Norge vant stafetten tross smøretrøbbel

SLO SEG PÅ BRYSTET: Petter Northug fikk tid til å feire etter superrykket like føroppløpet. Axel Teichmann så ikke en gang ut til å forsøke å holde følge. Foto: Scanpix

Northug sikret VM-gull med nytt superrykk

LIBEREC (VG Nett) Petter Northug satset alt, og knuste tyske Axel Teichmann i spurten slik bare Petter Northug kan.

 • Gunnar Bøthun
 • Kristian Skalland Moen
 • Geir Arne Kippernes

Artikkelen er over 11 år gammel

Da NRK spurte Norges ankermann om han følte han lekte med Teichmann i spurten, svarte trønderen.

- Ja. Jeg følte meg i bra form, og føler skøytingen går bra. Det var en artig følelse å gå i dag, sier Petter Northug.

Northug gikk ut på siste etappe hele 14,5 sekunder etter Axel Teichmann, men sprengåpnet og tok igjen Tyskland allerede før to kilometer var gått.

- Jeg klarer ikke å vente. Jeg må ta igjen tid med en gang. Enten så går det, eller så går det ikke, smiler Northug.

Protokoll:Her kan du gratulere laget med stafettgullet!

Slo seg på brystet

Resten av etappen «hvilte» han seg i ryggen på Teichmann. Dermed kunne Northug igjen konsentrere seg om det han kan aller best - nemlig spurte.

VG Nett-leser:- Barneskirenn! DISKUTÉR!

Tyskeren så ut til å resignere umiddelbart da Northug skrudde opp tempoet like før mål. Nordmannens akselerasjon var enorm, og Teichmann ble parkert. Dermed fikk Northug tid til å feire på oppsløpssiden. Trønderen slo seg på brystet på ekte Tarzan-vis, og hylte av glede.

Artikkelen fortsetter under bildet!

SPURTKONGEN: Petter Northug blir gratulert av lagkameratene sine etter at han sikret norsk stafettgull i Liberec. Foto: Scanpix

Northug hadde spurtplanen klar på forhånd.

- Målet var å være først i den siste svingen. Dermed la jeg meg foran i den siste bakken for å bremse farten. Jeg ville være pigg når jeg skulle rykke. Det var bare å sette inn et lite rykk rundt svingen, så fikk jeg fort noen meter, forteller Northug.

Axel Teichmann forsøkte seg på noen smårykk før de to løperne kom til oppløpet, men Northug hang seg på og forsøkte å psyke ut sin tyske motstander.

- Jeg snakket høyt og sa at det var bra fart. Jeg tror det hjalp på, gliser Northug.

- Styr å være faren hans

Faren til Petter Northug fulgte løpet fra tribuneplass.

- Det var veldig artig å se det. Det som forundrer meg er at han greier å beholde den mentale posisjonen. Det gjør meg stolt at han gjennomfører på den måten han gjør. Det er et jævla styr å være far til Petter Northug jr. Når han får på seg startnummer og får et kamera rettet mot seg da blir det et styr, men det er veldig artig, sier faren John Northug til NRK.

VG Nett LIVE:Les fullt referat her

Norge fikk absolutt ingen drømmestart på herrestafetten i Liberec. Eldar Rønning måtte etter hvert slippe både Canada og Tyskland. Også Estland, USA og Finland vekslet før Norge. Rønning sendte ut Odd-Bjørn Hjelmeset 24,9 sekunder etter ledende Tyskland. Norges startmann ble liggende i målområdet helt utkjørt.

- Jeg er litt skuffet over meg selv. Målet var å veksle først, og det klarer jeg ikke. Jeg stivnet på sisterunden, for skiene stoppet litt opp. Da ble det tungt, sier Eldar Rønning til VG Nett.

Skitrøbbel

Svenskene hadde håp om å gi Norge kamp om gullet, men deres førstemann Daniel Rickardsson slapp tidlig på første etappe. Sverige passerte ett minutt og 10 sekunder bak Tyskland på den første etappen.

DÅRLIGE SKI: Odd-Bjørn Hjelmeset følte seg pigg, men fikk løpet delvis ødelagt av dårlige ski. Foto: AP

Odd-Bjørn Hjelmeset startet godt på andreetappen, og tok inn ti sekunder på den første runden. Men også Hjelmeset tapte terreng etter hvert. Da tyske Tobias Angerer satte opp tempoet mot slutten av etappen, tapte Norge ytterligere tid til teten. Tyskland og Finland vekslet først, 23,9 sekunder foran Norge.

- Jeg stivnet ikke, men hadde samme problem som Eldar. Strukturen pakket seg under skiene, og dermed tapte jeg mange sekunder i nedoverbakkene, sier Odd-Bjørn Hjelmeset til VG Nett.

Han ga la likevel ikke opp håpet, selv om Petter Northug skulle bli nødt til å ta igjen Axel Teichmann med 25 sekunder.

- Alt er mulig med Petter, påpekte Hjelmeset.

- Kan bli artig

Tore Ruud Hofstad tok over stafettpinnen for Hjelmeset, men fikk en vanskelig oppgave. Han holdt lenge samme avstand til Franz Göring, men begynte å spise noen små sekunder på slutten. Etter hvert passerte han også finske Teemu Kattilakoski.

- Det virker som om jeg har gjort en god etappe. Det har vært drømmen i hele år å kunne nyte de 25 minuttene etter mitt løp, for å følge spenningen på den siste etappen, sier Tore Ruud Hofstad til NRK.

Han sendte Petter Northug ut 14,5 sekunder bak Axel Teichmann.

- Hvis Petter får kontakt, så kan det bli artig. Men Teichmann er en sterk løper, advarte far John Northug til NRK.

Hanekamp

Sønnen Petter Northug sprengåpnet for å ta igjen Tyskland, og kortet ned avstanden til seks sekunder ved passering 1,45 kilometer. Kort tid etter var Northug oppe i ryggen på Teichmann.

Der ble han liggende, akkurat som han gjort da han slo svenske Anders Södergren på 30-kilometeren tidligere i mesterskapet.

- Jeg liker det jeg ser, sa Tore Ruud Hofstad.

- Nå er det to haner som skal gjøre opp, konkluderte Norges tredjemann.

Den hanekampen vant Petter Northug suverent!

Mer om

 1. Ski-VM

Flere artikler

 1. Northug psyket ned Teichmann

 2. - Er det olje de smører skiene med i Norge eller?

 3. Hjelmesets «enkle» gullplan

 4. Hjelmeset var ett minutt fra å legge opp

 5. - Jeg taper aldri mot Hellner

Fra andre aviser

 1. Gull til Norge

  Bergens Tidende
 2. Nytt Northug-show i VM-stafetten

  Fædrelandsvennen
 3. Northug knuste Tyskland

  Fædrelandsvennen
 4. Og etterpå var det Northug-show

  Aftenposten
 5. Norge vant stafetten

  Aftenposten
 6. Nerdens hevn

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no