Hovedinnhold

Politiet: - Kommer ikke til å gå ut med Northugs promille

** Vil gå som tilståelsessak
** Risikerer å måtte ta lappen på nytt

Audien til Petter Northug (28) kjørte over en rundkjøring, meide ned skilt - og endte i autovernet på Byåsen i Trondheim. FOTO: HENRIK SUNDGÅRD/SUNDGÅRD MEDIA
Audien til Petter Northug (28) kjørte over en rundkjøring, meide ned skilt - og endte i autovernet på Byåsen i Trondheim. FOTO: HENRIK SUNDGÅRD/SUNDGÅRD MEDIA
Trondheims-politiet anslår at etterforskningen mot Petter Northug er ferdig i løpet av to måneder.

Denne saken handler om:

- Dette er i utgangspunktet en helt vanlig promillesak for oss, og vi har andre lignende saker som ligger hos oss nå, sier politiadvokat Monica Estenstad til VG.

Hun anslår at etterforskningen mot Northug er ferdig innen to måneder.

Tilståelsessak

- Denne saken ligger an til å gå som tilståelsessak i retten. Det betyr at vi sender saken fra oss med forslag til straff. Saken vil da bli berammet og avgjort som enedommersak i Trondheim tingrett, sier Estenstad.

Før politiet kan komme noe videre med en antydning til hvordan Petter Northug kan straffes, så må de ha graden av promille han hadde ulykkesdagen.

- Blodprøvene ventes fra Folkehelseinstituttet innen to uker. Vi kommer ikke til å gå ut med resultatet.

TILSTÅR: Det at Petter Northug tilstår promillekjøringen vil virke formildende. Her er han avbildet foran bilen i 2012. Foto: Geir Olsen/VG
TILSTÅR: Det at Petter Northug tilstår promillekjøringen vil virke formildende. Her er han avbildet foran bilen i 2012. Foto: Geir Olsen/VG

Det må i så fall komme som initiativ fra Northug selv. Vi har taushetsplikt frem til saken er offentlig i form av en tiltale, sier Estenstad.

Politiadvokaten sier det har vært mye forvirrende informasjon om straffenivået i forbindelse med promillesaken.

- Det rotes en del med promillenivå, og det er forskjell på hva som er strafferammen, og hva som blir det faktiske straffenivået, sier Estenstad.

Straffeskjerpende momenter

Hvis Petter Northug har en promille opp til 0,5 vil han straffes med bot.

Han vil kunne straffes med både bot og fengsel om promillen er fra 0,5 til 1,2. Omstendighetene vil avgjøre om fengselsstraffen blir betinget eller ubetinget.

Dersom promillen er over 1,2, vil straffen bli bot på 1,5 gang av månedsinntekten og ubetinget fengsel. Vanligvis ligger det faktiske straffenivået på et par-tre uker i slike saker.

Alt avhenger av eventuelle straffeskjerpende omstendigheter. Å smadre et rekkverk i et rekkehusbebygd nabolag er straffeskjerpende. Det at Petter Northug har erkjent vil virke formildende.

Kan miste førerretten

Man vil også vanligvis miste retten til å kjøre bil i to år. Hvis så skjer, så må også Petter Northug ta lappen på nytt.

- Vi driver nå med annen etterforskning i saken, og gjør tekniske undersøkelser. Sammen med promilleprøven, så vil dette danne grunnlaget for hvordan vi mener straffereaksjonen mot Petter Northug blir, sier Estenstad.

Hun opplyser at politiet ikke har noen foreløpig utåndigsprøver av Northug, og derfor ikke noen foreløpig indikasjon på hvilken promille han hadde.

- Resultatene fra blodprøven blir et viktig dokument for oss i denne saken, som i alle andre saker, sier Estenstad.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn