Hovedinnhold

Maktdemonstrasjon av Sundby - tangerte Brå og Estenstad: – Var ikke noe moro

<p>OVERLEGEN: Martin Johnsrud Sundby var usikker på om han skulle gå i dag grunnet en strekk, men han startet. Og var fullstendig overlegen. </p>

OVERLEGEN: Martin Johnsrud Sundby var usikker på om han skulle gå i dag grunnet en strekk, men han startet. Og var fullstendig overlegen. 

Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix
Martin Johnsrud Sundby (32) pådro seg en strekk under torsdagens lagsprint og var usikker til lørdagens femmil. Den strekken så ikke ut til å plage han nevneverdig da han smadret konkurrentene over samtlige 50 kilometere.

Denne saken handler om:

For Johnsrud Sundby, som tok sølv med strekk på fredagens ti kilometer, var fullstendig overlegen på lørdagens femmil og var hele 2:19.7 foran andremann Johan Tjelle i mål. 

– I dag var det hardt. Det var ikke noe moro, bare blodhardt, sier Sundby til NRK etter målgang. 

Les også: Bjørgen overlegen på tremila: – Hun er umulig å slå

Seieren gjør at Johnsrud Sundby nå har vunnet fem NM-gull på distansen, kun ett bak Kristen Skjeldal. Sundby har like mange gull som Oddvard Brå og Magnar Estenstad, alle tre har nå vunnet fem NM-gull på femmila.

– Det var bra ikke Skjeldal stilte til start i dag, da er det ikke sikkert jeg hadde tatt gullet, sier han med et smil rundt munnen. 

Usikker før start grunnet strekk

 Før lørdagens femmil var han usikker på om han i det hele tatt skulle stille til start.

– Nei det er jo ikke noe superdigg, men jeg har funnet ut at femmil er jækla vondt uansett, sa Røa-gutten til NRK om strekken før han gikk ut med startnummer 144. 

Les også: Sundby etter Gløersen-gull i NM: – Han bør gi gullet til Krogh 

Og det så ikke ut som om strekken plagde han nevneverdig. 

Johnsrud Sundby åpnet sterkt og ledet med 24 sekunder på Jonas Udjus Frorud etter drøye milen. 10 kilometer senere hadde ledelsen økt kraftig. Denne gang var det Mathias Rundgreen som var nærmest, men han var over minuttet bak Sundby. 

Etter 40 kilometer var nærmeste utfordrer Espen Udjus Frorud, som var 2,11.1 bak Røa-gutten. Men selv om gullkampen var avgjort tidlig var det mer spenning rundt sølv- og bronsekampen.

For etter fire av fem mil skilte det bare drøye 12 sekunder mellom Espen Udjus Frorud, Mathias Rundgreen og Johan Tjelle.

Rundgreen hadde lenge medalje godt innenfor rekkevidde, men stivnet de siste ti kilometerne og tapte minuttet til Tjelle fra 40 kilometer til mål. Det holdt ikke engang til medalje for Rundgreen. 

En god avslutning av Tjelle sørget for sølv til Lyn-gutten, mens Jonas Udjus Frorud tok bronse. Jonas var halvminuttet bak Espen etter 40 kilometer, men avsluttet vanvittig sterkt og var drøye 20 sekunder foran storebror Espen i mål. 

Men ingen kunne gjøre noe med overlegne Johnsrud Sundby, som sier han tok en vurdering på om han skulle gå med strekken.

– Jeg tok en vurdering på det i dag morges. Jeg kjenner det, men når man skal gå en femmil gjør det vondt uansett. 

– Jeg kommer til å kjenne det i kveld, men nå er jeg ferdig med sesongen. Da kan jeg ha vondt en stund, sier Sundby, som på alle distanser i NM-sammenheng har nå vunnet 13 NM-gull.

Sett denne fra fredag? Stakeforbud kan stoppe Sundby fra å gå femmila

I tillegg til flere landslagsløpere var det to svensker som deltok - Daniel Rickardsson og Anders Södergren, som begge har vunnet femmila i Holmenkollen tidligere.

Men svenskene klarte ikke å sette sitt preg på femmila. Rickardsson kom på 8.plass, mens Södergren måtte ta til takke med en 9.plass. 

Resultater NM 50 kilometer:

1. Martin Johnsrud Sundby

2. Johan Tjelle + 2:19,7

3. Jonas Udjus Frorud + 2:27,7

4. Espen Udjus Frorud + 2:46,1

5. Mathias Rundgreen + 3:20.8

6. Bjørn Andre Aaslund + 3:23,2

7. Daniel Stock + 4:47,8

8. Daniel Rickardsson + 5:39,8

9. Johannes Høstflot Klæbo + 6:13.5

10. Anders Södergren + 6:40,3

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn