«PÅSKETUR»: Petter Northug ga opp halvveis og gikk i mål over fire og et halvt minutt bak gullvinner Johan Olsson.

«PÅSKETUR»: Petter Northug ga opp halvveis og gikk i mål over fire og et halvt minutt bak gullvinner Johan Olsson. Foto:Helge Mikalsen,

Northug fra verdensmester til 62. plass

Northug: - Ikke noe poeng i å brenne av alt når man ikke kan kjempe om medalje

FALUN/OSLO (VG) Petter Northug (29) skulle forsvare VM-gullet på 15-kilometeren fra Val di Fiemme, men skjønte fort at det ikke gikk. Da ble det i stedet det tidligere trener Eirik Myhr Nossum omtalte som en «påsketur».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lenge etter at Johan Olsson hadde sikret seg gullet på 15-kilometeren i Falun kom Petter Northug, Calle Halfvarsson og Dario Cologna sammen inn mot mål – tre av de største stjernene i langrennssirkuset. Cologna gikk inn på en 18. plass, over halvannet minutt bak gullvinneren. Halfvarsson var tre minutter og 35 sekunder bak sin landsmann, mens Northug gikk i mål til en 62. plass – fire minutter og 44 sekunder bak Olsson.

– Kroppen var grei. Jeg prøvde å kjøre i fire-fem kilometer, og hadde fokus å gå fort på ski. Men jeg la igjen altfor mange sekunder til å kjempe om en pallplass, sa Northug til VG etter løpet.

– Som sagt jeg føler meg bra, og formen er grei. Når jeg legger igjen så mange sekunder i starten, er det ikke dagen for at jeg kan kjempe om en medalje. Jeg bare gikk og spant, og fikk ikke noe trykk i skiene.

Northug ble blant annet slått av rumenske Petrica Hogiu og japanske Akira Lenting. Det ble nevnt av journalistene som møtte tittelforsvareren etter løpet.

– Det er mesterskapsløpere. De er alltid gode i mesterskap, så de skal man aldri undervurdere, svarte han.

Videre hyllet han verdensmester Olsson.

– Han er verdens beste 15-kilometer-løper for øyeblikket, og han vinner fortjent. DEt er imponerende. Han er i veldig god form, og jeg er redd for hva han kan finne på til stafetten.

Tenkte på stafetten og femmila

Northug hang med til 1,5 kilometer, da var han – som mange andre – rundt ti sekunder bak Johan Olsson. Men så sa det stopp for Northug. Ved 3,9 kilometer var avstanden til Olsson doblet, og halvveis var den hele 47,6 sekunder.

Da bestemte Northug seg for å spare på kreftene, og begynne å tenke på både den kommende stafetten og ikke minst den avsluttende femmila. I mål var han altså over fire og et halvt minutt bak gullvinneren.

– Det er litt kjedelig at man ikke har fått det til på distanserennene. Formen er bra, men det er tight i det gamet her, sa Northug til NRK.

– Det kommer viktige renn både fredag og søndag også, og da er det ikke noe poeng i å brenne av alt når man ikke kan kjempe om medalje, kommenterte han.

For Northug gikk på «påsketur» sammen med svenske Calle Halfvarsson, som også ga opp å kjempe om en medalje.

– Petter har en stafett og ikke minst femmil igjen, så han må spare kreftene til prøvelsene som kommer. Han kunne kanskje presset seg inn og tatt en topp ti-plassering, men la sammen to og to og avsluttet konkurransen tidlig, sier tidligere Northug-trener Eirik Myhr Nossum i VGTVs VM-studio.

– Det er ikke useriøst. Begge to går og tenker på stafett, fortsatte Nossum.

Rørt til tårer

For to år siden klarte ikke Petter Northug å holde tårene tilbake da han ble verdensmester på 15-kilometeren i Val di Fiemme-VM.

– Dette er en av de største dagene i mitt liv. Å vinne en 15 kilometer individuell start, med det ryktet jeg har, det smakte godt. Jeg er utrolig lettet nå, og utrolig glad, sa han etter gullet.

Den gangen ble Johan Olsson nummer to, 11,8 sekunder bak Northug.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder