Hovedinnhold

Disse avgjør Johaugs skjebne: – Alle tre er meget dyktige jurister

<p>SKAL FÅ SIN DOM: Therese Johaug, her fra da hun møtte pressen på Holmenkollen Park Hotell i oktober.</p>

SKAL FÅ SIN DOM: Therese Johaug, her fra da hun møtte pressen på Holmenkollen Park Hotell i oktober.

Foto: Helge Mikalsen, VG
Én har VM-sølv i roing, en annen er sønn av en tidligere landslagsspiller i fotball. Ivar Sølberg, Marit Forsnes og Thomas Bornø skal dømme i saken mot Therese Johaug (28).

Denne saken handler om:

Den populære langrennsstjernen testet positivt på det forbudte stoffet clostebol tidligere i år. Om én måned starter «rettssaken» hennes i lokalene på Ullevaal stadion.

Der vil tre av dommerne i idrettsforbundets domsutvalg lytte på vitner og bli forelagt bevis i tre dager før de trekker seg tilbake. Juristene Ivar Sølberg, Marit Forsnes og Thomas Bornø kommer til å få hele idretts-Norges øyne rettet mot seg.

– Alle tre er meget dyktige jurister, og Johaug-saken er i meget gode hender. Både faktum og jus blir godt ivaretatt, sier Lars Eirik Frisvold til VG.

Så du denne? – Det blir et sirkus

Han satt selv i NIFs domsutvalg i 22 år. Saken mot Erik Tysse ble hans aller siste.

Frisvold tror ikke det voldsomme fokuset på Johaug-saken vil skape bry for de tre dommerne. To av dem er dommere i Frostating lagmannsrett til vanlig, bemerker han. De er vant med mye fokus på noen av sakene sine.

– Juridisk er det uproblematisk, men det kan kanskje bli en utfordring å rydde salen og holde orden på alt som skal skje. Fotografering og andre ting skal ikke forstyrre forhandlingene. Men dette klarer Sølberg utmerket, sier han.

Så du denne? Derfor holdes Johaug-verdier hemmelige

VG var i kontakt med samtlige av de tre Johaug-dommerne i går. Ingen av dem ønsker å la seg intervjue av hensyn til saken som starter 25. januar.

<p>DOMMERE: Marit Forsnes (f.v.), Thomas Bornø og Ivar Sølberg skal dømme i saken mot Therese Johaug.</p>

DOMMERE: Marit Forsnes (f.v.), Thomas Bornø og Ivar Sølberg skal dømme i saken mot Therese Johaug.

Foto: Privat / Pål Hansen, VG

Alle tre er jurister med ulik bakgrunn fra idretten:

# Ivar Sølberg leder domsutvalget. Han har base i Ålesund og er til vanlig dommer i Frostating lagmannsrett. I 1976 nådde Sølberg høydepunktet i idrettskarrieren sin: I firer uten styrmann tok han VM-sølv i roing i Østerrike. Tolv år senere ble han ferdig utdannet jurist. Senere konsulent i justisdepartementet og dommerfullmektig i Sør-Hedmark tingrett.

# Thomas Laurendz Bornø er til daglig assisterende direktør i Statens sivilrettsforvaltning. Tidligere rådgiver i justisdepartementet. Han har blant annet vært medforfatter av boken «Idrett og jus», og sittet i NFFs klubblisensnemd. Som aktiv spilte Bornø fotball på A-laget til Skeid på 90-tallet. Pappa Trygve fikk 43 A-landskamper og ble senere generalsekretær i NFF.

# Marit Forsnes er i likhet med Sølberg dommer i Frostating lagmannsrett. Har base i Trondheim, der hun jobbet ti år som advokat. Har også tre års erfaring som dommerfullmektig. Forsnes har vært lagdommer siden 2009. Drev med svømming og friidrett som ung, og har senere spilt volley i norsk 2. divisjon. Forsnes ble i likhet med Sølberg og Bornø valgt inn i domsutvalget til NIF i 2011, og deretter gjenvalgt i 2015.

Så du denne? Håper Johaug tar saken til retten

Det er ventet at det går et par-tre uker fra Johaug-saken er ferdig på Ullevaal stadion til det foreligger en dom i saken.

– Idet forhandlingene er ferdig 27. januar møtes de tre dommerne på enerom. De stikker hodene sammen og vurderer faktum og jus i saken. Det trenger ikke ta mer enn en dag eller to. Deretter skrives det et utkast til dom, som sendes til de to andre dommerne for justeringer, sier Lars Eirik Frisvold.

– Hva slags betydning kan det ha at Johaug er en populær utøver som mange opplever som sympatisk?

– Det betyr ikke noe om en utøver er populær eller søt, men hvorvidt hun fremstår som troverdig har selvsagt en betydning. Og der er jo folk forskjellige.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn