Hovedinnhold

Fikk ja til medisin på doping-listen

Bjørgen får bruke ny og sterkere astma-medisin

KAN PUSTE UT: Marit Bjørgen har hatt mye å smile for denne sesongen. Noe av grunnen er hennes nye astmamedisin, som gir henne bedre lufttilførsel til lungene. Her er hun i Davos etter 10 kilometeren sist helg. Foto: Mattis Sandblad
KAN PUSTE UT: Marit Bjørgen har hatt mye å smile for denne sesongen. Noe av grunnen er hennes nye astmamedisin, som gir henne bedre lufttilførsel til lungene. Her er hun i Davos etter 10 kilometeren sist helg. Foto: Mattis Sandblad
I sommer fikk Marit Bjørgen (29) påvist at hun er så plaget av astma at hun kan bruke en sterk medisin som står på dopinglisten til WADA.

Denne saken handler om:

Marit Bjørgens sesongåpning

 • Verdenscup:
  Davos:
  13. desember: Sprint friteknikk, nr. 2
  12. desember: 10 km friteknikk, nr. 4
  Düsseldorf:
  5. desember: Sprint friteknikk, nr. 8
  Beitostølen:
  21. november: 10 km friteknikk, nr. 1
 • Nasjonal åpning: Beitostølen:
  14. november: 10 km friteknikk, nr. 1
  15. november: 5 km klassisk, nr. 1

Landslagstrener Egil Kristiansen mener astmamedisinen er den viktigste forklaringen til den gode starten på OL-sesongen. Bjørgen har to pallplasser på fire forsøk i verdenscupen.

- Marit har tatt grep med det mentale og trening, men det viktigste for henne er at hun nå har fått godkjent den nye astmamedisinen hun trenger, sier Kristiansen.

Les også:Bjørgen dropper OL-sprinten

I sommer fikk Bjørgen, etter flere tester hos lungespesialister, påvist astma på et alvorligere nivå enn tidligere. Dermed fikk hun godkjenning av Det internasjonale skiforbundet (FIS) til å bruke en ny astmamedisin som står på dopinglisten til WADA.

- Med den nye medisinen holdes luftveiene bedre oppe. Marit får bedre surstofftilførsel og musklene får det dermed bedre, sier landslagslege Hans Petter Stokke til VG.

Strenge krav

Bjørgen har i flere år brukt astmamedisin, men har denne sommeren kunne ta i bruk en type som er mye sterkere og som passer henne bedre.

WADA:Se hele listen over forbudte stoffer her!

Landslagslegen forteller at det er strenge krav som må oppfylles for å få tillatelse til å bruke akkurat denne astmamedisinen.

- Det er ikke nok at vanlige leger som meg utfører testene. Hun måtte til spesialister innen lungemedisin. For oss som ikke har astma, ville ikke medisinen utgjort en nevneverdig forskjell. Men hos Marit er det en forskjell, fordi hun har astma. Med medisinen får hun bedre lufttilførsel til lungene, sier Stokke.

NAAF:Hva er astma?

Bjørgen har alltid hatt astma, og den har variert litt i hissighet de siste årene, men den er blitt alvorligere.

- For de som har astma, er konkurranse i utholdenhetsidrett uten medisin som å kjøre bil med håndbrekket på, mener Stokke.

Mange med astma

Ifølge sportssjef Åge Skinstad sliter flere på landslaget med en eller annen form for astma.

- Slik det er nå, får alle på landslaget medisinen de trenger for det. Astma hadde vært et problem for oss dersom vi ikke hadde hatt flinke folk som Kai Håkon Carlsen (Voksentoppen senter for astma og allergi), Erlend Hem (Olympiatoppen) og Trine Stensrud (Idrettshøgskolen). De tester våre utøvere sommer og vinter og retester for endringer, sier Skinstad.

Samleside:Les flere langrennsnyheter her!

Han påpeker at FIS har klare regler for antall tester og verdier som gjør at man får bruke ulike medisiner.

Får psykolog-hjelp

Bjørgen stiller til start på sprinten i Rogla i Slovenia i morgen. Helt siden sesongstarten har 29-åringen fra Rognes vært i godt humør, og det er hun som har levert de beste norske dameresultatene.

Les også:Bjørgen-nei til trening-prat

Bjørgen snakker jevnlig med psykolog Brit Tajet Foxell etter tilbud fra Olympiatoppen.

Og hun har kuttet ut bolk-treningen (perioder med mye hardtrening) til gamletrener Svein Tore Samdal foran denne sesongen.

- Jeg trener og trener og trener og trener. Mye rolig mengde, sa Bjørgen etter 2.-plassen på sprinten i Davos.

Les også:Bjørgen innrømmer hun var trent i senk

Søndag er det 15 kilometer fellesstart i klassisk stil. Deretter reiser Bjørgen hjem for å feire jul og trene, mens flere av de norske utøverne lader opp til Tour de Ski, som går uten Bjørgen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn