STÅR SAMMEN: Jørgen Aukland (t.v.) og Anders Aukland avbildet i 2006. Foto: Geir Olsen, VG

Lillebror Aukland: - Hvorfor må Anders stå alene?

Jørgen Aukland (38) skjønner ikke at Norges Skiforbund og Olympiatoppen ikke stiller opp for broren Anders Aukland (41) i SVTs dopingdokumentar.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Gjennom 22 tester varierte storebror Auklands blodverdi fra 14,6 til 17,0 på begynnelsen av 2000-tallet. Toppverdien ble målt da han var en del av det norske OL-laget i 2002 Skiforbundet har avslått å kommentere påstandene som kommer frem i kveldens sending på svensk TV (kl. 20.00).

Sportsbloggen: Ikke veldig forskjellig fra Dæhlie

- Anders var en del av et svært omfattende norsk høyderegime. Det burde ha vært folk fra Olympiatoppen og Norges Skiforbund som sto last og brast med ham. Ingen har jo noen ting å skjule. Så vidt meg bekjent er det ikke uvanlig at utøvere får så høye verdier. Hvorfor må Anders stå alene, spør Jørgen Aukland.

Skiforbundet vil ikke kommentere

Den doble vinneren av Vasaloppet står Anders Aukland nær både menneskelig og sportslig. Brødrene har i en årrekke - etter at eldstemann gikk ut av landslaget - satset profesjonelt sammen på langløp.

Sportsbloggen: Dette får dere se i kveldens dopingdokumentar

- Skiforbundet kom ikke så heldig ut av mediedekningen sist og dette virker heller ikke bra. Uten jeg har sett dokumentaren. Det blir spennende å se den. Men jeg synes det uansett er rart at Skiforbundet ikke har kommet ut med mer. De har tilgang til tusenvis av blodtester, sier Jørgen Aukland.

HAR VUNNET VASALOPPET: Lillebror Jørgen Aukland har vunnet Vasaloppet to ganger - i 2008, og her avbildet etter seieren i fjor. Foto: Scanpix


Norges Skiforbund vil foreløpig ikke kommentere kritikken fra Aukland-brødrene.

- Vi ønsker å snakke med Anders først, sier kommunikasjonssjef Espen Graff.

- Men vi har hele tiden stått opp for alle løpere som helt ubegrunnet har blitt beskyld for juks og vi har brukt store ressurser på å hjelpe dem i denne håpløst vanskelige situasjonen.

Beklagelig at Aukland blir hengt ut

Han er klokkeklar på at Aukland aldri var dopet.

- Det er svært beklagelig at Anders Aukland blir hengt ut på denne måten. Han var på en liste over løpere med høye verdier og ble derfor kontrollert hyppigere i en periode. Denne oppfølgingslista gjorde at eventuell mistanke mot uskyldige løpere også ble borte, og det er svært positivt. Alle i Norges Skiforbund støtter Anders Aukland og vi hjelper ham selvsagt om

KUNNE IKKE KOMMENTERE: Kommunikasjonssjef Espen Graff i Norges Skiforbund. Foto: Scanpix

han ønsker det, forsikrer Graff.

Han sier dette om kommunikasjonen med SVTs gravejournalister.

- Vi har hatt dialog med SVT hele veien på mail. De ville ha kommentarer på blodverdier FIS - og ikke Norges Skiforbund - sitter på. Vi kunne ikke kommentere et materiale vi selv ikke hadde kjennskap til. Det hadde blitt riv ruskende galt, fremholder Espen Graff.

Begge Aukland-brødrene har vunnet de relativt flate langløpsklassikerne Vasaloppet og Marcialonga, mens Anders Aukland er ensom om å vinne Birkebeinerrennet med en samlet stigning på 950 meter.

Takler det bra

- Jeg er ikke utstyrt med de samme høye blodverdiene som han fra naturens side. Derfor er Andres sterkere enn meg når det trengs oksygen i de bratteste motbakkene, sier Jørgen Aukland.

Han mener broren takler oppstyret rundt del 2 av «Blodracet» godt.

- Det gjør han. Men det er uansett fryktelig kjedelig å bli satt i forbindelse med juks. For meg er dette også utrolig kjipt. Jeg vet hvor mye Anders har lagt ned av trening for å få resultater, sier Jørgen Aukland.

Sist helg ble han nummer 32 i Vasaloppet. Neste helg går begge Aukland-brødrene Birkebeineren.

- Jeg vet ikke hva denne dokumentaren vil bety sportslig for Anders. Men den er nok ikke gunstig.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder