BEKLAGER: Petter Northug avbildet uner Blinkfestivalen i Sandnes i sommer. Foto:Carina Johansen,NTB Scanpix

Northug: - Beklager igjen at jeg rotet med forklaringene

Skistjernen hevdet kameraten kjørte i de tre første avhørene

Innrømmet at han var fører av ulykkesbilen først etter 12 timer

Petter Northug (28) mener han fortsatt var påvirket av alkohol da han i tre avhør forklarte at det var kameraten som hadde vært sjåfør av ulykkesbilen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Skistjernen forklarte seg falskt i tre avhør innledningsvis i etterforskningen, og hevdet det var kameraten som kjørte bilen og at han selv var passasjer. Det kom frem da tiltalebeslutningen ble offentliggjort tirsdag ettermiddag.

Northug er tiltalt for overtredelse av en rekke av paragrafene i vegtrafikkloven. Han er også tiltalt for falsk forklaring. Til tross for at statsadvokaten i tiltalen omtaler Northugs versjon om at kameraten kjørte bilen som falsk forklaring, presiserte Soknes under pressekonferansen at det er snakk om en falsk anklage.

Den første forklaringen ble avgitt til en polititjenestekvinne da han ble pågrepet hjemme ved 07.30-tiden om morgenen kort tid etter promillekjøringen på Byåsen i Trondheim. Den andre ble avgitt til en polititjenestemann i forbindelse med transporten til politihuset.

Ny forklaring etter 12 timer

Også da Northug avga en detaljert forklaring om kjøreruten på Heimdal politistasjon klokken 11.15, skal han ha skyldt på kameraten. Da var også Northugs forsvarer tilstede. Først etter 12 timer innrømmet 28-åringen at han selv var fører av bilen.

- Jeg har har i dag fått forkynt tiltalebeslutningen. Denne er i tråd med det jeg fortalte politiet etter det som skjedde 4. mai, og inneholder ingen overraskelser for meg. Jeg har valgt å godta tiltalebeslutningen og ønsker å avslutte denne saken med en tilståelsesdom i tingretten. Jeg er fortsatt lei meg for de uvettige handlingene mine og er beredt til å ta straffen for dem. Jeg beklager igjen at jeg rotet med forklaringene de første timene 4. mai, da jeg fortsatt var påvirket av alkohol. Men jeg er glad for at jeg fikk ordnet opp i dette samme dag, og at jeg på eget initiativ avga korrekt forklaring om det som hadde skjedd. Tiltalebeslutningen er en ny påminnelse om de alvorlige forholdene jeg har gjort meg skyldig i. Jeg beklager igjen overfor alle jeg har sviktet, og er beredt til å ta straffen jeg blir idømt, sier Northug i en pressemelding videreformidlet av manager Are Sørum Langås.

I tiltalebeslutningen kommer det frem at passasjeren i bilen, Northugs kamerat, ble påført mindre blødende sårskader, blant annet i hodet,, hjernerystelse og brudd i høyre skulder. Der står det også at Northug «forlot stedet uten å sørge for at passasjeren fikk nødvendig medisinsk hjelp». Rundt én time etter at kjøreturen startet, ble 28-åringen pågrepet i sin egen bolig.

VG har vært i advokat med Northug-advokat Rasmus Brodtkorb etter at tiltalen ble offentliggjort. Han skriver «ingen kommentar» i en SMS til VG.

Førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes svarte på en pressekonferanse i Trondheim tirsdag ettermiddag at Northug selv kan fortelle om den falske anklagen på spørsmål om hvorfor Mosvik-karen løy i avhør.

- Jeg konstaterer bare at han gjorde det. Strafferammen for falsk anklage synes jeg ikke er så interessant. Han innrømmet at han selv var fører av bilen etter cirka et halvt døgn. Han ble avhørt to ganger om morgenen, en gang på formiddagen og kom tilbake og avholdt en korrekt forklaring noe senere, sier Soknes.

1,65 i promille

LA FREM TILTALEN: Førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes. Foto: Øystein Hernes,

Til tross for at statsadvokaten i tiltalen omtaler Northugs versjon om at kameraten kjørte bilen som falsk forklaring, presiserte Soknes under pressekonferansen at det er snakk om en falsk anklage.

I tiltalebeslutningen kommer det frem at Northugs Audi traff midtrabatten før rundkjøringen på Byåsen, fortsatte i et 16 meter langt «hopp» 38 centimeter over bakken og traff en lysmast. 38 meter senere traff bilen autovernet som ble skjøvet 2,2 meter.

Det går fram av tiltalebeslutningen, som ble offentliggjort tirsdag ettermiddag, at Petter Northug kan bli fradømt retten til å kjøre bil «for alltid».

– Tap av førerkort «for alltid» betyr i praksis fem år, opplyser advokat John Christian Elden til NTB.

– En eventuell påstand om at han fratas retten til å kjøre bil for alltid, er en direkte konsekvens av ikke å ha overholdt hjelpeplikten i et forhold han selv har forårsaket, sier Soknes.

Det var søndag morgen 4. mai at langrennskongen kjørte sin Audi A7 inn i autovernet på Byåsen i Trondheim i alkoholpåvirket tilstand. Samme kveld innrømmet Northug promillekjøringen. Nå, over fire måneder senere, er tiltalepunktene klare.

I en ny bok om Northug av forfatteren Sverre M. Nyrønning, som ble gitt ut i forrige uke, skrev forfatteren at promillen var 1,65. Farten skal ha blitt beregnet til 80-90 km/t i 40-sone.

Med et alkoholinnhold i blodet på 1,50 er risikoen for å dø i en trafikkulykke mer enn 500 ganger så stor som hvis man er edru. Det viser en rapport fra Transportøkonomisk institutt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder