Northug-partnere i rein-strid

Publisert: Oppdatert: 30.06.11 14:21

Del saken på:

Lenken er kopiert
LANGRENN

...men Meråker Mountain Challenge får gå som planlagt

MERÅKER (VG Nett) En bitter strid med reineiere, har allerede satt en stopper for sommerduellen i Meråker mellom Petter Northug og Dario Cologna. Enda et løp sto en stund i fare.

Samiske reineiere og arrangørene av Meråker Mountain Challenge sto front mot front i en betent sak om bruk av de nord-trønderske fjellområdene.

Fra før var det årlige sommerskirennet i Meråker, der blant andre Dario Cologna og Petter Northug har deltatt, avlyst som følge av konflikten mellom arrangøren og reineierne. Northug ville også ha stilt i år hvis det hadde blitt noe av.

Også vandreløpet på 105 kilometer den 9.juli var i fare, men nå skal arrangøren ha fått grønt lys til at det kan gå som planlagt.

- Jeg har fått beskjed om at løpet er godkjent. Det blir fantastisk flott, sier Hallgeir Martin Lundemo, arrangør og deltager i Meråker Mountain Challenge, til VG Nett.

- Petter er drivkraften

I Meråker Mountain Challenge, «verdens hardeste non-stop-løp» ifølge arrangøren, passerer løperne ni fjelltopper på over 1000 meter.

Lundemo skal etter planen prøve å sette ny verdensrekord i vandrerløpet. Rundt 30 personer har meldt seg på løpet. Til forberedelsene har han fått treningshjelp i Meråker-fjellene av kompisen Petter Northug.

- Petter er sentral i oppkjøringen for meg. Han er opptatt av løpet mitt og synes det er håpløst at noen stikker kjepper i hjulet for meg. Det er Petter som er drivkraften til at vi har dette løpet, sier Lundemo.

- Må ikke forstyrres

Områdestyret for reindrift i Nord-Trøndelag hadde lagt ned forbud mot Meråker Mountain Challenge - etter en klage fra Feren reinbeitedistrikt.

Vedtaket ble klaget inn til Reindriftsstyret. Ole Henrik Magga, tidligere president på Sametinget, er talsmann for Feren reinbeitedistrikt, som har klaget inn arrangøren av fjelløpet i Meråker.

- Dette er reinens viktigste periode. Den skal få mat og pleie kalvene. Beitingen foregår i lavlandet når det er kjølig nok, og i høyden når det er varmt. Det er et mønster som ikke må forstyrres. Feren reinbeitedistrikt skal også merke kalvene - og da må de selv uroe reinen ganske mye. Når det på toppen kommer noen og løper og forstyrrer, så er det en belastning, sier Magga.

- Arrangøren hevder det ikke er rein i området?

- Da må han skaffe seg briller med bedre forstørrelsesgrad.

Har sympati

Petter Northugs pressekontakt Otto Ulseth sier til VG at Northug ikke ønsker å involvere seg i konflikten.

- Et sommerskirenn i Meråker er noe Petter i utgangspunktet ville ha deltatt i, men han har aldri hatt noe med selve arrangementet å gjøre utover å være deltager, påpeker Ulseth overfor VG.

Lundemo dro i helgen opp i fjellene med kamera for å dokumentere at det ikke er reinsdyr der.

- Det grenser mot overgrep når de gjør noe sånt. De prøver å stoppe all virksomhet som jeg er med på. Snart kan vi ikke bevege oss mer enn på E14 her, sier Lundemo.

Denne artikkelen handler om