Skjebnedag: Denne straffen tåler Johaug

SEISER ALM (VG) Om få timer får Therese Johaug (29) svaret hun har ventet på i snart ett år. I potten ligger OL-deltagelse til vinteren.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er utgangspunktet før idrettens voldgiftsrett (CAS) avslører hva slags dom Johaug får i dag. Dommen kan ikke ankes – og blir et punktum i den såkalte Johaug-saken.

Idømmes hun 16 måneders utestengelse ryker OL i Sør-Korea. Men får hun en mildere dom, ligger veien åpen for at hun kan delta i mesterskapet i februar.

Oppkjøringen til mesterskapet vil imidlertid preges av hva slags straff 29-åringen får:

– Får jeg 16 måneder, så ryker OL. Får jeg 15 måneder klarer jeg knapt å kvalifisere meg. Får jeg 14 måneder, så får jeg ikke gå renn før jul, men jeg blir klar etter jul, fortalte hun VG på torsdag.

VG+: Johaugs foreldre om legen, nedturene og fremtiden (krever innlogging)

– Enorm betydning

Da hadde lillebror – og treningskamerat – Karstein allerede avslørt at Johaug leverer godt på tester, og at hun er fysisk klar for OL.

Under den åpne dopinghøringen på Ullevaal stadion i januar, fikk Johaug spørsmål fra dommeren om hvordan hun ville forholde seg til en dom på henholdsvis 12 og 14 måneders utestengelse. 28-åringen svarte den gangen følgende:

– Det er enormt stor betydning for min del. Får jeg 12 måneder får jeg sjansen til å konkurrere fra november på Beitostølen. Blir det 14 måneder mister jeg den optimale oppladningen til OL.

Johaug har bodd på Hotell Steger-Dellai på 1900 meters høyde i Seiser Alm den siste snaue uken. Der trener hun knallhardt, samtidig som hun venter på CAS' avgjørelse.

VG var utenfor det italienske hotellet i går formiddag, men fikk da beskjed om at 29-åringen ikke ønsket å la seg intervjue før avgjørelsen har falt. Det er ikke satt noe tidspunkt for dommen, men TV 2 melder har Johaug har innkalt til pressekonferanse klokken 12.15.

Utøvere som skal delta i OL, må ha sonet ferdig en dopingdom idet påmeldingsfristen til lekene går ut. Og den datoen er ifølge Olympiatoppen søndag 28. januar 2018, klokken 21.

Johaug om ny utsettelse: – Jeg tok det tungt

Dermed hjelper det lite at Johaug er «fri» 18. februar – midt under OL – dersom hun i dømmes 16 måneder i «idrettens høyesterett».

Dersom Johaug får 15 måneder i CAS, er hun fri allerede 18. januar. Det er tre uker før OL starter i Sør-Korea, og ti dager før påmeldingsfristen går ut.

VG-kommentar: Finnes en løsning alle kan leve med

Blemmen i oktober

Johaug fikk beskjed om den positive dopingprøven 4. oktober i fjor høst. Hun gikk ikke med på frivillig suspensjon med umiddelbar virkning. Derfor gikk det ytterligere to uker før utestengelsen hennes formelt begynte å løpe.

Det mener CAS-ekspert og jurist Robin Mackenzie-Robinson var en blemme.

Hadde Johaug startet soningen umiddelbart i høst, ville hun fått med seg NM på ski i januar 2018 dersom CAS idømmer henne 15 måneder. Og en slik straff er slett ikke usannsynlig.

Les også: Armstrongs overmann: – Galskap å anke Johaug-dommen

– Det er ikke ensbetydende med innrømmelse av skyld. Det står eksplisitt i kommentarene til WADA-koden at et slikt valg ikke skal kunne brukes mot en utøver på et senere tidspunkt. Her burde hun bare ha startet på utestengelsen, har Mackenzie-Robinson tidligere uttalt til VG.

Men Johaug-advokat Christian B. Hjort er ikke enig. På spørsmål fra VG om det var en tabbe å ikke starte suspensjonen allerede 4. oktober, svarte han:

– Nei. Det vil jeg ikke konkludere med. Det var en totalvurdering den gangen: Hvor mange dager tjente man på det, og hvordan hang argumentasjonen sammen med synspunktet om at hun ikke var å bebreide.

Disse to intervjuene ble gjort i mars. Christian B. Hjort ønsket i går ikke å la seg intervjue av VG, før en endelig avgjørelse i CAS foreligger i dag.

Så du denne? Antidoping Norge angriper FIS-hemmelighold

PS! Therese Johaug testet positivt på clostebol etter et høydeopphold i Italia i fjor. Hun sier at landslagslege Fredrik Bendiksen ga henne en krem mot en sår leppe, i den tro at kremen ikke inneholdt forbudte stoffer. Bendiksen forteller samme historie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder