Landslagsledelsen mener Johaug ville ha vunnet uansett

Vidar Løfshus vil ikke kritisere smøreteamet etter Wengs kollaps

LANGRENN

CANMORE (VG) Smøreren til Heidi Weng (24) og Petter Northug (30) ønsket ikke å la seg intervjue av VG, men landslagsledelsen mener de dårlige skiene ikke fikk avgjørende konsekvenser.

Publisert: Oppdatert: 13.03.16 01:22

I målområdet var Weng tydelig oppgitt, frustrert og preget av dagens opplevelse i skisporet. Skiene var nemlig svært dårlige sammenlignet med tour-rival Therese Johaug.

– Det er nesten trist å se på, sa ekspertkommentator Fredrik Aukland under NRKs sending, ifølge samme kanal.

Les også: Sundby mener Ustjugov var «tjukk i hodet»

Tror Johaug ville ha vunnet uansett

Stein Olav Snesrud, som smurte skiene til både Weng og Petter Northug, ønsket ikke å la seg intervjue av VG etter premieutdelingen i Canmore. Men både landslagssjef Vidar Løfshus og landslagstrener Trond Nystad mener smørebommen ikke ble avgjørende for sluttresultatet i Ski Tour Canada.

Les også: Northug hadde det vondt

– Det var en ting jeg visste da jeg kom til stadion og det var at det kom til å bli veldig, veldig stor forskjell på skiene innad i laget. Og det ble det, sier landslagssjef Vidar Løfshus til VG.

– Lider du også med Heidi Weng?

– Ja, det gjør jeg selvsagt. Men det var veldig Therese-føre i dag. En ting var at Heidi kanskje ikke hadde så gode ski, men samtidig var det veldig tungt og krevende. Og vi vet hva hun fra Dalsbygda er laget av da.

– Så du tror ikke Heidi Wengs sammenlagtseier ble smurt bort?

– Nei. At hun ble smurt bort, er jeg helt sikker på. Men det handler om materialet på skiene også. De gikk på to forskjellige skimerker.

– Tror du Heidi Weng hadde holdt unna hvis de hadde hatt like forutsetninger?

– Personlig tror jeg ikke det. Ikke når du fikk det føret her for Therese, svarer Løfshus, som mener man bare må leve med individuelle forskjeller når det er påskeforhold som i Canmore lørdag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Det handler om konstruksjon, materiale, vekt og måte å gå på. Det er så mange variabler som du aldri klarer å kontrollere. Hadde det vært en enkel vitenskap, så hadde vi gjort noe med det, tillegger Løfshus.

– De som gikk på Salomon i dag hadde veldig gode ski. Av og til er det en type snø som passer veldig godt for spesielle merker. I går var det Madshus-dag. Det er litt sånn det er, sier landslagstrener Trond Nystad.

– Jeg synes det bare er tøv hvis noen mener at det var en smørebom som gjorde at Heidi Weng ikke vant. I går passet føret kanskje best for henne, i dag kan det ha vært noe annet. Noen ganger har man flaks, andre ganger har man uflaks, utdyper Nystad.

VG LIVE: Vi fulgte damenes jaktstart her!

Weng: – En kjip dag

Da hadde han akkurat sett hvor enorme glidforskjeller det var mellom Weng og Johaug under dagens avsluttende renn i Canada.

Weng hadde et forsprang på 30 sekunder før dagens jaktstart, men ti av de hadde 24-åringen tapt allerede etter ni hundre meter. I mål ble Weng nummer to, over minuttet bak. Dermed hadde hun tapt over halvannet minutt til lagvenninnen på bare ti kilometer.

LES OGSÅ: Tårevåt Johaug takket kjæresten og foreldrene

– Jeg skulle gjerne ha startet klokken 10, for å si det sånn. Da hadde det vært litt bedre, men slik var det ikke. Man må takle alle fører og værforhold og alt som er, men i dag var det en kjip dag. Det var tungt, sier Weng til VG.

– Hvordan var skiene dine?

– Jeg vet ikke helt, men jeg hørte at jeg var 13 sekunder foran på toppen, og plutselig var Therese der i bånn av bakken, svarer Weng.

HJEMLIG SUKSESS: Svaret som fikk skiskyttergutta til å bryte ut i latter

– Var du usikker på hva du skulle gå med og på?

– Nei. Jeg følte meg litt pigg også, og det gjør det ekstra kjedelig, sier Weng.

– Jeg er ikke skuffet over at jeg ble nummer to, men med tanke på dagen i går så føler jeg at det er jeg som kunne stått øverst. Når det er så tungt å gå der ute, så har jeg ikke sjanse.

– Tror du at du hadde slått Johaug med like ski?

– Nei, jeg har ikke peiling. Det blir bare spekulasjoner.

LES OGSÅ: Sundby slo knockout på Ustjugov og Northug

Her kan du lese mer om