstein, Andorra og San Marino kan du ta med deg så mange kilo som det er tollmessig tillatt å ta med, forutsatt at det er til eget forbruk.»

Fikk du med deg? Ypper til ostekrig med ny jarlsberg-variant

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn