Hovedinnhold

Lallukka-dop må avsløres innen 24 timer

** Doping-jeger Lereim: - Forferdelig trist for finsk skiidrett

AVSLØRT: Juha Lallukka, her fra OL i Vancouver i 2010, ble tatt for doping denne uken. Det er dopingjeger Inggard Lereim (t.v) skuffet over. Foto: Ole Kristian Strøm/Scanpix/VG Nett montasje
AVSLØRT: Juha Lallukka, her fra OL i Vancouver i 2010, ble tatt for doping denne uken. Det er dopingjeger Inggard Lereim (t.v) skuffet over. Foto: Ole Kristian Strøm/Scanpix/VG Nett montasje
SJUSJØEN/OSLO (VG Nett) Stoffet som Juha Lallukka (32) ble dopingtatt for kan bare avsløres 24 timer etter injisering.

Denne saken handler om:

- Jeg håpet på at det ikke skulle være noe realitet i dette, både med tanke på gutten selv og langrennssporten i Finland, sier Lereim til VG Nett.

Juha Lallukka avga positiv A-prøve under en treningsperiode, og testene viste rester av veksthormoner i kroppen. Et laboratorium i Helsinki kunne i går opplyse om at også B-prøven ble påvist positiv - dermed er Lallukka ikke lenger bare mistenkt for doping, han er tatt.

- Dette er forferdelig trist for finsk skiidrett. Ingen hadde behøvd dette nå, sier Lereim.

Les også: Tror dop-mistenkt må ha hatt hemmelig hjelper 

Vanskelig å avsløre bruken

Siden dopingskandalen under VM i Lahti i 2001 har finnene gjort sitt beste for å gjenopprette ryktet sitt og tilliten til skinasjonen. I løpet av det siste tiåret har kun én løper blitt avslørt for dopingbruk - Kaisa Varis. Hun ble til gjengjeld tatt to ganger.

Foruten Lallukka denne uken, har kun én langrennsløper blitt avslørt for bruk av veksthormoner tidligere - Andrus Veerpalu i vår.

ANALYSER: Yvette Dehnes har jobbet mye med den nye metoden for avsløring av veksthormonbruk. Foto: Scanpix
ANALYSER: Yvette Dehnes har jobbet mye med den nye metoden for avsløring av veksthormonbruk. Foto: Scanpix

Veksthormoner skal være svært vanskelige å påvise i kroppen på idrettsutøvere, siden restene av stoffet forsvinner i løpet av ett døgn. Med så få løpere som har blitt tatt, er det nærliggende å tro at det finnes flere.

- Kan mørketallene være store?

- Det er vanskelig å si. Det at ulike stoffer er vanskelig å avsløre gjelder svært mange midler, og man kan ikke ha den fullstendige oversikten. Man kan ikke slå i bordet og si at man vet at et stoff er mye brukt, sier Lereim.

Flere saker om langrenn: Se vår samleside 

Vil ikke spekulere i VM-dop

Lallukka gjorde en god innsats under VM i Holmenkollen i vår, med blant annet beste etappetid på stafetten og åttendeplass på femmila. Finnen skal ifølge landslagets norske trener, Magnar Dalen, ha blitt testet flere ganger under oppholdet i Oslo, men uten at det ble funnet noe mistenkelig.

- Kan Lallukka likevel ha dopet seg i forkant av mesterskapet og hatt fordel av det?

- Det vil jeg ikke spekulere noe i, sier Lereim.

VG Nett-leser:
Det var da enda godt han ble avslørt. Holdt jo faktisk på å ødelegge hele VM for Norge da han rykket på stafetten.
Diskutér her! 

Utvikler ny metode

Men om veksthormoner er vanskelige å avsløre per i dag, ser det ut til at det kan bli langt lettere i fremtiden. I går holdt Yvette Dehnes ved Norges laboratorium for dopinganalyse et innlegg på Norges idrettshøyskole, hvor hun redegjorde for en ny metode.

- Den nye metoden måler en biologisk endring som følge av veksthormonbruk i stedet for å påvise dopingmiddelet direkte, sier hun til VG Nett.

Det innebærer at der man i dag må teste utøveren innen et døgn etter injisering av stoffet, kan man i fremtiden bli avslørt for bruk av veksthormoner i 1-2 uker etterpå.

Metoden er allerede grundig analysert i Norge, men Dehnes vet ikke når den kan være aktuell å ta i bruk på internasjonalt nivå.

- Gjennom forskning har vi skaffet oss god erfaring med analysene som inngår i metoden, men Dehnes vet ikke når den eventuelt blir godkjent av WADA.

I RIKTIG RETNING: Petter Northug mener antidopingarbeidet går i riktig retning. Foto: Øyvind Nordahl Næss, VG
I RIKTIG RETNING: Petter Northug mener antidopingarbeidet går i riktig retning. Foto: Øyvind Nordahl Næss, VG

- Stoler på finnene

På dagens pressekonferanse på Sjusjøen kommenterte Petter Northug for første gang langrennssportens siste dopingsak.

- Hva skal jeg si om han? Gratulerer? Vi registrerte at han gikk fort i stafetten og i femmila i VM i Oslo, men har forstått at han opererer for seg selv. Nå får han i hvert fall ikke gått skirenn på to år, sier Northug om konkurrenten fra øst, ifølge NTB.

- Man tror alltid at det er helt rent, men det er stor forskjell fra jeg var førsteårs senior til nå. Det er mye mer tester og prosedyrer etter renn. Det har blitt bedre, og da er det en riktig utvikling. Selv om det fortsatt kommer opp saker på enkeltutøvere, sier Northug til VG Nett.

- Er du blitt mye dopingtestet i oppkjøringen?

- Det har vært jevnlige morgenbesøk. Det går i perioder, mye testing, så rolig, så mye testing igjen. Men det er mye mer testing i sesongen, enn utenfor.

Og Northug dette dreier seg om et enkelttilfelle.

- Jeg stoler på finnene, avslutter han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn