UTSLÅTT: Jörgen Brink gikk ut med 20 sekunders ledelse på Norge ut på siste etappe av VM-stafetten i 2003. 10 kilometer senere gikk han i mål til bronsemedalje etter en av skihistoriens mest spektakulære kollapser etter å ha blitt innhentet av Thomas Alsgaard og Axel Teichmann. I dag røper svensken at han ble rammet av hjerteflimmer under løpet. Foto: Skjermbilde (t.v.) med tillatelse fra NRK/AP Photo/Andrew Medichini
UTSLÅTT: Jörgen Brink gikk ut med 20 sekunders ledelse på Norge ut på siste etappe av VM-stafetten i 2003. 10 kilometer senere gikk han i mål til bronsemedalje etter en av skihistoriens mest spektakulære kollapser etter å ha blitt innhentet av Thomas Alsgaard og Axel Teichmann. I dag røper svensken at han ble rammet av hjerteflimmer under løpet. Foto: Skjermbilde (t.v.) med tillatelse fra NRK/AP Photo/Andrew Medichini

Brink fikk hjerteflimmer under VM-stafetten

Svensken om kollapsen: - Flaks at jeg kom til mål i det hele tatt

LANGRENN

Alsgaard: - Så ikke hva slags forfatning han var i

VAL DI FIEMME (VG Nett) Alle trodde Jörgen Brink (38) kollapset på VM-stafetten i Val di Fiemme for ti år siden. Sannheten er at han fikk hjerteflimmer like før Thomas Alsgaard suste forbi ham, 1300 meter før mål.

Publisert: Oppdatert: 21.02.13 08:37

Vi trodde han møtte veggen. Men det var mer dramatisk enn som så da Jörgen «gikk på en Brink» på sisteetappen av herrestafetten tirsdag den 25. februar for ti år siden.

- Jeg fikk hjerteflimmer under stafetten, sier Jörgen Brink til VG.

Mange husker tv-bildene av Brink som «stod stille» opp den siste bakken, da Alsgaard og Axel Teichmann gikk forbi. Neste fredag er det klart for en ny VM-stafett for herrene i Val di Fiemme.

LES OGSÅ: Tidenes VGTV-satsing på ski-VM

Duften av gull

Brink hadde hatt hjerteflimmer siden 1998, men fikk det først konstatert i 2009.

- Det var flaks at jeg kom til mål i det hele tatt. Jeg hadde ingen kontroll bakover. Jeg kunne ikke gjort mer. Med fasiten i hånden, så er det fantastisk at det ble bronse, sier Brink.

Svensken gikk ut 20 sekunder foran Norge. Svenske tv-kommentatorer var euforiske. Sverige var på vei mot sitt første stafettgull på 14 år.

- Det dufter gull av denne stafetten. Jörgen gjør dette helt sjarmerende, sa Sveriges kommentator Jacob Hård fornøyd på svensk tv.

- Mareritt

Så skjer det. 1300 meter før mål. Alsgaard, som drar på tyske Teichmann, ser Brink bare noen meter foran seg i bakken.

- Aj aj aj, nå ser vi Brink. Hva er hendt? Totalstopp. Han er helt slutt. Han har ingen krefter igjen i det hele tatt, ropte de svenske kommentatorene, nesten desperat.

Hos NRK er det en litt annen stemning.

- Se på Thomas nå, nå kjører han. Nå ser han svensken snart foran seg, sa Jon Herwig Carlsen entusiastisk.

- Det er et mareritt. Det går ikke an å beskrive, sa Brink til svensk presse etter målgang.

VG DIREKTE: Se vår sending og chat fra 12.30!

Flimmer to ganger i måneden

Den svenske skiløperen kan sitte helt stille og plutselig ha 170-180 i puls. Nå har han flimmer cirka to ganger i måneden, men det går fort over. En gang har han hatt flimmer som varte i mer enn en time, da måtte han på sykehus for å normalisere hjerteslagene. Han har bare hatt hjerteflimmer i konkurranse to ganger, det ene kom altså under VM-stafetten for ti år siden.

- Jeg har en positiv variant av hjerteflimmer, så det er ikke farlig, sier Brink til VG.

- Hva tenkte du om stafetten, da du gikk ut 20 sekunder foran Norge?

- At jeg hadde bra kontroll. Jeg hadde gått flere konkurranser, og hadde kanskje for lite energi. Jeg gikk hardt. Jeg lå nære maksgrensen lenge, svarer Brink.

- I Norge sier vi «å gå på en Brink» når noe eller noen kollapser, hva tenker du om det?

- Jeg forstår jo hva dere mener. Det er synd at jeg er årsaken til et slikt uttrykk. Men jeg må stå for det. Jeg skjønner at nordmenn liker det. Det er sånn det er med Norge og Sverige, og det er sånn det skal være, svarer Brink.

Uvitende Alsgaard

Alsgaard hadde troen på gull da han gikk ut 20 sekunder bak Brink.

- Jeg ble ikke overrasket da jeg så Jörgen i bakken, det var min plan hele tiden at jeg skulle ta ham igjen. Da jeg satte inn rykket og gikk forbi, tenkte jeg ikke mer på det som skjedde. Jeg så ikke hvilken forfatning han var i, sier Alsgaard til VG.

Brink satser nå på langløp med laget Team United Bakeries, hvor Alsgaard er sjef. Svensken har fått sin personlige revansj, han har vunnet det prestisjefulle Vasaloppet tre ganger på rad, og går for sin fjerde strake seier 3. mars i år.

I morgen starter VM med sprint for damer og menn.

Her kan du lese mer om