Langrennsstjernen ble bekymret etter resultatsvikten i OL

SPØKTE MED SKUFFELSEN: Marit Bjørgen og Therese Johaug var i storslag på pressetreffet før tremmila i dag tidlig. Det var tyngre tidligere i OL. Foto: Bjørn S. Delebekk/VG

Bjørgens innrømmelse: Har tvilt på egen OL-form

SOTSJI (VG) Marit Bjørgen (33) fikk en følelsesmessig knekk etter tre nedturer på rad i OL. Hun begynte å lure på om hun i var i form.

Artikkelen er over seks år gammel

Først tok hun gull på 15 kilometeren med skibytte.

Men deretter gikk Bjørgen fra nedtur til nedtur i tre konkurranser på rad i OL.

Var bekymret for formen

Nå forteller Bjørgen at hun begynte å tvile på om formen hennes var på høyden i Russland.

- Jeg var skuffet og klart jeg begynte å bli bekymret om jeg i det hele tatt var i form. Men jeg hadde gått bra på duathlon og måtte bare føle på at smørerne gjør jobben i bua og jeg er sikker på at de gjør alt de kan for at vi skal ha gode ski, så jeg måtte på en måte bare legge det bak meg og se muligheter, sier Bjørgen til VG på dagens pressetreff før lørdagens tremil.

Søkte trøst i Norge

Det var spesielt da hun søkte trøst på telefonen til de nærmeste hjemme i Norge at det ble for mye.

- Det blir noen tårer når man prater med de hjemme. Da merker man det, sier Bjørgen til VG samtidig som Therese Johaug spøker og ler med at det var litermål på tåremengden.

Bjørgen hadde sølv som dårligst i mesterskap etter åpningsdistansen i Vancouver-OL for fire år siden der hun tok bronse.

Artikkelen fortsetter under bildet

BJØRGEN-KOLLAPS: Marit Bjørgen gikk seg fullstendig tom på den varme 10-kilometeren og var sjanseløs mot suverene Justyna Kowalczyk (t.h). Foto: Bjørn S. Delebekk

- Det måtte komme

Så røk hun ut i semifinalen i sprinten før to elendige renn fulgte med to femteplasser. Hun ble preget av nedturen.

- Jeg var på en måte forberedt på at det kunne gå slik. Det har gått på skinner i mesterskap etter mesterskap og jeg var forberedt på at det skulle mye til for at det skulle gjøre det igjen. Jeg har sagt det før hvert mesterskap, men det måtte komme, sier Bjørgen, som tok sitt 16. mesterskapsgull da hun tok gullet på lagsprinten sammen med Ingvild Flugstad Østberg onsdag.

- Hvordan føltes det å revansjere nedturen?

- Det gjorde godt for hele teamet og for alle, sier Bjørgen.

Selv om han så en frustrert utøver, så landslagstrener Egil Kristiansen aggresjon hos Bjørgen.

- Hun jobbet veldig godt med seg selv. Så selv om det var snakk om at det var mye grining, så jeg også at hun var irritert og slo staven i bakken, sier Kristiansen og understreker poenget med «brummelyder».

- Vært heldig mange ganger

Han mener det først og fremst var nedturen på 10-kilometeren og stafetten som var tung å bære.

- På sprinten da trynet hun og var ikke helt på hugget i forhold til det å komme seg videre. Men samtidig har Marit vært så heldig mange ganger og hatt marginene på sin side. Det ville komme en slik dag og det kom nå. Men 10-kilonmeteren og stafetten var selvfølgelig veldig skuffende, sier Kristiansen.

Han mener de nå tross alt må være fornøyd med det som har skjedd, til tross for Bjørgens nedtur midt i OL.

- Selv om stafetten gikk «ad undas», kan vi ikke regne med å vinne absolutt alt hele tiden. Selv om vi ikke hadde tapt en stafett siden november 2009 så har jeg alltid sagt at det kommer en dag når den kommer. Men det er selvfølgelig ergelig at det kommer i OL, sier Kristiansen som sammen med de norske jentene valgte å utrope Charlotte Kalla som favoritt på tremilen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder