Hovedinnhold

Northug-rivalen:

Legkov danner lag med doptatt russer

Landslagstrener Nystad til VG: - Jeg tror ingen norske utøvere frivillig hadde vært på lag med noen som har dopet seg

<p>NY DUO: Her klemmer Aleksander Legkov (t.v.) og Jevgenij Dementjev hverandre etter stafettsølvet under VM i Sapporo i 2007. Norge tok gullet etter tidenes langspurt av Petter Northug. Nå har de to russerne dannet privatlag frem mot OL i 2018.</p>

NY DUO: Her klemmer Aleksander Legkov (t.v.) og Jevgenij Dementjev hverandre etter stafettsølvet under VM i Sapporo i 2007. Norge tok gullet etter tidenes langspurt av Petter Northug. Nå har de to russerne dannet privatlag frem mot OL i 2018.

Foto: Lee Jin-man, AP
OL-vinner Aleksander Legkov (31) har dannet nytt privatlag med Jevgenij Dementjev (31). Legkovs nye lagkamerat avla positiv dopingtest i 2009.

Denne saken handler om:

Petter Northugs kompis og rival, femmilsvinneren fra OL i Sotsji Aleksander Legkov, har gjort en endring i sitt private lag. Tidligere i år var det ut med Ilia Tsjernusov, nå er det inn med Jevgenij Dentjev. Dette opplyser Russlands viseidrettsminister Jurij Nagornykh i et intervju med Sport Ekspress.

Det russiske tomannsteamet har skrevet kontrakt sammen frem til OL i 2018.

Dementjev tok OL-gull på 30 kilometer fellesstart med skibytte i Torino i 2006, han slo Frode Estil på målstreken. Tre år seneretestet han positivt på EPO (bloddoping) og ble utestengt i to år. Han la da opp. Men i februar i 2012 var han tilbake i verdenscupsirkuset. Og nå skal han altså være på lag med Legkov. 

<p>GULLMANN BLE DOPTATT: Russlands Jevgenij Dementjev tok OL-gull i 2006, han vant foran Frode Estil (t.v.) og Italias Pietro Piller Cottrer. Tre år senere testet gullvinneren positivt på EPO.<br/></p>

GULLMANN BLE DOPTATT: Russlands Jevgenij Dementjev tok OL-gull i 2006, han vant foran Frode Estil (t.v.) og Italias Pietro Piller Cottrer. Tre år senere testet gullvinneren positivt på EPO.

Foto: Giampiero Sposito, REUTERS

Norges landslagstrener, Trond Nystad, kjente ikke til nyheten om at de to russerne har inngått et tet samarbeid.

Nystad tviler på om dette er Legkovs valg

- Når man er tatt for doping så er det noe som alltid vil bli hengende ved en utøver. Men norske utøvere som er doptatt er kommet tilbake og inn i varmen, så da må vi akseptere at utledingene gjør det samme, sier Nystad til VG.

Sveitseren Reto Burgermeister skal fortsette som trener for Team Legkov. Tyske Isabell Knaute fortsetter også i teamet. Hun er fysioterapeut.

<p>VENNER: Petter Northug (t.v.) og Aleksander Legkov etter et showrenn i Oslo i mai i fjor. <br/></p>

VENNER: Petter Northug (t.v.) og Aleksander Legkov etter et showrenn i Oslo i mai i fjor. 

Foto: Trond Solberg, VG

Gruppen får økonomisk støtte fra det russiske sportsministeriet og den olympiske komiteen i landet.

- Nå kjenner ikke jeg til de idrettspolitiske valgene i Russland, men jeg tviler på om Legkov har valgt dette selv, sier Nystad og legger til:

- Jeg tror ingen norske utøvere frivillig hadde vært på lag med noen som har dopet seg.

Sammen i alvorlig bilulykke

Den norske landslagstreneren håper og tror doptatte utøvere som kommer tilbake til idretten har lært leksen og ikke jukser mer.

- Legkov er en fornuftig mann, det er de i teamet rundt ham også, sier Nystad.

Legkov og Dementjev er gamle kompiser. De var sammen i en alvorlig bilkollisjon i La Clusaz i Frankrike i desember i 2008. Dementjev ble reddet av «airbagen», mens Legkov som satt i baksetet brakk nesen. Selv med brukket nese og hovent ansikt ble Legkov faktisk nummer tre på 30 kilometeren den helgen, Petter Northug vant

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn