Hovedinnhold

Slik var monsterøkten som knekte Vibeke Skofterud

** Fikk overarm på størrelse med lårene
** Er fortsatt sliten og trøtt etter smellen
** VG fikk være med i styrkerommet

Mens guttene på laget sto og måpte tok Vibeke Skofterud (34) 100 hangups og 60 pushups på 25 minutter. Dagen etter var armene større enn lårene.

Denne saken handler om:

Det er en måned siden gjennomførte Skofterud en real styrkeøkt sammen med Centric-laget. Brødrene Jørgen og Anders Aukland advarte underveis. Men Skofterud skulle gjennomføre. Koste hva det koste ville. 

- Ei styrkeøkt skal jo gjøre vondt, sier Skofterud.

VG møter henne på et treningssenter i Mjøndalen fredag. Det er en måned siden monsterøkten som førte til innleggelse på intensivavdelingen på Drammen Sykehus. Armene er fortsatt ikke bra. 

Musklene vil ikke koble inn armene 

- Jeg er blitt så pinglete. I stad klarte jeg ikke å løfte manualer på seks kilo. Musklene ville ikke koble inn armene. Jeg føler armene er svake. Jeg har ikke hatt så lite styrke i armene siden jeg var en liten jente. Men det bekymrer meg ikke så veldig, styrke går fort å trene opp igjen, sier Skofterud.

<p>MONSTERARM: Vibeke Skofterud klinket til på en styrkeøkt for en måned siden, det ga rabdomyolyse (sykdom som skyldes akutt ødeleggelse av muskelceller) og innleggelse på intensivavdelingen på Drammen sykehus.<br/> Foto: PRIVAT<br/></p>

MONSTERARM: Vibeke Skofterud klinket til på en styrkeøkt for en måned siden, det ga rabdomyolyse (sykdom som skyldes akutt ødeleggelse av muskelceller) og innleggelse på intensivavdelingen på Drammen sykehus.
Foto: PRIVAT

Hun forlot landslaget etter forrige sesong. Nå er det nye utfordringer på privatlag. Hun trener mye, og nyter livet, sommeren og sola. Fredag gikk hun 2,5 time på rulleski før hun gjennomførte en styrkeøkt.

- Hvordan var økten som «gikk galt»?

- Det var en styrkeøkt som ble gradvis hardere. Etter hvert tok jeg 50-60 pushups og 100 hangups, med litt hjelp, på 25 minutter. Etterpå gjorde jeg noen styrkeøvelser til. Det gjorde vondt, sier Skofterud og legger til:

- Dette sier vel noe om at treningsintelligensen min noen ganger kommer til kort. Men jeg hater å gi meg.

Store hull ned i huden

Dagen etter var hun ute og staket tre timer på rulleski før hun trente litt styrke på ettermiddagen. Dagen etter var armene så store at hun ikke hadde noe å ha på seg.

- Jeg hadde så mye væske i armene at det ble store hull ned i huden da jeg trykket på den. Armene ble helt låst. Jeg kunne ikke sykle. Jeg klarte ikke å rekke ut armene. Jeg gikk sånn her, sier Skofterud og viser armene med 90 graders vinkel i albuen.

Hun googlet symptomene sine og fant en artikkel med tittelen «Døden nær etter hard treningsøkt». Da tok hun kontakt med kameraten og vennen Erik. Det ble tatt prøver og bilder. Hun ble innlagt på sykehus med diagnosen rabdomyolyse. Det er akutt ødeleggelse av muskelceller. Normalt skal verdiene være på rundt 500, Skofteruds test viste 40.000.

- Det er et nivå nesten ingen får, men som man kan få etter skuddskader i krig, sier Skofterud.

Hadde hun ventet lenger med å oppsøke legehjelp så kunne hun ødelagt nyrene.

- Jeg var kanskje bare tolv timer unna å gå til dialyse en gang i uken resten av livet, sier Skofterud.

Målet er VM og Vasaloppet

Men det gikk altså bra, selv om futten i armene fortsatt ikke er i nærheten av gammel futt. Hun merker også at hun noen dager er mer sliten, trøtt og slapp enn før. Men hun er offensiv. Og humøret er det ingenting å si noe på. 34-åringen med VM- og OL-gull på stafett smiler, ler og spøker.

<p>GODT HUMØR: Vibeke Skofterud har det topp om dagen, og nyter sol og sommer, selv om armene ikke samarbeider i treningsarbeidet hele tiden.<br/></p>

GODT HUMØR: Vibeke Skofterud har det topp om dagen, og nyter sol og sommer, selv om armene ikke samarbeider i treningsarbeidet hele tiden.

Foto: Frode Hansen

- Målet for sesongen er VM i Falun og Vasaloppet. Jeg håper å gå bra på Beitostølen under den nasjonale åpningen, så jeg kvalifiserer meg til verdenscup fra starten av, sier Skofterud.

I 2012 skrev 34-åringen historie da hun ble den første norske kvinnelige skiløperen som vant Vasaloppet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn