Hovedinnhold

Måtte forfølge russer hele veien:

Northug: – Jeg så mye på ræva hans - det var ikke noe vakkert syn

** Det spøker for Northugs topplassering - jaktes av fire i morgen
** Sundby med knock out på feltet - Dyrhaug på andreplass

VAL DI FIEMME/OSLO (VG) Petter Northug (30) gratulerte Martin Johnsrud Sundby (31) med seieren. Men hans egen topplassering i sammendraget kan ryke med 17. plassen på dagens etappe.

Denne saken handler om:

Han ble slått av blant annet Finn Hågen Krogh, Didrik Tønseth, Aleksej Poltoranin og Sergej Ustiugov på dagens 15 kilometer fellesstart. Northug hadde det tungt underveis og innrømmet at han kun fokuserte på å holde ryggen til russiske Ustiugov, som lå nærmest 30-åringen i Tour de Ski-sammendraget.

– Det var brutalt. De siste tre rundene konsentrerte jeg meg om startnummer tre, Ustiugov. Jeg så mye på rævva hans - det var ikke noe vakkert syn, sier Petter Northug til NRK og ler.

– Det var et viljeløp der startnummer tre (Ustiugov) brente seg fast i hornhinna. Jeg ser startnummer tre fortsatt. Jeg skjønte at jeg måtte være med for forsvare annenplassen. Det var det det dreide seg om i dag, sier Petter Northug til VG.

Slik er differansene før jaktstarten søndag:

1. Martin Johnsrud Sundby, Norge 3:16:31.2
2. Petter Northug, Norge +2:51.5
3. Aleksej Poltoranin, Kasakhstan +2:53.0
4. Sergej Ustiugov, Russland +2:56.2
5. Finn Hågen Krogh, Norge +3:01.4
6. Didrik Tønseth, Norge +3:16.4

Pallen kan glippe

51,4 sekunder bak Sundby og en 17. plass i dag har gjort at rivalene i kampen om pallplassen sammenlagt er farlig nærme. Den «trygge» andreplassen har han hatt siden forrige helg og Northug er en skikkelig Tour de Ski-ringrev.

Dette er tiende gang han deltar i etappeløpet og seks ganger har han havnet på pallen. Nå spøker det for ambisjonen om å kopiere fjorårets andreplass.

Det skiller bare 25 sekunder fra Northug på andreplass til Didrik Tønseth på sjetteplass før morgendagens jaktstart opp monsterbakken.

– En billig reise ned til bakken. Spørs hva Ustiugov finner på. Han kan jo finne på å dunke på ned til bakken, sier Northug.

Sundby med knock out

Martin Johnsrud Sundby (31) fortsatte på sin side triumfferden i årets Tour de Ski. I dag hektet han av Niklas Dyrhaug like før mål og sikret med det sin tredje etappeseier.

De to stakk fra resten av feltet med snaue fem kilometer igjen og det endte med en helnorsk duell om første- og andreplassen. Den gikk Sundby seirende ut av etter et solid rykk de siste motbakkene.

– Råeste skiparet jeg har hatt

Dyrhaug gikk til slutt i mål 7,7 sekunder bak lagkompisen. Kasakhstanske Aleksej Poltoranin ble nummer tre.

– Jeg har lyst til å gjøre en kanonetappe i morgen. Jeg har lyst til å ha en av de beste tidene opp bakken. Jeg har lyst til å gå i kjelleren. Det er en sjarmøretappe, men det er denne etappen som skiller menn fra mus. Det både gleder og gruer jeg meg til, men jeg skal forberede meg på et optimalt lø, sier Sundby til VG.

– Det er mye som stemmer om dagen. I dag får jeg bare vanvittig hjelp av det kanskje råeste skiparet jeg har hatt i klassisk skirenn noen gang. Jeg fikk servert helt sjuke ski, sier den suverene sammenlagtlederen.

Resultatliste 15 km fellesstart herrer:

1. Martin Johnsrud Sundby, Norge 39:55.2
2. Niklas Dyrhaug, Norge +7,7

3. Aleksej Poltoranin, Kasakhstan +12,6
4. Francesco De Fabiani, Italia +30,2
5. Finn Hågen Krogh, Norge +30,9

6. Emil Iversen, Norge +31,0
8. Didrik Tønseth, Norge +32,0
10. Hans Christer Holund, Norge +33,6
14. Sjur Røthe, Norge +49,4
17. Petter Northug, Norge +51,4

Se Sundbys maktdemonstrasjon i sportsnyhetene!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn