KNUST AV FINNEN: Martin Johnsrud Sundby gikk inn til VM-sølv, men måtte se seg slutt av Iivo Niskanen.

KNUST AV FINNEN: Martin Johnsrud Sundby gikk inn til VM-sølv, men måtte se seg slutt av Iivo Niskanen. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Sølv-Sundby skvatt av finnens tider: «Jeg går dritfort, hvordan klarer han å gå fortere?»

LAHTI/OSLO (VG) Martin Johnsrud Sundby (32) jaktet sitt aller første individuelle VM-gull, men nok en gang ble han snytt i forsøket. Finske Iivo Niskanen (25) sendte Sundby ned på sølvplass med et kanonløp - Niklas Dyrhaug (29) klinket til med VM-bronse.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det er alltid en eller annen som lurer ham for gullet, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn om Sundby.

Aldri tidligere har Martin Johnsrud Sundby tatt individielt VM-gull. I dag hadde han en gyllen mulighet, på klisterføre i de finske skogene - men 32-åringen hadde på forhånd spådd at Niskanen ville bli en enormt sterk utfordrer i gullkampen.

Så du denne? Northug kaller vrakingen av Iversen en «skandale»

Det fikk Sundby helt rett i. Niskanen skrudde opp et tempo fra første stavtak som sørget for at han parkerte konkurrentene gjennom samtlige 15 kilometer, og Sundby hadde ikke krefter til å svare.

– Jeg gikk et veldig godt løp. Jeg hadde ikke mer å gå med. Jeg går et av mine beste 15 kilometer-løp noensinne, vi må bare innse at finnen er bedre enn oss i dag, sier Sundby til NRK.

Han hang brukbart med gjennom halve løpet, men begynte etterhvert å tape stort til Niskanen. Det fikk han grei beskjed om via sekunderingene.

– Det raste på med sekunder, og da skvatt jeg litt. Jeg tenkte «jeg går dritfort, hvordan greier han å gå fortere»! Det er bare å ta av seg hatten for Iivo på hjemmebane. Jeg tror både jeg og Niklas er superhappy med et godt løp, men vi ble banket av en finne, smiler Sundby.

VG LIVE: Slik var 15 kilometeren

Livslang drøm

Da Niskanen kom inn på oppløpet ble han møtt av et enormt jubelbrøl, og taktfaste rop: «Iivo, Iivo, Iivo».

– Jeg lurte i mange år om jeg kom til å bli like god som Mika Myllylä. Og i dag lyktes det, sa Niskanen etter å ha blitt verdensmester.

Sundby tok til slutt sølvmedaljen, og den som tok bronsemedaljen var Niklas Dyrhaug. Han knivet med Alexander Bessmertnykh om tredjeplassen, men en sterk avslutning sendte Dyrhaug foran.

Dermed kunne løperen som ble vraket til tremila tidligere i mesterskapet krysse målstreken til sin første individuelle VM-medalje noensinne.

– Det er noe jeg har drømt om helt siden jeg begynte å gå på ski. Det er stort, sier han.

– Man kan velge å bli motivert når man blir vraket til en distanse. Jeg syntes det var urettferdig der og da. Jeg kunne valgt å grave meg ned og synes synd på meg selv, eller jeg kunne ta opp hansken og jobbe steinhardt for å få gå 15 kilometer og det som kommer senere i VM. Jeg er glad jeg valgte det siste, smiler Dyrhaug.

Tøffe forhold

Sundby måtte finne seg i favorittstempelet foran dagens 15 kilometer, ikke minst siden han vant «generalprøven» på distansen i Otepää i forkant av VM. Forholdene i Lahti i dag var meldt ganske identiske med føret i Otepää, det var rett og slett klisterføre i de finske skogene.

– Det byr på utfordringer. Det blir vanskeligere å gå og det favoriserer de som går bra på ski - og det gjør de norske løperne, sa Pål Golberg i VGTVs studio.

Så du? Sundby og svenske i frekk ordkrig

Første nordmann ut var en av de store utfordrerne til både gull og medaljer - Johannes Høsflot Klæbo. 20-åringen, som tok bronse på sprinten forrige uke, åpnet langt fra forsiktig og tok ledelsen greit ved første passering.

Mens Klæbo slukte de første kilometerne på VM-arenaen, startet de øvrige langrennskanonene bak ham. Blant dem det store hjemmehåpet, Iivo Niskanen, som tok andreplassen bak Sundby i Otepää.

Både Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug åpnet knallsterkt, og da Sundby passerte åpningspunktet, hadde Norge samtlige løpere blant de seks beste løperne.

– Dette kommer til å bli et rotterace, slo Golberg fast.

Anbefalt: Den norske trøndersuksessen i langrenn

Finsk skremmeskudd

Det fikk VGs ekspert for dagen helt rett i. Da Niskanen passerte ved 4,7 sekunder ble det tydelig at det kom til å bli beintøft å ta finnen - han hadde utklasset samlige som hadde passert foran ham, også de norske - dermed var det Sundby det knyttet seg størst spenning til.

– Dette er voldsomt. Dette er det bare en mann som kan straffe. Nå fikk jeg gåsehud, uttalte Golberg.

Sundby passerte 11,4 sekunder bak Niskanen, og gullhåpet levde for fullt for 32-åringen. Men han ville bli nødt til å grave dypt for å ta igjen finnen.

I VGTVs studio spådde Thomas Alsgaard at gullkampen ville stå mellom Sundby og Niskanen. Ved 9,5 kilometer luktet det fryktelig svidd av Niskanen, og da Sundby kom opp til samme punkt var han 25,3 sekunder bak.

Det eneste som kunne gi Sundby gullet, var en monsteravslutning på de siste fem kilometerne. Men det finske hjemmehåpet så ikke ut til å slakke av på farten, og det ble etterhvert fryktelig langt opp for nordmannen.

På de siste kilometerne ble det klart - Sundby greide ikke å hente inn igjen den finske overmakten, og Lahti-publikummet kunne juble for VM-gull til en av sine egne.

Sundby trygget sølvmedaljen foran Dyrhaug. Didrik Tønseth ble nummer fem, mens Johannes Høsflot Klæbo endte som nummer 15.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder