BOIT OG DÆHLIE: Mamma Pacifica Boit (bak t.v.) og Bjørn Dæhli sammen med alle Boit-barna. Fra venstre: Olympia, Faith, Alex og Dæhlie. Foto: Jostein Matre

Dæhlie Boit: - Jeg er god på ski

HOLMENKOLLEN (VG Nett) Sønnen til den kenyanske skiløperen Philip Boit er oppkalt etter tidenes skiløper Bjørn Dæhlie. Han kommer neppe til å oppnå samme suksess selv, men går ikke av veien for litt selvskryt likevel.

Publisert:

- Jeg ønsker å bringe skiarven videre, sier Dæhlie Boit (12), med litt tolkehjelp fra mamma Pacifica da VG Nett og flere andre medier møtte Boit-familien sammen med Bjørn Dæhlie.

Faren Philip selv var ute i løypene hvor han forgjeves forsøkte å kvalifisere seg til VMs 15 kilometer.

På spørsmål om han er god på ski svarer 12-åringen bekreftende.

- Yes, sier Dæhlie Boit på engelsk, og smiler bredt, der han står godt innpakket i en boblejakke.

Noe senere står VG Nett sammen med en liten bataljon norske journalister for å snakke med Philip Boit etter at han har gått i mål. På spørsmål fra VG Nett om barna hans har lært å gå på ski avslører han at sønnen Dæhlie har litt å gå på.

- Nei, de har ikke lært det ennå, men de skal lære det. Dette er første gang de er i Norge. Dæhli har så vidt prøvd, forklarer pappa Boit.

Spesial: ALT OM SKI-VM

Norgesmester

Historien om Bjørn Dæhlie, Philip Boit og etter hvert Dæhlie Boit strekker seg tilbake til Nagano-OL i 1998. Etter at nordmannen hadde gått inn til nok et OL-gull, ventet han i målområdet til løpets siste mann kom over mållinjen. Det var starten på et langt vennskap mellom to skiløpere med noe forskjellig utgangspunkt.

Philip Boit var så beæret over at stjernen Dæhlie ventet på ham, at han kort tid senere oppkalte sin nyfødte sønn etter skikongen. Men i stedet for å velge Bjørn valgte han Dæhlie.

I dag kunne Bjørn Dæhlie være vertskap for sin navnebror og resten av Boit-familien i Holmenkollen.

- Det er jo høyst unormalt at en kenyaner går på ski. For oss nordmenn blir dette en slags kuriositet, men for Philip er dette viktig. Han trener mye. Han bor jo på 2.500 meters høyde i Kenya og har mellomdistansetider i friidrett som ville gjort ham til norgesmester, sier Bjørn Dæhlie, og viser at selv om han ikke akkurat er født med ski på beina, så er Philip Boit en god idrettsutøver.

LESERNES VM BILDER - SEND INN!

Artikkelen fortsetter under bildet.

REPRISE: Som i Nagano-OL i 1998 ble Philip Boit tatt imot av Bjørn Dæhlie da han kom i mål. Der ventet også kona Pacifica og de fire barna deres, Dæhlie, Alex, Olympia og Faith. Foto: Line Møller, VG Foto:

Sent i seng

Selv var Boit fornøyd med dagens løp, selv om han ikke klarte å kvalifisere seg til herrenes 15 kilometer.

- Jeg har forbedret meg mye siden jeg debuterte i Nagano i 1998. Det er spesielt for meg å være her siden dette blir mitt siste mesterskap, sa Boit, som har deltatt i tre OL og fire VM.

Helt optimale forberedelser til dagens løp fikk han dog ikke.

Familien ble nemlig sittende fast i Amsterdam i går.

- Det ble problemer med immigrasjonsmyndighetene, så vi kom til hotellet først klokken 2 i natt. Jeg fikk ikke lagt meg til å sove før klokken 3, sa Boit, men smilte like blidt.

I morgen er han klar for sprinten. Da vil igjen Dæhli Boit og resten av familien heie ham fram fra tribunen.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder