Hovedinnhold

Klæbo vant foto-finish mot Harvey i Canada-touren: – Jeg var pinne stiv

<p>TOUR-VINNER: Johannes Høsflot Klæbo er vinterens store komet i langrenn. 20-åringen avsluttet med å vinne mini-touren i Canada søndag.</p>

TOUR-VINNER: Johannes Høsflot Klæbo er vinterens store komet i langrenn. 20-åringen avsluttet med å vinne mini-touren i Canada søndag.

Foto: Jacques Boissinot, AP
Johannes Høsflot Klæbo (20) kom sist inn på oppløpet, men klarte å slå Alex Harvey (28) og Niklas Dyrhaug (29) i spurten om seieren i mini-touren i Canada.

Denne saken handler om:

Komet-Klæbo ble dømt som vinner etter foto-finish med Harvey, mens Dyrhaug endte ett tidel bak. Vinneren av mini-touren får 280 000 kroner – i tillegg til heder og ære.

– Johannes er den beste sprinteren i verden denne vinteren, fastslo Harvey etter å ha blitt slått av nordmannen.

Les også: Klæbo spår brutal kamp om tour-seieren

– Jeg var sist av oss tre inn på oppløpet. Da jeg krysset målstreken, så jeg at jeg såvidt var foran, sa Johannes Høsflot Klæbo i NRK-intervju etterpå.

– Jeg tenkte at «nå er det bare 200 meter igjen av sesongen». Det handlet om å komme seg fortest mulig til mål. Lysten til å stå øverst er noe spesielt. Det var vel den følelsen som tikket inn, fortsatte 20-åringen.

Les også: Klæbo herjet igjen - nå leder han Canada-touren

– Jeg merket at jeg var sliten på siste runde. Jeg var pinne stiv. Jeg er glad jeg klarte å henge med.

Før denne vinteren startet, var det bare dedikerte langrennselskere som hadde hørt om Klæbo. Nå står han fram som en av vinterens store skiløpere.

– Det startet med seieren på Beitostølen, og så avsluttet jeg med å vinne en tour jeg hadde regnet med å se på TV, smilte Klæbo i NRK-intervjuet.

– Nå gleder jeg meg til å komme hjem og senke skuldrene.

Les også: Her overrasker Klæbo NRK-eksperten

Dette er Klæbos største seier noen gang. 

– Han har virkelig stått frem denne helgen, sa NRK-ekspert Torgeir Bjørn om 20-åringen.

Vinneren gikk ekstremt fort de siste 60-70 meterne og klarte å kaste seg såvidt foran hjemmefavoritten i mål.

– Det ble en spennende fight. Det ble en duell mellom oss tre. Jeg hadde plan om en langspurt, sa Dyrhaug etter 3. plassen.

– Akkurat nå er jeg skuffet, fordi det var så nær. Men jeg gikk mot to av verdens beste sprintere, fortsatte Dyrhaug og signaliserte spurttrening med Klæbo i Trondheim før neste vinter.

Fått med deg denne? Sundby påkjørt av skuter: – Han kom i voldsom fart og meide meg ned

Klæbo gikk ut 22 sekunder foran Niklas Dyrhaug og 23 sekunder foran Alex Harvey.

– Jeg er ikke trygg på at han holder unna for konkurrentene, men de som eventuelt kommer opp, kan ha brukt så mye krefter, at Johannes likevel kan vinne spurten, sa Torgeir Bjørn på forhånd.

Han anbefalte Klæbo å holde en jevnt høy marsjfart fra start. Det gjorde 20-åringen fra Byåsen.

– Det er en ny oppgave for ham å gå ut først med verdenseliten jagende bak, konstaterte Bjørn på direkten.

Les også: Bjørgen spurtslo Weng og vant touren

Finn-Hågen Krogh gikk hardest ut av alle i starten, men måtte gi opp forsøket på å ta igjen teten og ga opp.

Etter fem kilometer hadde Alex Harvey og Niklas Dyrhaug tatt igjen Klæbo. Disse tre var i en klasse for seg.

Tusener av kanadiere prøvde å heie verdensmester Harvey fram til seier. Plutselig kom en hund inn i løypa og bjeffet rundt de tre i teten, men heldigvis ble ingen av dem direkte hindret.

Les også: Bjørgen brast i gråt før gulløpet

Alex Harvey gikk med «tungt gir» i håp om å kvitte seg med Klæbo, men trønderen lot seg ikke lure. Kanadieren prøvde seg i to bakker, men de to nordmennene holdt følge.

Så var det Dyrhaugs tur til å prøve et rykk. Spurtkanonene Klæbo og Harvey slet med å følge. Det endte altså med en ren spurt mellom disse tre.

Nummer fire ble Sindre Bjørnestad Skar, som gjorde et imponerende løp. Dario Cologna ble nummer fem. Sjur Røthe endte på 7. plass.

PS: Martin Johnsrud Sundby var forlengst vinner av både verdenscupen totalt og distansecupen. Norge vant  – ikke uventet – nasjonscupen både for kvinner og menn og totalt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn