Hovedinnhold

Nå er Klæbo historisk

<p>GOD KONTROLL: Johannes Høsflot Klæbo, her fra fredagens sprintprolog i canadiske Quebec.</p>

GOD KONTROLL: Johannes Høsflot Klæbo, her fra fredagens sprintprolog i canadiske Quebec.

Foto: Jacques Boissinot, AP
Johannes Høsflot Klæbo (20) kan etter en eventyrlig sesong kalle seg tidenes yngste vinner av sprintcupen.

Denne saken handler om:

– Det betyr mye. Jeg hadde ikke drømt om dette før sesongen startet. Å få med den hjem er uvirkelig, selv om det kommer til å ta tid før det synker inn, sier Klæbo til NRK etter dagens sprint.

Det var kun Federico Pellegrino som kunne gjøre noe med Klæbos ledelse i sprintcupen før den siste konkurransen i nettopp den øvelsen i årets verdenscup. Italieneren lå 38 poeng bak i sammendraget.

Dermed var oppgaven klar: Klæbo skulle komme seg til semifinalen for å sikre seg sprintkula, beviset på at han er denne sesongens beste sprinter. Og dermed den yngste vinneren av den prisen gjennom tidene.

– Neste ufattelig

Det klarte han uten problemer.

– Det er nesten ufattelig. Jeg er utrolig imponert over at han klarer å stå løpet helt ut. Han har vært jevn og stabil hele tiden, og i mitt hode har han samtidig tatt skisporten et steg videre med den teknikken og farten han har i det han gjør, sier sprinttrener Arild Monsen til VG.

– Har du noen gang sett noe lignende?

– Ikke som har kommet så brått på oss. Han var rekruttløper og en liten beskjeden gutt som vi hadde med i Drammen i fjor (ble da nummer 15 i sprinten), og nå året etterpå tar han hele sprintcupen. Det er jo bra jobba. Jeg må jo si det, sier Monsen.

«Kula» var viktigst

Selv om det ble stopp i nettopp semifinalen – i heat med blant annet Finn Hågen Krogh, Lucas Chanavat og Pellegrino – var det ikke den tidlige exiten som opptok   20-åringen fra Trondheim.

– Det er synd (å ryke ut tidlig), men jeg føler egentlig jeg kom for å gjøre det som var viktigst i dag, og det var å komme til semifinalen. Jeg merket etter kvartfinalen at hodet stilte om på noe annet, innrømmer Klæbo.

Han medgir at han prøvde, men på grunn av vind, vanskelige svinger og knalltøffe konkurrenter på oppløpet ble det ikke noen finale.

– Men det viktigste var å få med meg «kula» hjem, sier Klæbo.

Les også fra dagens damerenn: Falla vant sprintcupen sammenlagt

Eventyrlig sesong

20-åringen fra Trondheim runder søndag av en sesong som har gått over all forventning. Eventyret startet med sprinten under langrennsåpningen på Beitostølen. Den bar bud om at noe stort var i emning. Klæbo slo alle i den nasjonale konkurransen og fulgte opp med pallplass i Kuusamo helgen etter.

I og med at han behersker både klassisk og skøyting godt har han hevdet seg i hvert eneste sprintrenn denne vinteren.

For etter Finland-helgen i november har han internasjonale sprint-plasseringer i toppen omtrent hver helg.

Han står notert med en 11. plass (Lillehammer), 3. plass (Toblach), 5. plass (Falun), 1. plass (Otepää) og bronse i VM. Da Klæbo og resten av det norske landslaget returnerte til Norge og Drammen-sprinten for en drøy uke siden, ble han nummer to bak lagkompis Eirik Brandsdal.

I Quebec satte han en fortjent strek ved å sikre seg sprintkula.

Les også: Her overrasker Klæbo NRK-eksperten

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn