Hovedinnhold

Moren løste Jacobsens form-mysterium

Tok overraskende femteplass i Tour de Ski etter magemareritt

FEMTEPLASS I TOUR-EN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk hjelp fra mamma med å få orden på kroppen. Foto: Scanpix
FEMTEPLASS I TOUR-EN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk hjelp fra mamma med å få orden på kroppen. Foto: Scanpix
CAVALESE (VG Nett) Astrid Uhrenholdt Jacobsen (25) takker moren etter endelig å ha fått svar på hva som ødela forrige sesong.

Denne saken handler om:


Langrennsløperen har glutenallergi. Det vil si at kroppen reagerer på produkter som inneholder hvetemel.

- Det var mamma som ante ugler i mosen. Jeg hadde så dårlige nivåer av vitaminer og jern og alt mulig etter Tour de Ski i fjor. Jeg må takke henne, sier Jacobsen til VG Nett.

Søndag gikk hun er sterkt løp opp «monsterbakken» i Cavalese, og smilte fra øre til øre etter femteplass sammenlagt i Touren. Kontrasten er stor til de mange tårene som ble felt etter nedturene under etappeløpet forrige sesong.

Helt tom

Ingen skjønte hvorfor 25-åringens form varierte fra det brukbare til det elendige - før legemoren Britt Uhrenholdt Jacobsen i sommer fikk en lys idé. I samarbeid med landslagslege Dag Lunder fikk de tatt nye tester.

- Det var rart å se at hun ikke tok opp vitaminer og jern som hun skulle, så det var godt å finne en god forklaring på det. Astrid har fått det mye bedre etterpå, sier moren - som fulgte Astrids sterke prestasjoner i Tour de Ski fra TV-stolen hjemme i Oslo.

- Det var utrolig gøy at det gikk så bra. Hun har fått de svarene hun ville ha.

Mageproblemene var så alvorlige at Astrid Jacobsen mistet lysten på å gå på ski.

- Det var som å være helt tom selv om du hadde spist. Av og til hadde jeg problemer med å holde på maten også. Det er ingen god følelse og absolutt ikke sånn at du har lyst til å gå skirenn, beskriver hun.

Drar til Sotsji

Landslagsløperen mener det var helt avgjørende for hennes karriere i skisporet å finne ut av problemene.

- Det har vært viktig. Nå kan jeg være stabil hver dag og slippe å ha den tomhetsfølelsen i kroppen. Jeg føler meg skikkelig frisk og opplagt, og er utrolig glad for å ha funnet ut av det, sier hun.

Om halvannen måned er det VM i Val di Fiemme. Der har Jacobsen store ambisjoner.

- Jeg vil gå sprinten og 10-kilometeren, sier hun og fastslår at ambisjonene er medalje.

- Jeg vet at jeg har god grunnform, så nå gjelder det å forvalte den på en god måte, fortsetter hun.

25-åringen er en av få utøvere som reiser til prøve-OL i Sotsji før VM.

- OL er enda viktigere enn VM. Jeg har veldig lyst til å dra og se hvordan det er der og legge en plan frem mot OL, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn