Hovedinnhold

Svensk aviskommentator om Sundby: – Kommer til å få et helvete

• Slik reagerer svenskene

<p>FÅR SVENSK STØTTE: Svenske Expressen slår Sundbys utestengelse stort opp, men kommentator Holmberg tar nordmannens parti.</p>

FÅR SVENSK STØTTE: Svenske Expressen slår Sundbys utestengelse stort opp, men kommentator Holmberg tar nordmannens parti.

Foto: VG / Faksimile: Expressen
Ludvig Holmberg, kommentator for svenske Expressen, tar parti med Martin Johnsrud Sundby, men spår «et helvete» for nordmannen når verdenscupen begynner igjen.

Denne saken handler om:

– Kritikken fantes allerede, men nå kommer alt til å spore av - fullstendig. Men i mine øyne er Martin Johnsrud Sundby ingen jukser. Det her er ekstremt klønete av både Martin Johnsrud Sundby og det norske skiforbundet. Det er pinlig, og det er først og fremst ødeleggende. 

Slik begynner Ludvig Holmberg sin kommentar i svenske Expressen. Nyheten om Sundbys utestengelse ble slått stort opp i svenske medier, som tidlig var nådeløst ute med å fastslå at «Sundby er tatt for doping».

<p>TATT: Svenske Expressen meldte tidlig at «Sundby var tatt for doping». Også det faktum at Northug overtar sammenlagtseieren i Tour de Ski i 2014/15-sesongen ble bemerket på avisens forside på nett.</p>

TATT: Svenske Expressen meldte tidlig at «Sundby var tatt for doping». Også det faktum at Northug overtar sammenlagtseieren i Tour de Ski i 2014/15-sesongen ble bemerket på avisens forside på nett.

Faksimile: Expressen

– Men det gjelder også å se på hva det er, fortsetter han. I avsnittene nedenfor tar den svenske kommentatoren parti med den norske langrennsutøveren, og skriver at medisinen i seg selv er ingenting å bli opprørt over, og at «å stemple Johnsrud Sundby som jukser, er uvitenhet», fortsetter imidlertid Holmberg.

Sundby: - Himmelen falt i hodet på meg

Men det er et problem, og det er ikke et lite ett. I flere år har langrennsverdenen diskutert bruken av astmamedisin. Polske medier har vært på Marit Bjørgen, mens Russlands skipresident, Jelena Välbe, uttalte seg sterkt kritisk i retning Sundby så sent som i januar.

Holmberg kaller den diskusjonen for idioti, men at det fatale slurvet til Norges Skiforbund og Martin Johnsrud Sundby innebærer at diskusjonen ikke kommer til å dø ut med det første. Langt derifra.

– Diskusjonen kommer til å blåses opp hver gang Norge står øverst på pallen. Hver helg, altså. Det kommer til å storme i vinter. Det kommer til å være harde ord. Og Martin Johnsrud Sundby kommer til å få et helvete. 

<p>STORT OPPSLAG: Sundbys utestengelse får stor oppmerksomhet i de svenske avisene. Her er det Aftonbladet som slår saken opp.</p>

STORT OPPSLAG: Sundbys utestengelse får stor oppmerksomhet i de svenske avisene. Her er det Aftonbladet som slår saken opp.

Faksimile: Aftonbladet

NRK-kommentator Jann Post er enig med svensken.

– Skiforbundet har visst at bruken er omdiskutert internasjonalt, og det er helt vanvittig klønete av dem å ikke ha full kontroll på dette. Du kan si at det er en idiotisk regel og idiotisk forståelse, men de hjelper ikke. De må ha kontroll på det, og det finnes ikke rom for feil, sier han til VG.

Les også: Kowalczyk med dopangrep på Bjørgen

– Dette skader Norges Skiforbund, Martin og samtlige norske utøvere. I utlandet kommer de ikke til å sitte å høre hele pressekonferansen eller lese alle dokumentene. De tar en generell slutning: «Se, Norge jukser med astmamedisin». Det er vanvittig synd, og ekstremt klønete, fortsetter han.

Ikke alle er enige at dette bare er klønete av Sundby og Skiforbundet. Den finske langrennsløperen Aino-Kaisa Saarinen reagerer på at ingen fikk vite om Sundbys trøbbel med WADA før det ble offentliggjort nå.

– Sundbys dopingbrudd kom ikke ut offentlig før etter CAS (Idrettens voldgifstrett). Det ville vært rettferdig å ha like regler for alle, skriver hun på Twitter. 

Les også: Sundbys lagkamerater i sjokk

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn