Johaugs lege: – Jeg trekker meg

ULLEVAAL (VG) Legen som behandlet Therese Johaug, trekker seg med umiddelbar virkning.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fredrik S. Bendiksen tok på pressekonferansen i dag ansvaret for at Johaug har testet positivt for et ulovlig stoff.

– Jeg trekker meg med umiddelbar virkning. Det er trist, for dette har vært en god jobb. Det har vært et veldig bra team å jobbe sammen med, men i denne situasjonen har jeg ikke noe annet personlig valg enn å trekke meg, sa Bendiksen.

– Dette har med yrkesstolthet å gjøre, og forholdet til en utøver som jeg setter veldig høyt personlig. Dette skulle jeg har oppdaget, sier han om kremen som inneholdt et ulovlig stoff, clostebol, som står på WADAs forbudsliste.

– Så får vi arbeide oss gjennom dette så godt som vi kan, fortsatte Bendiksen - og henvendte seg mot en gråtkvalt Therese Johaug.

Les også: Gråtkvalt Johaug: – Jeg har null skyld i denne saken.

– Jeg håper at løperne fortsatt vil ha tiltro til dem som er igjen av det medisinske apparatet, sa den avgående skilegen.

– Hvis det finnes rom for rettssikkerhet, så bør det vise seg ved at Therese ikke sanksjoneres.

Fredrik S. Bendiksen fortalte at han har vært 36 år innen idrettsmedisin. Han fortalte også om den kvelden det ble kjent at Therese Johaug hadde testet positivt.

– Jeg var hjemme hos Therese den kvelden. Vi er begge oppriktig fortvilte, jeg som lege, og jeg føler at jeg har opplagt har sviktet, fortsatte legen.

Pappa Johaug: – Håper rettferdigheten seirer

– Jeg har alltid sett på Therese som en rettsskaffen og skikkelig og ordentlig utøver, som jeg aldri er i tvil om at jg gjør de riktige tingene, sa Fredrik S. Bendiksen.

– Jeg vet så godt hva hun står for. Det er utenkelig at Therese har brukt et stoff som hun visste sto på dopinglisten. Det kan jeg ikke forestille meg at det ville være mulig.

Bendiksen fastslo at «Therese etter min mening helt uskyldig i denne ulykksalige situasjonen», men at hun er klar over sitt juridiske ansvar.

Les også: Eks-langrennsløper var frisk - fikk astmamedisin

– Hun gjorde det eneste rette: hun fikk min forsikring på at det ikke var noe ulovlig med denne salven. Så dette er min personlige feil.

Fredrik S. Bendiksen forklarte på pressekonferansen nøye hva som hadde skjedd:

– Jeg spurte om råd på apoteket i Livigno da de ikke hadde det jeg ville ha. Jeg fikk den ut uten resept, fortalte legen - og opplyste også at han kom til apoteket i fullt sponsortøy fra Norges Skiforbund.

Han fortalte at saken startet med at han ble oppringt av Therese Johaug den 28. august. Da var hun i Seisser Alm.

Les også: Johaug tatt i doping.

– Jeg var nedfor og ute av seg. Hun hadde fått solforbrenning, blant annet på leppene. Det er heller ikke første gang det har skjedd med Therese, og når det først har skjedd en gang, så har det en tendens til å komme tilbake ved senere anledninger.

– Vi snakket også sammen dagen etter og dagen etter der igjen. Jeg kom ned til Livigno like før midnatt den 1. september. Vi møttes til frokost neste dag, og jeg så med en gang at det ikke så bra ut.

Fredrik S. Bendiksen konstaterte at han ikke hadde den salven som de normalt bruker, i legekofferten som han hadde med seg.

Les også: Massive reaksjoner på dopingavsløringen

– Jeg skulle ha sjekket det enda en gang, slik mine vanlige rutiner er. Jeg tok som en selvfølge at denne salven lå i kofferten som var med til Seisser Alm og Livigno, forklarte legen.

Han sa da til Johaug at han måtte på apotek i Livigno for å kjøpe en nødvendig medisin for å behandle leppene hennes.

– De hadde ikke den salven som jeg spurte etter. Da spurte jeg apotekeren om hun hadde noen andre å anbefale.

Bendiksen forklarte at Johaug hadde sprekkdannelser i leppen, åpne sår og blødninger.

– Apotekeren foreslo to ulike salver. Therese brukte den ene i halvannet døgn, uten at det hjalp.

Legen trakk så fram den andre kremen, som heter Trofodermin og ba Johaug bruke den.

– Therese spurte meg om «er denne grei å bruke», underforstått at om det var i konflikt med antidopingreglene. Jeg svarte «nei, den kan du bruke».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder