Hovedinnhold

Råsterkt Østberg-rykk parkerte Johaug

** Østberg tok sin første verdenscupseier i distanserenn
** Therese Johaug: – Det var en syrefest
** Trippelt norsk også i kvinneklassen

LENZERHEIDE/OSLO (VG) Ingvild Flugstad Østberg (25) snudde opp ned på de forventede rollene: Med et rykk én kilometer før mål parkerte hun Therese Johaug (27) i den siste motbakken og vant jaktstarten i Tour de Ski.

Denne saken handler om:

– Jeg er veldig overrasket. Hun har vist et helt annet nivå enn resten av oss. Men jeg så at hun ikke var på sitt råeste, og da øynet jeg sjansen min opp den siste bakken, sier en smilende Ingvild Flugstad Østberg i strålende solskinn i Lenzerheide.

–Er dette en bekreftelse på at du kan bli verdens beste langrennsløper?

– Det er lett å si etter en dag der det går veldig bra. Therese har som sagt et helt annet nivå inne, og når Marit kommet tilbake med sånn baby-boost, så blir det vanskelig å hamle opp med dem. Jeg må bare glede meg over det jeg har gjort nå, sier Østberg.

Gjøvik-jenta har et forsprang på 14,3 sekunder på Therese Johaug i Tour-sammendraget.

– Nå kommer det en sprint der du kan få ytterligere forsprang?

– Ja, det er en bra distanse for meg. På en sprint kan det skje mye, og Therese er litt bedre i klassisk enn i fristil, og jeg regner med at vi ser henne i en semifinale der – og da får hun ganske mange sekunder, sier Østberg til VG.

– Jeg er ganske trygg på hvem som står på toppen av pallen i slalåmbakken, men det er viktig for meg å få så mange skunder som mulig til de som kommer bakfra, tillegger hun.

Johaug: Ikke noen paradmarsj

Therese Johaug sier hun gjorde så godt hun kunne, men var sjanseløs mot syrefesten beina.

– Ingvild var bedre enn meg. Jeg gjorde så godt jeg kunne, men syra kom og tok meg. Jeg hadde ingen sjanse, forteller Johaug til den skrivende pressen i Sveits.

Johaug og Østberg: Uenige om favorittstempel

– All praten om at du er favoritt, hva gjør det med deg?

– Jeg har liksom prøvd å si til alle hele tiden at dette ikke er noen parademarsj. Tour de Ski er ikke som mesterskap, og det er ikke som vanlig verdenscup. Du drar med deg sprinter og bonuspoeng, og kortere og lengre distanser – og du må gå jevnt bra hele veien. En sånn konkurranseform passer Ingvild veldig bra.

– Er du litt bekymret?

– Nei, jeg er ikke bekymret ennå. Det er fortsatt mange skirenn igjen. En sprint, to tikilometere, én femkilometer og bakken. Det er litt dumt å være bekymret på dag tre.

– Du har merket at Østberg har tatt steg?

– Ja, jeg har trent mye med Ingvild i hele sommer og høst. Jeg har sett at hun har tatt steg. Det så vi i dag også.

Saken fortsetter under bildet.

GLEDE: Ingvild Flugstad Østberg vant sitt første distanserenn noen gang. Her er hun flankert av Therese Johaug (venstre) og Heidi Weng (høyre) etter jaktstarten.
GLEDE: Ingvild Flugstad Østberg vant sitt første distanserenn noen gang. Her er hun flankert av Therese Johaug (venstre) og Heidi Weng (høyre) etter jaktstarten. Foto: Bjorn S. Delebekk, VG

Solid rykk én kilometer fra mål

Med et forsprang på 4,5 sekunder før konkurransen trodde de aller fleste at Johaug skulle kontrollere det hele veien til mål. Slik gikk det ikke.

Flugstad Østberg åpnet rolig og kjempet seg gradvis opp i ryggen på lagvenninnen på femkilometeren i dag. Med én drøy kilometer igjen var Johaugs forsprang spist opp.

Og der alle forventet et nytt Therese Johaug-rykk for å legge all tvil til side, var rollene plutselig byttet om. Johaug ble offer for sin egen taktikk den siste motbakken før løperne kjørte ned mot stadionområdet.

Fra herrenes jaktstart: Lagkompis irritert på Northug

VGTV: Og sjekk Northugs svar tilbake: – Jeg kunne ventet

Seirende ut av den duellen: Ingvild Flugstad Østberg. Gjøvik-jenta parkerte nemlig Johaug og gikk alene over målstreken til hennes første verdenscupseier i distanse gjennom karrieren. I mål var Therese Johaug 9,3 sekunder bak. Det ble et renn landslagstrener Egil Kristiansen karakteriserte som Østbergs beste gjennom karrieren.

– Kan bli jevnere enn på mange år

Dagens resultat gjør også at det blir en viss spenning i årets Tour de Ski i kvinneklassen. Etter hviledagen i morgen flytter sirkuset seg nå videre til Oberstdorf og klassisk sprint tirsdag. Ikke akkurat Therese Johaugs beste disiplin. Før sprinten har Østberg en ledelse på 14 sekunder i sammendraget.

– Det er veldig viktig at det er spenning. Det er ganske langt bak til tredje- og fjerdeplassen nå, sier Kristiansen til VG.

Han er usikker på om Østberg nå kan gå til topps i Tour de Ski.

–  Jeg tror det kan bli jevnere enn på mange år. Jeg tror fortsatt Therese er favoritt, selv om Ingvild kommer til å øke i sammendraget på tirsdag.

Heidi Weng havnet et godt stykke bak, men ble nødt til å gå helt alene på jaktstarten. Uten noen rygg å følge eller konkurrenter i nevneverdig avstand bakfra da hun startet ble det til slutt en tredjeplass. Enebakk-jenta sikret i likhet med herrene trippelt norsk den siste dagen i Lenzerheide.

Fått med deg denne? Uhrenholdt Jacobsen forlater touren etter kollapsen

Resultatliste jaktstart kvinner:

1. Ingvild Flugstad Østberg 13:02.3

2. Therese Johaug +9,3

3. Heidi Weng +2:03.6

4. Charlotte Kalla +2:30.8

5. Anne Kyllönen +2:37.2

10. Ragnhild Haga +3:29.3

15. Kari Øyre Slind +4:20.9

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn