TUNG DAG: Calle Halfvarsson (t.v.) skifter etter en tung dag i sporet i Val di Fiemme. Petter Northug til høyre. Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

Halfvarsson: - Jeg irriterte meg mye over en norsk løper

Simen Sveens oppgave var å hjelpe Northug og Sundby

VAL DI FIEMME (VG) Calle Halfvarsson ble overrasket da
Petter Northug stjal bonussekunder rett foran nesen hans på dagens 15-kilometer. Svensken refser også en uidentifisert norsk løper.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Jeg irriterte meg mye på en norsk løper. Jeg vet ikke helt hvem det er, men han gikk og dro i stavene mine, sier Halfvarsson i pressesonen etter lørdagens 15-kilometer i Val di Fiemme.

Svensken hadde dårlig glid og måtte slite tungt for 27. plassen. Tyske Tim Tscharnke vant rennet foran Alexey Poltoranin og Dario Cologna. Martin Johnsrud Sundby ble nummer åtte, og tok inn på Petter Northug i sammendraget (Northug endte på 21. plass).

Søndag går Northug ut først på den avsluttende etappen i Tour de Ski. Sundby er tre skunder bak, mens Calle Halfvarsson starter 28,6 sekunder bak.

Halfvarsson avviser overfor en svensk journalist at det kan ha vært en norsk lagtaktikk å plage ham litt på dagens 15-kilometer.

- Jeg skrek på ham også: «Hva holder du på med?», forteller Halfvarsson, som også var irritert på en russisk løper som skal ha tråkket skiene hans.

- Jeg ødela Calle

Simen Sveen kan ha vært den norske løperen som irriterte Halfvarsson. Sveens jobb i dag var å hjelpe Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby i sammendraget. Han forteller til VG at han «sperret» for Halfvarsson.

- Vi skulle ligge foran der og være med å prege, og hjelpe de som var med i sammendraget. Det var jeg gjorde på femterunden da jeg følte meg veldig pigg. Da sa jeg «bli med nå» til Martin, og så klinket jeg bare på. Da dro jeg han opp slik at han kunne ta så mange bonussekunder, sier Sveen til VG og legger til:

- Jeg kjente at det kostet. Men jeg tror det var et riktig valg å hjelpe laget. Da kom også Petter frem, og jeg fikk sperret Halfvarsson og. Jeg føler absolutt jeg bidro på en god måte.

NORSK HJELPER: Simen Sveen (nr. 20) i ryggen på venske Daniel Richardsson (nr. 9) på dagens 15-kilometer. Calle Halfvarsson ligger i tet med Martin Jonsrud Sundby, Petter Northug og Niklas Dyrhaug bak seg. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Petter Northug reagerer slik på Halfvarssons klaging:

- Det har jeg ikke sett, og ikke hørt noe om. Min plan var å slå Calle.

Northugs beste tour

Northug satte svensken på plass da han snek seg foran Halfvarsson i den andre spurten om bonussekunder. Det som ut som at nordmannen hadde gitt opp da han plutselig satte inn et nytt Northug-rykk. Dermed fikk han 15 bonussekunder, mens Halfvarsson måtte nøye seg med 12.

- Jeg trodde jeg var klar. Jeg så bak på Petter, og det så ut som han slakket av. Han så vel at jeg senket tempoet. Da han kom fram, forsto jeg ingenting. Jeg tenkte «aha, typisk meg å ta seieren på forskudd».

Northug beskriver episoden slik:

- Jeg prøvde bare å holde god rytme opp bakken. Jeg så at Calle hadde bestemt seg, og så stivnet han litt på toppen. Jeg prøver å kontre og da treffer jeg bra på de siste meterne. Jeg trenger ikke å ta de tre sekundene, men i ettertid tror jeg at jeg ødela Calle såpass at han fikk hammeren på sisterunden, mer enn meg.

Northug innrømmer at spurtene kan koste mer enn de smaker.

- Når du spurter, så ber du om ødelegge morgendagen, sier han.

Halfvarsson kan ta opp jakten på Northug og Sundby sammen med Evgeniy Belov søndag. Russeren starter ni sekunder bak Halfvarsson.

- Det er Petter vi får jage for en annenplass. Sundby kommer nok til å gå fra Northug tidlig i bakken, med mindre Northug er i kanonform, sier Halfvarsson.

- Uansett hva som skjer så er det min beste Tour de Ski. Jeg har aldri hatt ledertrøyen i så mange dager, sier Northug.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder