Hovedinnhold

Ulvang slår tilbake mot svensk Tour de Ski-kritikk

FIS-lederen: – Farlig å bli for påvirket av øyeblikket

<p>EN, TO, TRE: Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug og Didrik Tønseth etter lørdagens 30 kilometer.</p>

EN, TO, TRE: Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug og Didrik Tønseth etter lørdagens 30 kilometer.

Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
OBERSTDORF (VG) FIS-toppen Vegard Ulvang (52) kjøper ikke den massive kritikken av årets Tour de Ski. Han mener bonussekundene har vært en suksess.

Denne saken handler om:

Etter tre etapper er den norske dominansen total – med tre nordmenn på topp både i herre- og kvinneklassen. De norske langrennsgutta har fem av de seks beste løperne så langt.

Svenske Charlotte Kalla er beste ikke-norske utøver på kvinnesiden. Hun er to minutter og 45 sekunder bak Ingvild Flugstad Østberg. Russiske Sergej Justjugov er over to minutter bak Martin Johnsrud Sundby.

– Det er mye, erkjenner Vegard Ulvang, leder av langrennskomiteen i FIS (Det internasjonale skiforbundet).

Svenske Ida Ingemarsdottir uttalte søndag at bonussystemet i Tour de Ski «ikke bare dreper touren, det dreper hele idretten». På fellesstarten lørdag kunne Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug plukke «alle» bonussekundene fordi de gikk fra resten.

- Det er på høy tid å gratulere Det internasjonale skiforbundet med en kjempefiasko, skriver Expressen-kommentator Tomas Pettersson og foreslår at bonussekundene fjernes.

Les også: Emil Jönsson: – Vi driter i totalen

Northug: – Snur fort

– Det snur fort. Det er ikke mange år siden man klaget over at Norge ikke klarte å vinne Tour de Ski, påpeker Petter Northug.

 Det er farlig å bli for påvirket av øyeblikket, sier Ulvang til VG.

– Bonussekundene har vi veldig god erfaring med. Det skaper fart og spenning i fellesstarter som tidligere ikke var spennende før spurten kom. Men nå var det to som er veldig sterke, og som fikk alle bonussekundene, sier han videre.

– Skjønner du Ingemarsdottir som sier at det dreper sporten?

– I øyeblikket ser det sånn ut. Men vi har en ti år gammel tour-historie, og bonussekundene kan slå mange veier. Northug har brukt dem til å ta inn ledelser. Det som er nytt er at Johaug og Sundby er så suverene at de går fra fra starten av, sier Ulvang.

Les også: Se, Didrik - du er ikke den første Northug hisser på seg

Han sier at det er bred enighet om konkurransekonseptet og bonussekundene, men han varsler likevel en evaluering etter årets tour.

– Rent personlig synes jeg dag to ble veldig hard. Men Sundby og Johaug hadde nok vunnet i alle typer løyper, påpeker Ulvang.

Ingen krise - ennå

Han forteller at snømangel i Lenzerheide førte til en mye tøffer løype enn planlagt.

– Løypa skulle vært litt lengre, men på grunn av snømangel ble det gjort et kompromiss. Da ble det en veldig krevende tremil på dag to, mens den opprinnelige planen var en lang og slakere runde, sier han.

– Er den norske dominansen skadelig?

– Det er overhodet ingen krise nå. Tour de Ski er veldig populært og sendes i mange land og har hatt like bra sendeflate de siste 5-6-årene. Dette er veldig attraktivt. Det man er redd for er en vedvarende norsk dominans over mange år. Det vil få økonomiske konsekvenser, sier Ulvang - og fortsetter:

 Noen mener at FIS skal prøve å regulere den norske dominansen. Det skal man ikke gjøre. Det kommer ingen tiltak for å begrense den norske dominansen. Det vi må sørge for er at alle stiller likest mulig fra start.

Les også: NRK-ekspert: – 70/30 fordel Johaug

<p>TROR IKKE PÅ STORE ENDRINGER: Vegard Ulvang, her under VM i Falun, mener bonussystemet i Tour de Ski har fungert bra.</p>

TROR IKKE PÅ STORE ENDRINGER: Vegard Ulvang, her under VM i Falun, mener bonussystemet i Tour de Ski har fungert bra.

Foto: Helge Mikalsen, VG

– Mange snakker om store norske smøreteamet, og vi har gjort visse reguleringer i år, men det er naivt å tro at det vil begrense den norske dominansen. Forskjellen er at det er 1500 som stiller i junior-NM i Norge, mens Tyskland har 50, sier han.

– Hva tenker du om snømangelen som har preget touren?

– Snøutfordringen er den største langrennssporten har. Det vil komme gode vintrer, men tradisjonelle arrangørsteder har slitt. I Oberstdorf gikk det nesten mot avlysning. Vi tok beslutningen på julaften, og det gikk med et nødskrik. Det samme kan man si om VM i Falun, som ble berget med én grads margin.

– Hvordan vil du oppsummere ti år med Tour de Ski?

– Det har vært en fantastisk reise. Vi har like mange seere som hele verdenscupen til sammen. Det er flere seere, særlig fordi det foregår i Mellom-Europa, sier Ulvang – som vil vente med å oppsummere årets utgave til den er over.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn