VIKTIG MANN: Åge Skinstad er Norges representant i FIS' verdenscupkomité og dermed en svært viktig brikke på FIS-kongressen. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Skinstads oppdrag: Gjøre skaden minst mulig for norsk langrenn

Slik tror han kvote-kuttene blir

TRONDHEIM (VG) Åge Skinstad sluttet som langrennssjef etter Falun-VM, men har nå en nøkkelrolle når Norge skal komme best mulig ut av kvote-kuttene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Som medlem av FIS’ verdenscupkomité har han trolig den aller viktigste jobben for Norges Skiforbund på den mye omtalte FIS-kongressen i Cancun i Mexico.

Han skal nemlig sørge for at Norge mister færrest mulig løpere i verdenscuprennene i langrenn fra neste vinter.

Les også: Dette har aldri skjedd før: Tredobbelt i stafett.

Den ekstreme norske dominansen de siste årene gjør at de andre nasjonene vil endre reglene for hvor mange løpere hver nasjon kan ha med.

– Vi må regne med reduksjon. Skinstad jobber for at den skal bli minst mulig, sier Torbjørn Skogstad, leder i langrennskomiteen.

Åge Skinstad sier dette om målsettingen når han skal tale Norges sak i Mexico-varmen:

– To færre nordmenn i vanlig verdenscuprenn og syv færre på rennene i Norge er det mest sannsynlige. Og jeg er optimistisk med tanke på at vi skal klare det.

Les også: Svensk journalist om den norske dominansen: – Tragisk

HISTORISK: Norge vant trippel under stafetten på Lillehammer før jul. Til venstre nummer to-laget med Simen Sveen, Finn Haagen Krogh, Martin Nyenget og Mathias Rundgreen, så vinnerlaget med Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug, Hans Christer Holund og Niklas Dyrhaug. Til høyre nummer tre-laget med Didrik Tønseth, Sjur Røthe, Anders Gløersen og Emil Iversen. Foto: Ntb Scanpix Reuters

Det ble en gang sagt om gamle landbruksdirektør Per H. Grue at han og Gud var de eneste som skjønte noe av jordbruksoppgjøret. Omtrent sånn er det også med kvotereglene i langrenn og Åge Skinstad. Men omtrent slik er reglene nå:

• Norge har vanligvis 10 løpere på vanlige verdenscuprenn. Norge får maks-kvoten på åtte, pluss at de ofte har verdenscupvinneren (Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby) og leder i kontinentalcupen.

• På hjemmebane i Drammen, Holmenkollen og på Lillehammer kan Norge komme opp i 22 løpere. Pluss fire stafettlag.

– Det er bare å innrømme at det blir for mange, sier Skinstad til VG.

Les også: Slik vil svenskene stoppe den norske skidominansen.

– Selv om de norske holder nivået, så er det ødeleggende for den internasjonale interessen.

– Samtidig kan jeg ikke huske at Spania har blitt beskylt for å ødelegge fotballen selv om det var Real Madrid-Atletico Madrid i Champions League-finalen og Sevilla vant Europa League. Jeg tror heller ingen fra spanske media problematiserer det, smiler Skinstad.

Uansett jobber han altså nå for å gjøre skaden minst mulig for Norge.

– Vi kan ikke tro på at vi kan beholde kvotene fra i dag. Vi ville være politisk dumskap å satse på det.

Derfor er Skinstads strategi å satse på støtte til et amerikansk forslag, som han håper kan gi flertall. Det går kort og godt ut på at samtlige nasjoner kan stille med seks løpere, dersom de tilfredsstiller kvalitetskravene. Dette sammenholdes med et russisk innspill om at kvoten på hjemmebane skal være maks 15 løpere.

Les også: Pellegrino brøt den norske dominansen.

Løsningen ser dermed ut til å bli:

• Norge ligger an til å få åtte løpere i vanlig verdenscup, ned fra 10 i dag. Dette forutsetter at verdenscupvinneren og kontinentalcup-lederen fortsatt får stille.

• Norge ligger an til å kunne stille med 15 løpere på hjemmebane, ned fra 22 i dag.

– Vi kommer til å stå veldig hardt på at lederen av kontinentalcupen får gå, fordi dette er et viktig rekrutteringstiltak, sier Åge Skinstad.

Han ser stafettene som det største stridsspørsmålet. Andre nasjoner ønsker at det heretter skal bli lov til å stille bare ett lag i verdenscupen, men Norge går inn for to.

– Vi må ikke sporten vår mindre enn den er! Den kan bli tynt hvis hver nasjon bare kan stille med ett stafettlag.

Les også: Norsk verdensdominans i langrenn: - Helt ekstremt.

I verdenscupstafetten i Lillehammer før jul tok Norge de tre første plassene. Det var første gang i langrennshistorien at én nasjon tapetserte hele seierspallen – med sine 12 løpere.

– Vi skal ikke være redde for utviklingen, samtidig som dette selvfølgelig er dramatisk for de løperne det gjelder, sier Åge Skinstad.

Han forteller at «hans» komité i praksis avgjør dette, selv om det er FIS-styret som har det endelige ordet.

Med seg i komiteen har Skinstad store skinavn som Jelena Välbe fra Russland, svenske Per Elofsson, Jack Mae fra Estland og Gabriella Paruzzi fra Italia.

PS: Skiskyting har en maks-kvote på seks løpere pr. nasjon. Det er heller ingen nasjonal kovte.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder