Marit Bjørgen legger opp: - Har ikke den motivasjonen som trengs

ALTA/OSLO (VG) Marit Bjørgen (38) har bestemt seg for å legge opp som langrennsløper.

 • Mikal Aaserud
 • Lillian Holden
 • Jonas Wikborg
 • Jostein Magnussen
 • Håvard Rønning
 • Jostein Overvik

Artikkelen er over to år gammel

– Jeg kjenner at jeg ikke har den motivasjonen som trengs for å gi 100 prosent en sesong til, sier Bjørgen til NRK.

Like før start på dagens femkilometer i NM i Alta sprakk nyheten: Bjørgens karriere i skisporet er over. 38-åringen kommer dermed til å gå sitt siste profesjonelle renn lørdag, når seniorkvinnene avslutter NM del to med tremil.

VG er på plass i Alta, og møtte Bjørgen like før start i dag. Der forsikret hun om at hun «har det bra».

Dagbladet var først ute med å melde om nyheten.

38-åringen kan se tilbake på en helt enestående karriere. Hun vant sin første verdenscupseier i 2002 og var også med i sitt første OL samme år. Denne vinteren ble hun tidenes vinterolympier, med åtte gull, fire sølv og tre bronse.

les også

Avsluttet med sitt aller råeste gull: Her er Marit Bjørgens 10 beste

I tillegg har det blitt hele 18 gull, fem sølv og tre bronsemedaljer i VM. Det kommer på toppen av 114 individuelle verdenscupseire på 303 starter. Hele 184 ganger har Bjørgen tatt steget opp på pallen.

– Et fantastisk kvinnfolk

At Bjørgen nå legger skiene på hylla, vekker mange reaksjoner. Landslagstrener Vidar Løfshus sier det blir tomt uten Bjørgen i skisirkuset.

– Hun har betydd alt for norsk langrenn de siste årene, og det blir jo et tomrom. Hun er Norges største gjennom tidene. I dag tenker jeg først og fremst på alle gledene vi har hatt med Marit og hun er et fantastisk kvinnfolk på alle mulige måter. Hun er jo drømmekvinnen både som idrettsutøver og ellers, sier han til VG.

Løfshus forteller videre at han ringte Bjørgen etter OL, og fikk beskjed om avgjørelsen. Landslagsvenninnene skal ha fått beskjeden i går kveld.

Johaug: - Tårene trillet

Sven Tore Samdal var trener for Bjørgen i ti sesonger fra 1998.

– Du fortjener å hvile deg nå, Marit. Du har opplevd alt du kunne oppleve i langrennssporet. Nå er det på tide å åpne et nytt kapittel. Jeg vet det er veldig viktig for henne å være mor, sier han til VG.

– Familien er svært viktig for henne. Jeg tror Marit har lyst på et barn til. Dessuten har Marius begynt å snakke og gir uttrykk for hva han mener. Marit er samvittighetsfull og det smerter henne hver gang å reise bort fra ham, sier Samdal.

Bjørgen har lenge vært i tenkeboksen på om hun ville fortsette karrièren eller ei, og har tidligere sagt at familien, med sønnen Marius (2) i spissen, har mye å si for avgjørelsen.

les også

«Prosjekt Bjørgen» bør starte nå!

– Marius vil at mamma skal være hjemme. Hva jeg gjør, handler om hva familien vil også. Vi må ta en avstemming der, uttalte Bjørgen til VG etter verdenscupavslutningen i Falun i midten av mars.

– Fornuftig og riktig

Overfor NRK sier Fred Børre Lundberg følgende om samboerens avgjørelse:

– Jeg fikk vel bekreftelsen da vi sto på flyplassen i München og tok farvel før hun skulle reise til Sør-Korea. Da sa hun «jeg gleder meg til jeg kommer hjem». Jeg sa at hun først og fremst skulle glede seg over å konkurrere i OL og så kunne hun glede seg til å være hjemme.

Skipresident Erik Røste sier til VG at han var uforberedt på dagens store nyhet, men at han ønsker Bjørgen velkommen med åpne armer.

– Hun har vært et enestående forbilde, og ikke bare i sporet. I tillegg til å være tidenes vinterolympier og ha alle de rekordene hun har, er hun et forbilde på alle mulige måter. Det er kanskje det som gjør henne helt spesiell, sier skipresident Erik Røste til VG.

Tidligere langrennsjef Åge Skinstad har stor forståelse for Bjørgens avgjørelse.

les også

Marit Bjørgen legger opp: - Har ikke den motivasjonen som trengs

– Jeg synes det er en fornuftig og riktig avgjørelse. Hun har oppnådd det som oppnås kan og er verdens beste noensinne i langrenn. Marit har levert så bra i OL, VM og verdenscup, dette er helt vanvittig. Det er dette de kaller å gi seg på topp, sier han til VG.

Bente Skari var den eneste norske kvinnen som hadde vunnet individuelt OL-gull i langrenn før Bjørgen gjorde det. De to gikk tre mesterskap sammen, og i dag skriver Skari følgende i en SMS til VG.

– Marit er helt rå! Både på og utenfor sporet. Jeg er ikke overrasket over at hun gir seg.

– Jeg ønsker henne lykke til i den nye hverdagen, og takker henne for alt hun har gitt til norsk skisport, sier Hilde Gjermundshaug Pedersen - som i 2005 vant to VM-gull sammen med Bjørgen.

Da nyheten om Bjørgens avgjørelse ble kjent før løpsstart i Alta i dag, ble det ikke mye fokus på selve femkilometeren. Trener Roar Hjelmeset sa følgende på NRKs sending:

les også

Fred Børre Lundberg om Marit Bjørgen: «Det er aldri noe tull med henne»

Pluss content

– Marit er den personen i norsk skisport som kanskje har betydd mest. Hun har både vært en mor, tante og en god treningspartner.

Nato-sjef Jens Stoltenberg var raskt ute på Twitter:

– Marit Bjørgen, du har vært en inspirator og et forbilde. Du har fått oss til å hoppe av glede og skrike i spenning. Du har vært en enestående lagspiller og levert eventyrlige enkeltprestasjoner. Og oppi alt sammen, du har vært et menneske fullt og helt. Takk!

Barne og likestillingsminister, Linda Hofstad Helleland, twitrer:

– Kjære Marit! Jubel, tårer og glede om en annen. Takk for alle disse fantastiske og nervepirrende og følelsesladde øyeblikkene vi har fått oppleve gjennom mange år. Du har gitt oss så mange stolte øyeblikk, Marit.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Marit Bjørgen
 3. Langrenn

Flere artikler

 1. Slik gratulerer VG-leserne rekord-Bjørgen: – Måtte du leve evig

 2. Bjørndalen om Rekord-Bjørgen: - Det er bare å gratulere

 3. Tårevåt Bjørgen tok gull i karrierens nest siste løp: - Det har vært et fantastisk liv

 4. Bjørgen kan bli størst i OL-historien: – Hun er fantastisk

 5. Bjørgen tatt imot av folket på Gardermoen: – Nå skal jeg kose meg med Marius

Fra andre aviser

 1. Marit Bjørgen bekrefter: Legger opp

  Aftenposten
 2. Alt stemte da Bjørgen ble historisk: – Det er litt vanskelig å skjønne det

  Aftenposten
 3. Alt stemte da Bjørgen ble historisk: – Det er litt vanskelig å skjønne det

  Fædrelandsvennen
 4. Bjørgen tilbake i NM-løypa, 16 år etter dramaet i Molde

  Aftenposten
 5. Bjørgen tilbake i NM-løypa, 16 år etter dramaet i Molde

  Bergens Tidende
 6. Bjørgen tilbake i NM-løypa, 16 år etter dramaet i Molde

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no