Tok VM-gull på 15 kilometeren - takket pappa for motivasjonshjelp på slutten

Superreserve Gjerdalen skulle egentlig ikke gå - gikk inn til bronsemedalje

JUBELGUTT: Petter Northug hadde et smil som gikk fra øre til øre etter målgangen på dagens løp. Foto: Bjørn S. Delebekk

Northug rørt til tårer på seierspallen: - Er utrolig lettet

VAL DI FIEMME/OSLO (VG Nett) Petter Northug (27) var så glad for dagens VM-gull at han ikke klarte å holde tårene tilbake da han sto øverst på pallen og fikk høre nasjonalsangen.

  • Lillian Holden
  • Øyvind Knoph Askeland
  • Sindre Øgar

Artikkelen er over syv år gammel

- Det er mye følelser i sving når man vinner et VM. Det var fantastisk å stå øverst på pallen, sa Northug til NRK etter målgang. Da han gikk opp på det øverste trinnet på pallen og fikk høre tonene til «Ja, vi elsker», kom tårene hos 27-åringen.

- Dette er en av de største dagene i mitt liv. Å vinne en 15 kilometer individuell start, med det ryktet jeg har, det smakte godt. Jeg er utrolig lettet nå, og utrolig glad, oppsummerer han.

VGTV: Se intervju med Northug: - Det kom tårer

Aldri tidligere har Northug vunnet en 15 kilometer fristil i et mesterskap eller i verdenscupsammenheng. Denne gangen lyktes han endelig, etter å ha gått et løp det luktet svidd av.

- Det ble fryktelig tungt på slutten, innrømmer Northug, som ble liggende en stund i målområdet etter seieren. Han innrømmer at det spesielt var én ting som hjalp ham ute på den lange sisterunden - at pappa John sto ute i løypa.

- Han ga meg utrolig motivasjon på slutten, og det betyr veldig mye på slike dager når man må ned i kjelleren for å vinne, sier Northug.

Svenske Johan Olsson tok sølvemedaljen, mens Tord Asle Gjerdalen ble nummer tre.

VERDENSMESTER: Petter Northug. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Svenske-skryt

Også svenskene tok av seg hatten for Northug i dag.

- Han har fått ut alt i dag. Han viser at han behersker også denne formen for langrenn. Dette var et fantastisk løp av Northug. Han åpnet «galent» fort, og da hjelper det ikke for Olsson, sa SVTs kommentatorer da nordmannen krysset mållinjen.

Også en av trønderens erkerivaler, Marcus Hellner, lot seg imponere.

- Jeg er overrasket over Petter idag. Jeg er imponert. Det var sterkt gjort, sier Marcus Hellner til VG Nett.

Mens Northug gikk best av alle i Italia i dag, sørget superreserve Tord Asle Gjerdalen for at den norske dagen ble enda bedre.

- Vi får to medaljer i et såpass tett og tøft felt, så det er helt rått, sier en henrykt landslagssjef Trond Nystad til VG Nett.

- Det er mange som tviler på at Petter kan vinne individuelle renn, for meg har det aldri vært noe tvil om at han kan vinne alt, fortsetter Nystad.

Protokoll: Gratuler Northug med VM-gullet!

Pangåpning

Northug hadde i forkant av dagens løp advart om at han «skulle på besøk i kjelleren» på dagens 15 kilometer. Den planen så det fra start ut til at 27-åringen hadde tenkt å følge - Northug åpnet knallsterkt, og tok en grei ledelse ved første passering.

Ute ved fem kilometer var det liten tvil om at Northug fortsatte å jobbe godt, og også der var han klart sterkest i sporet. Sjur Røthe, som hadde hatt bestetiden før 27-åringen kom halsende, måtte se passeringstiden sin slått med hele 17,8 sekunder.

Med drøye fem kilometer igjen av løpet fortsatte Northug å trøkke til, og nordmannen kunne passere ved 9,8 kilometer 23,3 sekunder ned til Johan Olsson.

SLITEN: Petter Northug ble liggende en stund i målområdet. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Det så ut til å kun være Cologna som kunne true Northug ute på de siste kilometrene, men sveitseren hadde rett og slett ikke de samme kreftene som trønderen ute i sporet.

Gjerdalen, som hadde hengt på ryggen til Cologna gjennom løpet, gikk fra ham i siste bakke og beinet inn på stadion mens sveitseren gikk ut på sin siste runde. I mens kunne nordmannen sette seg ned og vente for å se om kanonløpet ville holde til medalje.

Bildeserie: Se bildene fra gulløpet

Tapte til Olsson

I det tyngste partiet ute på siste runde så det ut til at den raske starten og løpet begynte å tære litt på Northug. I de tøffe motbakkene opp mot det høyeste punktet i løypa tapte nordmannen rundt ti sekunder på svenske Olsson, og dermed var det duket for en spennende avslutning mellom de to rivalene.

Men Northug hadde ingen planer om å gi fra seg et gull han ønsket seg så utrolig mye. Til tross for at han allerede hadde brukt opp store deler av kreftene, klarte han å hente ut det siste ekstra på tampen. Det sørget for en seiersmargin på 11,8 sekunder.

Resultatliste 15 kilometer i Val di Fiemme:

1. Petter Northug
2. Johan Olsson (+ 11,8)
3. Tord Asle Gjerdalen (+ 22,3)
4. Ivan Babikov (+ 53,6)
5. Sjur Røthe (+ 1.03,6)
6. Calle Halfvarsson (+ 1.09,5)
7. Aivar Rehemaa (+1.12,4)
8. Dario Cologna (+ 1.21,1)
9. Axel Teichmann (+ 1.25,7)
10. Daniel Richardsson (1.26,8)

Mer om

  1. Ski-VM

Flere artikler

  1. Northugs oppskrift på svenskegull: - Jeg må stå over

  2. Northug fikk svenske-bank i generalprøven til VM

  3. Northug ga verdensmestertrøya si til Olsson

  4. Northug-rivaler dropper VM-sprinten

  5. Northug spurtslo Sverige: - Tenkte at det svir mer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder