PÅ LUFTETUR: Martin Johnsrud Sundby på treningsøkt ved Sognsvann 17. april i år. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Sundby bekrefter til NRK: – Ikke med på landslaget

Martin Johnsrud Sundby (35) bekrefter overfor NRK at han ikke kommer til å være en del av landslaget til vinteren – og at han heller ikke er tilbudt plass.

 • Sindre Øgar
 • Christina Paulos Syversen
 • Ole Kristian Strøm

– Det er som om at kona etter 30 år skal søke skilsmisse og ikke vil ha deg på laget lengre. Det er en utrolig rar følelse, sier Johnsrud Sundby til NRK.

– En utrolig rar følelse. Det er veldig rart. Men mitt mål er det samme. Jeg skal ta medaljer i VM til vinteren. Men på andre premisser og premisser jeg ikke har peiling på. Det er vemodig. Jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive følelsen ennå, sier veteranen.

– Jeg tar det som en selvfølge at han egentlig er tatt ut på laget, og at man her har blitt enige om at han står utenfor, sier NRKs ekspert Torgeir Bjørn til VG.

les også

Sondre Turvoll Fossli i forsikringskrangel med skiforbundet etter hjertestansen

Overfor NRK avviser imidlertid Sundby at han har fått et tilbud om landslagsplass.

Bjørn peker på at Sundby venter sin tredje sønn i mai, og det kan være bra med et hjemmesnekret opplegg, fremfor lange opphold med landslaget.

– Livssituasjonen til Martin tilsier at han ikke kan være med for fullt på et landslag, og da kan det være gunstig å stå utenfor, mener eksperten.

Gode avtaler

NRK skrev søndag morgen at langrennskomiteen i Norges Skiforbund, som godkjenner innstillingene fra det sportslige apparatet, har landet på en mindre tropp, og at Sundby forsvinner ut av troppen. Nå har altså hovedpersonen bekreftet dette.

– Økonomisk vil det heller ikke være ugunstig å stå utenfor, og sportslig vet han hva som skal til for å bli god. Han kan skaffe seg gode avtaler utenfor landslaget nå. På slutten av en lang og tro tjeneste er det ikke helt feil at han får denne muligheten, sier Bjørn.

Han tror heller ikke et fallende sponsormarkedet, rystet av coronaviruset, kan stoppe et økonomisk godt år for langrennsløperen.

– Sundby er et såpass etablert navn at han i hvert fall ikke kommer til å gå i minus. Heller omvendt, mener han.

Norges Skiforbund ville søndag ikke bekrefte nyheten.

– Ingen kommentar. Lagene offentliggjøres på tirsdag, sier langrennssjef Espen Bjervig til VG.

VG har også være i kontakt med landslagstrener Eirik Myhr Nossum og Torbjørn Skogstad i langrennskomiteen. Begge sier det samme som Bjervig.

les også

Emil Iversen: – Det er fotballspillerne det er synd på

– Steinmotivert

– Jeg er steinmotivert. Etter møkkasesongen jeg hadde, blir man automatisk supertrigga. Motivasjonene er veldig til stede, og så får man se hva det kulminerer til av konkurranser. Jeg regner med at VM går som det skal, fortalte Sundby i et VG-intervju for kort tid siden.

– Hvordan blir sesongoppkjøringen?

– Vi er i en planleggingsfase hvor vi ikke vet hva vi planlegger for. Det er ingen planlagte samlinger før langt ut i august, og det er veldig mye som må sees på med nye øyne. Vi vet heller ikke hvordan neste års konkurransesesong ser ut. Vi har lite kontroll på det som skjer. Jeg optimaliserer slik at jeg fortsetter å utvikle meg, så får verden bli litt som den blir, sa han.

Sundby er regjerende verdensmester på 15-kilometer, og er dermed sikret å få gå distansen i VM i Oberstdorf i 2021.

35-åringen hadde en blytung 2019/20-sesong, helt uten pallplasseringer. Sundby har vært en del av landslaget siden 2008/09-sesongen.

Ifølge NRK blir dette det norske allroundlandslaget kommende sesong: Emil Iversen, Didrik Tønseth, Sjur Røthe, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger og nykommer Martin Løwstrøm Nyenget.

Johannes Høsflot Klæbo går, som ventet, tilbake til spirntlandslaget – der han blir kollega med Sindre Bjørnestad Skar, Finn-Hågen Krogh, Pål Golberg, Erik Valnes og nykommer Håvard Solås Taugbøl, ifølge NRK.

Flere artikler

 1. NRK: Sundby nektes hjelp på Olympiatoppen

 2. Sundby og Dyrhaug: Får seks millioner til privat satsing mot VM og OL

 3. Sundby var bedre, ble vraket: – Det kan se litt merkelig ut

 4. Sundby ble trebarnsfar: – Det gikk kjemperaskt

 5. Sundby livredd for idrettslagene: – Er jaggu viktige for ungene våre

Fra andre aviser

 1. Verdensmesteren ryker ut av landslaget: – Som om kona skal søke skilsmisse etter 30 år

  Aftenposten
 2. Skistjerner kan miste Blinkfestivalen

  Aftenposten
 3. Oppsiktsvekkende satsing: Sundby går inn i nytt lag med Dyrhaug

  Aftenposten
 4. Oppsiktsvekkende satsing: Sundby går inn i nytt lag med Dyrhaug

  Bergens Tidende
 5. Skistjerner kan miste Blinkfestivalen

  Fædrelandsvennen
 6. Først vil de ta VM-plassen fra landslagsgutta. Deretter vil de styrke laget

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder