Røthe lærte av Northugs gullspurter i Kollen

Spurtslo Dario Cologna på femmila med «Northug-avslutning»

Northug om Røthe: - Det er imponerende og fortjent

Sjur Røthe mistet onkelen under VM - seieren en gest til ham

HOLMENKOLLEN (VG) Sjur Røthe har studert Petter Northugs gullspurter og andre femmilsavslutninger før dagens triumf. Underveis fant han den avgjørende detaljen for seiersplanen.

 • Hanne Skjellum Mueller
 • Nils Chr. Manglerød

Artikkelen er over fem år gammel

Verdenscupavslutniningen ble ikke avgjort før på de siste meterne og i spurten var det som Sjur Røthe som til slutt var sterkest. Men det måtte målfoto til. Og etter en lang ventepause, kom Kollen-brølet. 26-åringen fra Voss ble dømt noen få millimetere foran sveitsiske Dario Cologna - og tok sin første verdenscupseier.

Studerte gullspurter

På lik måte som Northug slo han til i den siste bakken inne på stadion rundt svingen der trønderen sikret tre VM-gull under VM i 2011.

- Jeg har sett på hvordan han og andre har gjort det der og hvordan avslutningene har vært der de siste årene. Underveis la jeg merke til at det var is i ytterkant i siste svingen. Jeg visste at jeg hadde en god sjans hvis jeg la meg ut der. Men da måtte jeg komme først og ikke ha noen på innersiden av meg. Det ble perfekt og akkurat som jeg hadde drømt om, sier Røthe til VG med pokalen i handa som beviser hans første store triumf - og det på femmilen i Holmenkollen.

Mistet onkelen

Til TV2 forteller Røthe at han vant for sin døde onkel.

– Jeg mistet onkelen min under VM. Han betydde utrolig mye for meg og satsingen min. Det var på en måte en liten gest til ham at jeg vant i dag.

– Jeg har brukt det som motivasjon. Jeg hadde han i bakhodet i dag, sier Røthe til TV2.

Han kunne ikke huske sist han har vunnet et skirenn og dagens seier betydde utrolig mye etter alt trøbbelet han har opplevd det siste året.

- Det har mye nedturer i det siste. Men jeg har aldri gitt opp håpet om at jeg skulle kunne vinne skirenn i verdenscupen. Å gjøre det på en dag som dette er stort. De andre løperne på laget har gitt meg så mye støtte, sier Røthe.

Takker for enorm tillit

Han takker landslagstrenerne Trond Nystad og Steinar Mundal for at han fikk så mye tillit i VM, selv etter å ha brutt 30-kilometeren.

- Jeg har fått så stor tillit og det setter jeg så stor pris på. De vet hva jeg kan på mitt beste i skøyting og det varmer veldig og det er utrolig kjekt å gjøre noe slikt som dette i dag, sier Røthe tydelig stolt og rørt.

Jubelropene runget i målområdet etter triumfen og det var en enorm lettelse for vestlendingen endelig å vinne det mest tradisjonsrike skirennet i verden.

Verdenscupvinner Martin Johnsrud Sundby (30) slo tilbake etter en periode med sykdom, og ble nummer tre etter en sterk avslutning.

Direkte: VG fulgte femmila i Holmenkollen.

Northug, la seg tidlig litt bak i hovedfeltet, akkurat som han gjorde under VM i Falun da han vant, men denne gangen var ikke 29-åringen sterk nok og havnet til slutt hele åtte minutter bak Røthe. Dermed tok Cologna også andreplassen i verdenscupen sammenlagt, foran Northug.

Da teten med Røthe og de andre nærmet seg stadion var Northug på vei ut på sin siste sløyfe. Han stoppet nesten opp på toppen av den slake bakken ut fra stadion og kikket etter kamphanene før han gikk videre.

- Det er imponerende. Han er en tekniker i skøyting og har slitt i år. Så kommer han tilbake her og vinner det siste skirennet i år og det er femmila i Holmenkollen. Det er verdenscuprennet alle ønsker å vinne og det er imponerende og fortjent, sier Northug som for anledningen var shortskledd etter rennet.

Saken fortsetter under bildet.

TO NORSKE PÅ PALLEN: Sjur Røthe kunne juble for seieren i verdenscupavslutningen. Dario Cologna (t.v.) ble nummer to, foran Martin Johnsrud Sundby. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB Scanpix

Stort felt

I går sa flere av langrennsstjernene at de ønsket seg den gamle femmila tilbake, og fellesstarten i Holmenkollen startet som så ofte med at det ble dannet et stort felt.

Sundby gikk opp i tet for å prøve seg etter få kilometer, men 30-åringen, Evgenij Belov og Jean Marc Gaillard ble raskt tatt igjen. Etter drøye 20 kilometer og nesten 50 minutter i sporet var fortsatt over 30 menn med i teten. Deriblant 11 nordmenn.

Da Sundby gikk opp i front av feltet igjen ved inngangen til den fjerde runden, var det bare Dario Cologna og Alex Harvey som ikke var norske av de 10 beste.

Dermed fikk de også ristet av seg mange, men Northug gikk smart og lot ikke nødvendige sekunder glippe - så tidlig. Til glede for de mange tusen fremmøtte. Det ble også jubel i løypene da verdenscupdebutant Magne Haga gikk opp og dro på de mange stjernene bak etter 30 kilometer.

Northug falt av

Da Anders Gløersen fikk med seg franske Robin Duvillard og satt opp farten etter skibytte, falt enda flere av. Og med 15 kilometer igjen av femmila, hadde blant annet Northug 30 sekunder opp til duoen, mens blant annet Sundby, Røthe og Cologna hang langt bedre med.

Og mens Northug så ut til å gi opp da han fortsatte å tape sekunder, ble Gløersen hentet inn av Sundby og gjengen bak. Men også det kostet, og i innspurten av manndomsprøven var 33 blitt til 16 mann.

Mange var oppe og prøvde seg på den siste harde mila, blant annet Hans Christer Holund. Med det sprakk feltet opp ytterligere, og på de siste kilometerne var det Sundby, Røthe, Holund, Cologna, Marcus Hellner og hvitrussiske Sergej Dolidovitsj (41) som skulle vise seg å gjøre opp om seieren.

Der var Røthe best, og vant så vidt foran Cologna. Sundby ble nummer tre, hundredeler foran Dolidovitsj. Hellner slo Holund i kampen om femteplassen.

– Dario var så snill at han dro mye de siste kilometerne. Jeg merket jeg hadde en fordel i å ta det ytterste sporet, også tok jeg det. Jeg fikk kjeft for ikke å strekke frem foten, men jeg gjorde jo det, forklarer Røthe.

Resultater:

1) Sjur Røthe, Norge 1.54.44,9, 2) Dario Cologna, Sveits samme tid, 3) Martin Johnsrud Sundby, Norge 0.00,5 min. bak, 4) Sergej Dolidovitsj, Hviterussland 0.00,8, 5) Marcus Hellner, Sverige 0.01,2, 6) Hans Christer Holund, Norge 0.02,6, 7) Konstantin Glavatskikh, Russland 0.09,5, 8) Andrej Larkov, Russland 0.16,1, 9) Niklas Dyrhaug, Norge 0.23,1,10) Robin Duvillard, Frankrike 0.25,4.

Øvrige norske: 11) Anders Gløersen 0.27,3, 12) Magne Haga 0.27,8, 15) Simen Andreas Sveen 0.57,6, 16) Finn Hågen Krogh 1.32,6, 24) Mathias Rundgreen 4.29,1, 25) Daniel Stock 4.31,7, 28) Daniel Myrmæl Helgestad 5.12,7, 31) Martin Løvstrøm Nyenget 5.55,0, 34) Simen Hegstad Krüger 6.41,2, 39) Petter Northug 7.54,9, 40) Sindre Bjørnstad Skar 8.05,0, 46) Anders Tettli Rennemo 9.10,3, 48) Vegard Bjerkheim Nilsen 9.47,9, 51) Simen Håkon Østensen 10.26,7, 55) Eirik Telebond 12.46,7.

Verdenscupen (28 av 28 konkurranser):

1) Sundby 1364, 2) Cologna 1059, 3) P. Northug 961, 4) Krogh 870, 5) Calle Halfvarsson, Sverige 842, 6) Jevgenij Belov, Russland 779, 7) Dyrhaug 589, 8) Aleksej Poltoranin, Kasakhtan 537, 9) Alex Harvey, Canada 514, 10) Maxim Vylegzjanin, Russland 469.

Øvrige norske (topp 30): 11) Eirik Brandsdal 442, 12) Chris Jespersen 405, 13) Røthe 390, 16) Pål Golberg 363, 22) Didrik Tønseth 303, 24) Gløersen 297, 27) Sondre Turvoll Fossli 267, 29 Sveen 226.

Les også

 1. Bare Petter Northug har tatt distansegull i mesterskap siden 2007

  LAHTI/OSLO (VG) Petter Northug bekrefter at han vil stå ved Coop-avtalen og risikerer å bli utestengt av Skiforbundet…
 2. Northug: – Mer kontroll på det som skjer om 20 år enn ett år

  HOLMENKOLLEN (VG) Petter Northug (29) gjesper og fremstår bare sånn passe på hugget før Kollen-helgen i verdenscupen.
 3. Brandsdals supersesong: Begynner å nærme seg en million i lønn

  DRAMMEN (VG) Ingen har vunnet flere verdenscuprenn i sprint enn Eirik Brandsdal (28) denne sesongen.
 4. Mener Northug har en god sak mot Skiforbundets krav

  HOLMENKOLLEN (VG) Fra 1. mai krever Skiforbundet at Petter Northug bryter Coop-avtalen dersom han vil representere Norge…

Mer om

 1. Langrenn

Flere artikler

 1. Northug:- Har vært sliten etter VM

 2. Historisk norsk rekord: Dette har aldri skjedd før: Tredobbelt - i stafett!

 3. Røthe om Northug: – Soleklart at han skulle vært her

 4. Sundby og Holund måtte igjen gi tapt i Tour de Ski

 5. Cologna med knockout i Rybinsk

Fra andre aviser

 1. Så lite skilte det mellom Røthe og Cologna

  Bergens Tidende
 2. Kollen-drama: Sundby dømt bak vinneren etter målfoto

  Aftenposten
 3. Røthe: - Martin har gitt meg stor trygghet på at «dette her kan du – du er en jækla god skiløper»

  Aftenposten
 4. Kollen-drama: Sundby dømt bak vinneren etter målfoto

  Fædrelandsvennen
 5. Røthe: - Martin har gitt meg stor trygghet på at «dette her kan du – du er en jækla god skiløper»

  Bergens Tidende
 6. Sundby parkerte Niskanen på sisterunden og vant folkefesten

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no