I CANADA: Vidar Løfshus avbildet i Ottawa i Canada i vinter i forbindelse med Tour de Canada. Foto: Thor-Erik Claussen

TV 2: Friske løpere ble tilbudt astmamedisin

Friske, norske langrennsløpere hevder overfor TV 2 at de ble tilbudt astmamedisin før renn sist vinter. – Forebyggende helsearbeid, svarer landslagssjefen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Bruk av astmasmedisin har vært et hett tema i norsk langrenn de siste månedene etter at Martin Johnsrud Sundby i juli ble utestengt etter brudd på dopingreglementet som en følge av feil bruk av den lovlige astmamedisinen ventoline.

TV 2 har snakket med friske langrennsløpere som forteller at de ble tilbudt astmamedisin sist vinter. Utøverne er anonymisert og det er heller ikke kjent foran hvilke renn dette skal ha skjedd.

Overraskede utøvere

TV 2 mener likevel å vite at det skal ha vært i forkant av et internasjonalt renn og at en representant for Norges Skiforbund kommuniserte at alle kunne bruke forstøverapparatet som skal ha inneholdt astmamedisin.

– Vi ble mildt sagt overrasket, hvorfor skulle vi, som er friske, bruke dette forstøverapparatet, forteller flere løpere til TV 2.

– Dette er forebyggende helsearbeid. Lungesystemet er det viktigste redskapet til langrennsløpere og da må vi sørge for at luftveiene er i orden. Og da medisinerer vi på linje med bruk av for eksempel paralgin og ibux, svarer landslagssjef Vidar Løfshus.

Behandler luftveier

Konfrontert med at dette tross alt er snakk om friske utøvere svarer Løfshus at man behandler luftveier og at «dette ikke har noe med astma å gjøre».

– Som jeg sier; det som kan defineres som astmamedisin, og som er lovlig, brukes for å behandle luftveier. Slik at utøverne skal kunne yte sitt beste. Og så har det jo en preventiv effekt. Løperne skal jo ha et liv også etter langrennskarrieren og da er det viktig at vi tar vare på helsen deres, forklarer Løfshus.

Han poengterer at behandlingen er innenfor regelverket og at målet er å redusere faren for sykdom. På et møte senere i høst skal landslagsledelsen under et seminar også fortelle leger fra andre nasjoner hvordan Norge behandler utøvernes luftveier.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder