Dopingprøvene fra Sotsji-OL skal analyseres om igjen

Legkov: – Johaug-saken ikke bra for Norge

RUSSISK SJEF: Tyske Marcus Cramer i de russiske landslagsfargene på høydetrening i Val Senales. Foto: Fredrik Solstad VG

Russlands landslagstrener: – Uforståelig at Johaug ikke ble testet på fire måneder

VAL SENALES (VG) Det skal ha gått 129 dager uten at Therese Johaug (28) ble dopingtestet før hun avla positiv prøve på et anabolt steroid. Det får Russlands landslagstrener, tyske Markus Cramer (53), til å reagere.

 • Bjørn Arne Johannessen
 • Fredrik Solstad (foto)

Artikkelen er over tre år gammel

– At Johaug ikke blir dopingtestet på fire måneder er helt uforståelig. Det er åpenbart forskjell på hvilket land du kommer fra, og hvilken status du har, sier Markus Cramer.

Det er Johaugs advokat Christian B. Hjort som har bekreftet dette overfor Aftenposten at dopingjegerne glimret med sitt fravær i 129 dager før hun ble tatt med det forbudte stoffet clostebol 16. september. Påtalenemnda i Antidoping Norge valgte onsdag å utestenge Johaug i to måneder.

Les også: Slik var veien til Sundbys dopingdom

Markus Cramer, som tidligere har trent Tysklands juniorlandslag og U23-landslag, beskriver saken om Johaug-dopet (sårsalven Trofodermin), og den fellende dopingdommen mot Martin Johnsrud Sundby (feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline), som bomber. Etter hans syn er langrennssportens troverdighet satt på alvorlig prøve i forhold til publikum.

– Det er en gåte. Norge har vært en foregangsnasjon i langrenn. De har alltid vært et steg foran de andre. Det er utenkelig det som har skjedd. Men nå er det viktig at det kommer en avgjørelse i Johaug-saken. Jeg stiller meg også spørsmålet hvordan det kan ta 18 måneder før Sundby ble dømt. Hvorfor kunne han få lov til å konkurrere, sier Cramer.

Les også: Johaug står i fare for å miste storkontrakt

SIDE OM SIDE: Det norske skilandslaget og Martin Johnsrud Sundby (t.h.) trener i samme området som Aleksander Legkov og russerne i Val Senales. Foto: Fredrik Solstad VG

Cramer har også vært trener i Sveits.

I Russlands har han hatt jobben som sjeftrener siden vinterlekene i Sotsji. For Aleksander Legkov har han vært private trener i seks år. Og han ser er en klar forskjell på hyppigheten i dopingtestene i langrenn.

– Det er en annen hverdag for russiske utøvere. Jeg kan snakke for langrennsløperne som jeg har ansvaret for. Dopingprøvene fra Sotsji-OL skal analyseres om igjen. Men løperne har ikke fått vite når, om det er om to uker eller neste uke, sier Markus Cramer.

Ifølge Cramer kjøres det hardt mot Russland. Etter de massive anklagene om statlig organisert doping av russiske utøvere under Sotsji-OL har det internasjonale antidopingbyrået (WADA) festet grepet.

Til sommerlekene i Rio fikk 271 russiske utøvere delta. 118 ble nektet. IOC lot i stedet utøverne argumentere for egen uskyld, og la de ulike særforbundene avgjøre spørsmålet.

– Det holder ikke lenger at RUSADA (antidoping Russland) gjør testene alene. Nå blir vi i tillegg oppsøkt av dopingjegere fra WADA og et tysk medisinsk byrå som er engasjert av FIS (det internasjonale skiforbundet). Og det er bra, synes jeg, sier Cramer.

– Føler du og langrennsløperne dine seg jaget?

– Nei, det gjør vi ikke. Det er bra at vi blir kontrollert. Fordi det har vært påstanden tidligere, at testingen av russiske utøvere ikke har vært troverdige, sier Cramer.

Han opplyser at OL-helten Legkov, er blitt avkrevd dopingprøve opptil tre ganger i uken i sommer. Etter at Grigorij Rodtsjenkov, tidligere leder av Russlands antidopinglaboratorium i Moskva, navnga ham som en av 15 dopere som vant OL-medalje på hjemme for snart tre år siden, har livet vært fryktelig vanskelig.

Les også: Legkov til VG: – Orker ikke tenke på Lahti-VM

VG har snakket med den russiske langrennsstjernen på høydetrening i Val Senales. Han medgir at han er lei av alt dopingsnakket. Men tar seg likevel tid til å fortelle litt om hva han føler.

– Jeg vil bare trene hardt, og få beskyldningene ut av verden. Sesongforberedelsene har vært gode, og jeg har byttet skimerke, sier Legkov.

– Hvordan har du reagert på at Therese Johaug har testet positivt, og er blitt utestengt?

– Saken er ikke bra for Norge. Jeg skjønner ikke hvordan behandling av såre lepper kan gi en positiv dopingtest. Etter mitt syn har det ikke noe med doping å gjøre, sier Legkov.

Norges langrennssjef, Vidar Løfshus, forsvarer Sundby-dommen som Cramer er kritisk til med følgende kommentar.

– Alle skal ha respekt for dommen i CAS (idrettens voldgiftsrett), selv om jeg var uenig med den Martin fikk. Når idrettens høyesterett har avsagt en dom, så må alle forholde seg til den, sier Løfshus.

– Cramer antyder at en russisk løpere hadde fått hardere straff for samme forhold?

– Jeg har aldri gått ut offentlig og dømt langrennsløpere. Hvis du gjør et googlesøk vil du fort finne ut av det nesten ikke er en norsk langrennstrener som har gjort det. Jeg tror på en ren idrett, og at utøverne er uskyldig til det motsatte er bevist. Det gjelder også russere, sier Vidar Løfshus.

Les også

 1. FIS-presidenten tviler på Johaug-forklaring

  Gian Franco Kasper (72) sier til Dagbladet at han er tvilende til forklaringen om leppesalven som skal ha forårsaket den…
 2. Johaug-saken skal granskes av astma-utvalget

  HELSFYR HOTELL (VG) Therese Johaugs (28) dopingsak vil bli gransket av ekspertutvalget som ble nedsatt for å komme til…
 3. Finsk langrennsstjerne: – Lurer på om Johaug snakker sant

  VAL SENALES (VG) Aino-Kaisa Saarinen (37) stiller seg tvilende til Therese Johaugs forklaring om salven som sendte…
 4. Stensbøl med i Olympiatoppens utvalg om medisin til idrettsstjernene

  Tidligere WADA-direktør Rune Andersen og tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl er blant medlemmene i et utvalg som…
 5. Nagler norsk astmapraksis til veggen

  STOCKHOLM (VG) To blad Larsson, begge ledende astmaforskere, retter hard kritikk mot leger rundt det norske…
 6. WADA-regel endres: – En effekt av Sundby-saken

  STOCKHOLM (VG) Fra og med 1. januar 2017 endrer WADA retningslinjene for hvordan astmamedisin skal inntas.
 7. Svindal: – Hadde vært grunn til å stramme inn rutinene uansett Johaug-sak eller ikke

  Aksel Lund Svindal sier det er umulig ikke å være berørt av Johaug-saken som har dominert nyhetsbildet de siste dagene.
 8. Johaug mister storkontrakt med dopingdom

  VAL SENALES (VG) Therese Johaug (28) står i fare for å miste en svært lukrativ kontrakt verdt mange millioner i året…
 9. Bjørgen om savnet av Johaug: – Rart og leit at hun ikke er her

  VAL SENALES (VG) Marit Bjørgen (36) går på perfekt snø i Italia – og savner dopingtatte Therese Johaug (28).

Mer om

 1. Therese Johaug
 2. Johaug-saken
 3. Doping

Flere artikler

 1. Bjørgen: – Vi snakker om hvordan Therese har det

 2. Sundby har kuttet ut å bruke forstøverapparat til å ta Ventoline

 3. Finsk langrennsstjerne: – Lurer på om Johaug snakker sant

 4. Påtalenemnda åpner sak mot Johaugs tidligere lege

 5. Johaug-saken: Timene som endret norsk skihistorie

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder