Tre løpere løslatt: – Poltoranin innrømmer bloddoping

SEEFELD/OSLO (VG) Tre av løperne som onsdag ble pågrepet i Seefeld, er nå løslatt. Ifølge statsadvokaten i Innsbruck har alle tre, blant dem Aleksej Poltoranin, innrømmet bloddoping. Han ble sett sammen med tidligere storløper Andrus Veerpalu på treningsleir før VM.

Innrømmelsene kommer frem i en pressemelding fra statsadvokaten i Innsbruck torsdag kveld og ble omtalt i østerrikske medier. VG har fått tilgang på pressemeldingen, men det var Dagbladet som først skrev om dette først i Norge.

Aleksej Poltoranin fra Kasakhstan og de to østerrikerne Max Hauke og Dominik Baldauf er alle løslatt. Statsadvokaten skriver i pressemeldingen at disse tre har innrømmet bloddoping med eget blod.

Dermed blir de ikke varetektsfengslet. Ifølge statsadvokaten har de forklart seg nøye og vil ikke ikke kunne påvirke etterforskningen videre.

Karel Tammjärv og Andreas Verpaalu fra Estland er fortsatt i arresten. Fredag formiddag må politiet bestemme seg om de ønsker varetektsfengsling av disse to.

Bloddopingen gjør flere skuffet i Seefeld torsdag kveld:

Kasakhstans OL-komite bekreftet tidligere torsdag at Poltoranin var blant de løperne som ble pågrepet og nå har han bidratt med innrømmelse og mye informasjon til politiet.

- Jeg er inmari skuffet. Jeg har ikke hatt mistanke mot ham og har alltid tenkt at han er en god klassiskløper som har gått godt teknisk. Han har vært en foregangsmann på staking og gitt oss juling. der. Personlig syns jeg han har hatt spesielle formtopper noen ganger, men ikke noe mer enn det, sier den norske landslagssjefen Vidar Løfshus til VG om toppløperen som har VM-medalje og verdenscupseire på merittlistene sine.

les også

Sjokkert Nystad: Kriminelle drev dopingsalong rett ved Østerrikes VM-hotell

På samme måte bekreftet den estiske landslagssjefen navnene på de to løperne fra Estland overfor Öhtuleht.

Løfshus har lagt merke til at flere av de involverte løperne, i motsetning til Poltoranin er utøvere som har kjempet langt nede på resultatlistene.

– Det er det som er det mest forunderlige med saken. Det er løpere som kjemper rundt 40.-50. plasser som tror på underverker, men med underverker vet man at pila midt i mot dem. Jeg fatter ikke og begriper ikke at det går an. Man skulle nesten tro de er lurt, sier Løfshus.

Han håper nå etterforskningen avdekker mer.

- Jeg blir overrasket om det bare gjelder noen få og bare langrenn. Om dette virkelig hadde eskalert kunne man røsket opp noe i internasjonal idrett, sier Løfshus som poengterer at Andrus Veerpalus tidligere trener Matti Alaver har vært Poltoranins trener og samtidig trener estiske løpere.

Poltoranins kone Olga Poltoranina er også under dopingetterforskning, etter en razzia av det kasakhstanske skiskytterlandslaget, sammen.

– Matti Alaver har vært treneren til Poltoranin, men denne sesongen har det vært litt uklart. For nå har han ikke vært her. Jeg har bare sett Poltoranin. Og da vi var i Toblach før VM var han der sammen med Andrus Veerpalu. Jeg så aldri Matti da, sier den russiske treneren Markus Cramer, som leder et lag som i fjor fikk flere utøvere utestengt fra OL, på grunn av etterforskningen av Sotsji. Men alle løperne er tillat å delta av FIS.

Det var i en politiaksjon onsdag formiddag at ni personer ble pågrepet, blant dem fem løpere. Det var razzia 16 ulike steder.

Aksjonen foregikk delvis i Østerrike og delvis i Tyskland, der en lege i Erfurt ble pågrepet og er mistenkt for å ha drevet en dopingring i mange år.

Doping er kriminelt i Østerrike. I pressemelding heter det at løperne har brukte ulovlige dopingmidler til tross for de «forpliktelser og erklæringer de har gitt til arrangører, klubber og sponsorer».

Idrettslegen, som heter Mark Schmidt, blir nå flyttet til München, der forhørene vil fortsette, skriver Süddeutsche Zeitung.

Dieter Csefan fra østerriksk politi uttalte på pressekonferansen onsdag at «andre idrettsgrener kan også være involvert».

les også

Dopingtatt syklist advarte mot arrestert ski-lege for 11 år siden

Schmidt har allerede fått anklager mot seg i sin tidligere rolle som lege for sykkellag som Gerolsteiner. Han har benektet disse beskyldningene.

VG kunne torsdag fortelle at sykkelrytteren Bernhard Kohl (37) allerede i 2008 på Mark Schmidt som en av sine egne dopinghjelpere da han ble tatt for bruk av EPO-middelet Cera. I 2013 ble han igjen trukket fram som «dopinglege» av den tidligere Gerolsteiner-rytteren Stefan Schumacher.

– Vi har 50-60 idrettsutøvere som pasienter regelmessig: Svømmere, fotballspillere, håndballspillere og friidrettsfolk, ble Schmidt sitert på i et legetidsskrift for få år siden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder