Klæbo overtok ledelsen – Golberg forbannet før Tour-avslutningen

VAL DI FIEMME/OSLO (VG) Johannes Høsflot Klæbo knuste rivalene på oppløpet og leder Tour de Ski sammenlagt. I morgen skal det hele avgjøres, men Pål Golberg er alvorlig bekymret for helsefarlige forhold i løypen ned mot «Monsterbakken».

 • Yngve Gjerde
 • Nils Mangelrød
 • Håvard Rønning

– Det er noe tull. Det er det. Det er litt synd at de som skal styre det vi holder på med, ikke har mer innsikt i hva det innebærer å gjøre det der, sier Pål Golberg til flere medier etter lørdagens sprint.

Han snakker om den avsluttende etappen i Tour de Ski, og kaller det helsefarlig at de søndag skal gå etappen som arrangøren har lagt opp til – som fellesstart.

Dette er første gangen Tour de Ski avsluttes med fellesstart. Før den heftige oppoverbakken - døpt «Monsterbakken - går løperne i flere kilometer på en trasé nedover dalen der det venter trange løyper, svinger og det er også ventet høy fart som kan skape massefall.

– Du kan prøve å gå på ski ned der selv. Hvis to stykker er disiplinerte, går det an å gå to i bredden, og så skal vi skli et felt på 60 stykker – i skøyting. Og så er det asfalt på siden ... Vi får bare håpe det går bra.

les også

Johaug ser på seg selv som favoritt før «monsterbakke»-avslutningen

Alvorlig bekymret

– Det er asfalt der også, ja?

– Det er jo bart (utenfor løypen). Noen steder er det gress, noen steder asfalt. Jeg er redd for at det kommer til å gå ille, men de har vel bra kontroll på det de som har bestemt det her, sier Golberg ironisk.

– Så du mener dette kan bli helsefarlig?

– Ja, det kan det. Jeg synes det er noe forbanna tull. Det må gå an å si.

– Du tror ikke de (arrangørene) har god kontroll?

– Nei, de har ikke det.

– Tror du det blir kamp om posisjoner, og dermed farlige situasjoner?

– Ja, det er jeg redd for, og jeg er redd for mange scenarioer.

les også

Norge sluker premiefatet: FIS-sjef etterlyser nye grep

Også den russiske tour-favoritten Sergej Ustjugov frykter morgendagens renn.

– Det vil bli et vilt løp fordi de flate partiene er ikke spesielt egnet for en fellesstart. Det er viktigste for meg i morgen er å ikke brekke hånd, ben eller ødelegge meg. Det er ikke så farlig å knekke staver eller ski fordi det kan byttes, - men det er verre med kroppen, sier Ustjugov til VG.

– Du frykter å skade deg?

– Ja, svarer han, og legger til at det «ikke er en god idé».

Renndirektør i Det internasjonale skiforbundet Pierre Mignerey svarte før helgen på løypekritikk fra blant annet NRK-ekspert Fredrik Aukland.

– Men dette visste vi da vi tok avgjørelsen om å gå for fellesstart. Vi er ikke overrasket. Vi er sikre på at med 2,5 kilometer før de går ned dit, så kommer noen av de beste utøverne til å skaffe seg en god posisjon i feltet, sier Mignerey til NRK, før han hadde sett punktet som skapte mye av kritikken.

les også

Johaug ser på seg selv som favoritt før avslutningen

Golbergs kritikk av avslutningsetappen støttes av. Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Det skal ikke mer enn en kronidiot til for at det blir helt krise, sier hun om søndagens renn.

– Vi får håpe at alle er disiplinerte. Så må man bare evaluere etterpå. Jeg skjønner at hensikten sikkert var å gjøre dette på en annen måte og at det skulle være mer spennende, men vi som utøvere synes kanskje det ikke er så ålreit om det som skal gjøre det spennende er knall og fall. Det må være et sportslig fokus, sier Uhrenholdt Jacobsen, som tok 2.-plassen i kvinnenes finale:

Avskrev seg selv – er i ledelsen

I morgen skal alt avgjøres.

Johannes Høsflot Klæbo er ett sekund foran Aleksandr Bolsjunov og 15 foran Sergej Ustjugov før den syvende og avgjørende Tour de Ski-etappen, som har blitt døpt «Monsterbakken».

Det skjedde etter at Klæbo parkerte de russiske rivalene på oppløpet, vant sprinten og overtok ledelsen i Tour de Ski.

– Det var artig. Jeg tar med meg denne seieren her. Den betyr mye, konstaterer Klæbo etter seieren.

les også

Norge sluker premiefatet: FIS-sjef etterlyser nye grep

Det var duket for en gigantduell mellom de tre i finalen, og det var den trioen som kom først inn på oppløpet. Ustjugov var fremst, Bolsjunov like bak, Klæbo i angrepsposisjon fra tredjeplass. Nordmannen hadde fantastisk gli, og avslutningsferdighetene er det ingenting å si på.

Det er ikke for ingenting at han tidligere har blitt kalt «en sprintgud».

Det er ikke mer enn noen dager siden Klæbo avskrev seg selv i jakten på sammenlagtseieren i Tour de Ski, men nå er han i føringen.

– Det er ikke så mye (som skiller). Jeg må sette meg og se på det. Det skal nå gås i morgen uansett, så det er bare å gi alt, sier den nye sammenlagtlederen, som også var overlegen på prologen tidligere lørdag.

Pål Golberg ble nummer fire i finalen, mens Gleb Retivykh og Andrej Melnitsjenko ble henholdsvis nummer fem og seks. Den observante leser ser kanskje at det var fire russere og to nordmenn i finalen.

Sjur Røthe og Jan Thomas Jenssen ble slått ut i semifinalen, mens det sa stopp for Simen Hegstad Krüger i kvartfinalen.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Tour de Ski
 3. Johannes Høsflot Klæbo

Flere artikler

 1. Gjør sikkerhetsgrep i kritisert Tour-avslutning

 2. Russerne knuste Klæbo: Treneren forventer kraftig forbedring av Klæbo

 3. Bolsjunov avslører sin hvite løgn før Touren

 4. Suverene Klæbo med maktdemonstrasjon på sprinten

 5. Bolsjunovs melding til Klæbo: - Ser ut som han ønsker å avslutte touren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder