SKIFTER SPORT: Stina Nilsson. Foto: BARBARA GINDL / APA

Stina Nilsson gir seg som langrennsløper - satser på skiskyting

Stina Nilsson har bestemt seg for å gi seg som langrennsløper. Nå satser hun på en karriere som skiskytter.

 • Jonathan Simchai Hansen
 • Espen Solly

I en pressemelding fra det svenske skiforbundet bekrefter Nilsson at hun gir seg som langrennsløper.

– Jeg har alltid visst at jeg kommer til å gjøre en satsning på skiskyting, bare fordi det ser så «himla kult» ut, forteller Nilsson.

Nilsson forteller at hun i all hemmelighet har stått på standplass og trent. I utgangspunktet skulle hun gå langrenn til OL i 2022 og bytte etter det. Men da en skade ødela årets sesong, fikk hun andre tanker.

– På grunn av skaden har jeg fått mye tid til å tenke og prøveskyte, og jeg kjenner at jeg virkelig ikke vil vente lenger. Det er alt for gøy for det, sier Nilsson.

– Jeg er helt nybegynner, og gjør store fremskritt. Det motiverer veldig, og jeg kjenner at jeg bare vil trene mer og mer og mer. Jeg vet at det vil ta tid å bli god, og tenker å ta steg for steg, sier Nilsson til VG.

– Jeg ser likhetene mellom sprint og skiskyting, det er mye av og på. Det synes jeg er kult. Så det håper jeg kan passe meg bra, fortsetter Nilsson.

Nå tar hun fatt på helt nye utfordringer fra neste sesong. Den største kommer naturligvis på standplass.

– Jeg er ydmyk overfor skiskytingens utfordringer. Jeg tror at rutinen med geværet, og å lære seg alt om våpenet, som for eksempel når og hvordan man skrur på siktet, blir den største utfordringen. Men det er en utfordring jeg ser frem til. Jeg får bare trene litt ekstra på det, forteller Nilsson.

Nilsson har også bekreftet nyhetene på sin Instagram-konto.

@stinanilssoons on Instagram: “Jag är fullt medveten om att idrott inte är viktigt att rapportera om just nu. Verkligen! Men. Kanske behöver vi en lite galen och rolig…”

Det var SVT som omtalte saken først. De publiserte en video hvor man ser Stina Nilsson trene på standplass på Østersund skistadion.

– Jeg skal bare prøve litt, sa 26-åringen til SVT da hun ble observert der.

Tidligere svensk landslagstrener og nåværende landslagstrener for det norske kvinnelandslaget Ole Morten Iversen fikk først høre nyheten av den svenske avisen Expressen.

– Nei, er det sant? Det var dumt. Det er det dummeste jeg har hørt, sier Iversen til avisen.

– Det var overraskende og trist. For langrennssporten er det trist. Hun er en fantastisk langrennsambassadør. Ikke bare i Sverige, men hun har også vært kjempepopulær i Norge, sier Iversen til VG noen minutter senere.

– Jeg synes hun er langrennsløper og burde være det. Jeg kjenner Stina så godt at jeg vet at når hun bestemmer seg noe så er det gode grunner til det. Og når jeg får høre de grunnene så kan det hende jeg er enig, fortsetter Iversen.

Tiril Eckhoff hadde en strålende sesong, sett bort fra VM, med syv verdenscupseire, vinner av jaktstartcupen sammenlagt og hun ble kun slått av Dorothea Wierer med syv poeng i verdenscupen sammenlagt. Eckhoff ønsker Nilsson velkommen.

– Jeg synes det er kult og at det er veldig positivt for idretten å få nye folk og giv inn i idretten, sier Eckhoff.

– Jeg gleder meg veldig til å møte henne og se hvor god hun kan bli. Det hadde vært rått hvis hun klarte å bli god på kort tid, men Denise Herrmann brukte lang tid på å klare det, fortsetter Eckhoff.

ØNSKER VELKOMMEN: Tiril Eckhoff ønsker Nilsson velkommen til idretten. Her poserer hun med beviset på at hun vant jaktstarcupen sammenlagt. Foto: JUSSI NUKARI / Lehtikuva

Nilsson takker for at Eckhoff ønsker henne velkommen og ser frem mot å møte verdenseliten, men presiserer at hun ikke er i nærheten av det nivået enda.

– Jeg tror de er jævlig sterke de norske konkurrentene. De er raske i sporet og raske til å skyte. Jeg er ikke så bra til å skyte enda, sier Nilsson til VG.

Nilsson er en av Sveriges største langrennsstjerner. Hun har hele fem OL-medaljer, og tok dobbelt VM-gull i Seefeldt i fjor vinter. De siste sesongene har hun dominert i sprintløypene, og vært Maiken Caspersen Fallas argeste konkurrent. Hun vant sprintcupen i 2018/2019-sesongen.

– Det er et tøft valg Stina har gjort, men også litt kult for hun gjør jo det som er riktig for henne, sier Maiken Caspersen Falla som synes det har vært veldig gøy, inspirerende, og ikke minst motiverende å ha hatt Stina som konkurrent i langrennssporet.

Denne sesongen har virkelig gått i vasken i langrennssporet for svensken. Først pådro hun seg en skade i ribbeinene, før hun trente for hardt før skaden var leget, og måtte avslutte sesongen tidlig.

Hun følger dermed i fotsporene til Denise Herrmann, som gikk over fra langrenn til skiskyting i 2016, med stor suksess. Hun ble verdensmester på jaktstart under VM i skiskyting i 2019.

Mer om

 1. Stina Nilsson
 2. Skiskyting
 3. Langrenn

Flere artikler

 1. Måpte av Nilssons valg: – Et stort tap

 2. Derfor har Bø-brødrene troen på Stina Nilsson

 3. – Vi vil ikke at Stina Nilsson skal komme og slå oss

 4. Nilssons beskjed til Norge: – Håper dere krysser fingrene for meg

 5. Nilsson skyter dobbelt så mye som de norske: – Hun er vill og gal

Fra andre aviser

 1. Svensk langrennsstjerne blir skiskytter. Norsk eks-trener håper hun vil angre.

  Bergens Tidende
 2. Svensk stjerne hylles: – Ingen andre i verden gjør dette

  Bergens Tidende
 3. Fikk hjelp til å holde på hemmeligheten: – Jeg ville ikke at det skulle lekke ut

  Bergens Tidende
 4. Svensk stjerne hylles: – Ingen andre i verden gjør dette

  Aftenposten
 5. Fikk hjelp til å holde på hemmeligheten: – Jeg ville ikke at det skulle lekke ut

  Fædrelandsvennen
 6. Svensk stjerne hylles: – Ingen andre i verden gjør dette

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no