Trakk inn promillekjøringen i Facebook-diskusjon

KRITISK: Astrid Uhrenholdt Jacobsen mener Petter Northug har fått spesialbehandling i svært mange år, og at det er på tide at Skiforbundet setter ned foten. Foto: Frode Hansen og Bjørn S. Delebekk , VG

Jacobsen om Northug-saken: – Alle tilga ham fyllekjøringen ganske så fort

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (28) mener Norges Skiforbund gjør rett når de setter hardt mot hardt i Petter Northug-saken.

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi kan ikke tillate at en enkelt utøver skal slippe å gjøre jobben for landslagets sponsorer, skriver den norske landslagsløperen på sin åpne Facebook-side.

Det kommer i kjølvannet av at det i går ble kjent at Norges Skiforbund nekter Petter Northug å delta i verdenscup og Tour de Ski den kommende sesongen, fordi verdens mest profilerte langrennutøver ikke har signert avtalen med Skiforbundet.

– Takk til NSF for ryggrad! For de som lurer er dette en organisasjon med rom for individuelle tilpasninger i opplegg og rom for egne sponsorer, så lenge de ikke er i konflikt med forbundets egne, skriver 28-åringen.

Bjørgen og Northug ute: NRK frykter ikke seerflukt

– Har fått spesialbehandling

Jacobsen kjenner Northug godt etter at de begge har vært en del av landslagsmiljøet i mange år.

Kommentar: Alle er tapere i Northug-saken

Hun mener at Northug ble behandlet dårlig av Skiforbundet da han ikke kom med til OL i Torino i 2006, men at det er noe som Northug har fått igjen for i ettertid.

– Petter har fått spesialbehandling internt i utrolig mange år, både økonomisk og på alle andre tenkelig måter. Det vet jeg fordi jeg har vært en del av systemet. Og det er også helt riktig at alle behandles ulikt. At han ble dårlig behandlet i 2006 er alle enige om, men det er også på tide å komme seg videre og tilgi det. Alle tilga han fyllekjøringen ganske så fort... skriver Jacobsen som svar til en kommentar under innlegget hun publiserte i går kveld.

Det var i mai i fjor at Northug kjørte med promille og krasjet i Trondheim. Han ble dømt til 50 dagers fengsel, og sonet dommen med fotlenke i sommer.

Sportslig hadde Northug en fantastisk sesong, og ble den store VM-kongen i Falun da han tok fire gullmedaljer og toppet det hele med en fantastisk femmil.

Les også: Ønsker Northug velkommen til langløp

Slik det ser ut nå får han altså ikke gå verdenscup eller Tour de Ski den kommende sesongen, fordi hans private sponsoravtaler kommer i konflikt med forbundets avtaler.

– Jeg mener at dette frem for alt er en prinsipiell debatt som ikke dreier seg om enkeltpersoner, men hvordan man ønsker at idretten i Norge skal drives fremover. Jeg sier ja til fellesskapet og ja til lojalitet. Fordi det er mulig å forene det med individuell inntjening og utvikling, mener Jacobsen som har fått mye oppmerksomhet etter at hun skrev innlegget som blant annet har blitt gjengitt av Dagbladet tidligere i dag.

– Raust tilbud

Skipresident Erik Røste sa til VG i går at saken er avsluttet fra forbundets side, men mange eksperter og utøvere tviler på at siste ord er sagt i dialogen mellom Northug-leiren og NSF.

– Det har ikke vært forhandlinger fra Norges Skiforbunds side. Det har vært et – som vi oppfatter det – raust tilbud, et tilbud som fungerte bra i fjor. Det har vi forholdt oss til, og nå registrerer vi at han ikke ønsker å være med på de vilkårene, sa Røste i går.

Northug-manager Are Sørum Langås har ikke ønsket å kommentere Northugs krav overfor VG.

Oddvar Brå: – Ingen vinnere

Tidligere langrennsstjerne Oddvar Brå synes det er svært uheldig at Petter Northug, slik det ser ut nå, ikke kommer til å representere Norge den kommende sesongen.

– Jeg har sett at dette har vært en vanskelig sak. Den har en del sider, både for og imot. Jeg fryktet at det ville gå denne veien til slutt, sa 64-åringen til VG i går.

– Det er trist. Det er noe spesielt når Petter Northug er på plass, la han til og konkluderte:

– Det er ingen vinnere her.

Hovedpersonen selv har ikke kommentert noe som helst, men han la ut følgende melding på Instagram i går:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder