TO SAKER: Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby på en pressekonferanse for Isklar. Foto: Helge Mikalsen VG

Svensk ski-legende til SVT: – Får en følelse av at Therese kjøpte salven selv

En av Sverige mest kjente skiløpere gjennom tidene er ikke sikker på at Therese Johaug fikk den mye omtalte leppe-salven av landslagslegen.

 • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg har en følelse av at hun kjøpte den selv, men det får stå for meg, sier Toini Gustafsson Rönnlund til SVT Sport.

FIKK HEDERSPRIS: Den svenske skilegenden Toini Gustafsson Rönnlund tar imot sin hederspris under Idrottsgalan i Globen 14. januar 2013. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Både Johaug og daværende landslagslege Fredrik Bendiksen hevdet på pressekonferansen den 13. oktober at det var legen som hadde kjøpt salven, som senere skal ha gitt positivt utslag på en dopingprøve.

Som «Toini Gustafsson» vant hun begge de to individuelle øvelsene i Grenoble-OL i 1968 (den gang var det bare to individuelle løp for kvinner). Hun giftet seg senere samme år med en annen svensk storløper, Assar Rönnlund.

Lørdag publiserte VG historien «Den norske dopinghistorien: – Belastning for livet» (VG+).

– Det er så bedrøvelig. Det er så unødvendig av henne. Hun har alltid holdt høy klasse og vært verdens beste nå i flere år. Og så behøve å ta steroider... Det finnes jo annen salve å finne. Det finnes jo kortisonsalver og aloe vera som hadde hjulpet for leppene hennes, mener den tidligere langrennsstjernen.

Hun mener at det som har skjedd med Johaug påvirker kvinnelangrenn generelt. Toini Gustafsson Rönnlund har «følelsen» av at Johaug prøver å skyve skylden over på andre.

Leste du denne? Johaug mister storkontrakt med dopingdom

– De vil jo beskytte henne, blant annet legen. Alle vil jo beskytte henne i Norge, og det forstår jeg. Hun er jo så populær, sier den svenske kvinnen til SVT Sport.

Toini Gustafsson Rönnlund tror altså at Johaug kan ha kjøpt salven selv, men utelukker at det var for å forbedre prestasjonen.

Les også: – Northug må vise større ydmykhet

– Nei, jeg tror nok at hun har tatt det for leppene. For hun hadde jo stygge sår. Det verste er at hun ødelegger for kvinnelangrenn, så ille. Det er jo så populært, og folk vil se oss damer i skisporet, mener Toini Gustafsson Rönnlund, som også er skeptisk til Martin Johnsrud Sundby:

DOBBELT GULL: Daværende Toini Gustafsson jubler etter OL-gull på 10 km i Grenoble, flankert av de to norske som tok de andre medaljene, Inger Aufles (t.v.) og Berit Mørdre. Foto: Scanpix

– Han har vel tatt mer enn hva han behøver av den medisinen. Det er jo feil av ham, og det gjør man ikke mot sin egen kropp. Nå er det spørsmålstegn om hva Norge driver med, sier den nå 78 år gamle kvinnen.

Les også: Johaug-saken skal granskes av astma-utvalget.

Hun tok i karrieren tre VM-medaljer og fire OL-medaljer.

Therese Johaug forklarte på sin pressekonferanse den 13. oktober at hun hadde store smerter i leppene og ba landslagslege Fredrik Bendiksen om å ta med en spesiell salve til Mellom-Europa, der hun og resten av laget lå i treningsleir. Til tross for at Johaug har vært plaget med leppene mange ganger, hadde hun ikke selv den salven som var nødvendig.

Heller ikke landslagslegen hadde med seg denne salven da han kom nedover, og han dro derfor på et apotek i Livigno for å kjøpe inn det som Johaug trengte. Bendiksen fikk ikke tak i den salven som de vanligvis bruker, men kjøpte med seg to andre salver, blant annet Trofodermin, som det senere skulle vise seg at inneholdt et anabolt steroid som Johaug testet positivt på.

Les også

 1. Kreml fjerner «sjefsdoperen»

  Viseministeren som har blitt pekt ut som hjernen bak det russiske dopingjukset, har fått sparken.
 2. Bjørgen: – Vi snakker om hvordan Therese har det

  VAL SENALES/OSLO (VG) De norske langrennsjentene innrømmer at det var godt å reise til Italia og få litt avstand til det…
 3. Lege i Lillehammer-OL: Forstøverapparat er gammelt nytt

  Norges beste idrettsutøvere har brukt forstøverapparat til å inhalere saltvann og senere astmamedisin siden Albertville…
 4. Russlands landslagstrener: – Uforståelig at Johaug ikke ble testet på fire måneder

  VAL SENALES (VG) Det skal ha gått 129 dager uten at Therese Johaug (28) ble dopingtestet før hun avla positiv prøve…
 5. Johaug-saken skal granskes av astma-utvalget

  HELSFYR HOTELL (VG) Therese Johaugs (28) dopingsak vil bli gransket av ekspertutvalget som ble nedsatt for å komme til…
 6. Eks-justisminister Anne Holt mener drapsmenn har bedre rettsvern enn Johaug

  Tidligere justisminister Anne Holt er bekymret over rettssikkerheten for Therese Johaug og andre dopingtatte.

Mer om

 1. Langrenn
 2. Johaug-saken

Flere artikler

 1. CAS trakk frem dette dopingvarselet i Johaug-dommen

 2. Johaug-saken: Timene som endret norsk skihistorie

 3. Forvirret? Alt du trenger å vite om Johaug-saken

 4. Therese Johaug: – Jeg er helt knust

 5. Johaugs lege: – Jeg trekker meg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder