Holund brøt etter å ha gått seg vill: – Nei, nei, nei

Det ble kaotisk for flere løpere i Tsjekkia under verdenscupen i langrenn. Verst ble det for Hans Christer Holund, som gikk nesten en kilometer feil og brøt rennet. Han tar skarp selvkritikk.

Holund så lenge ut til å ha en god dag, men landslagstrener Eirik Myhr Nossum antar overfor VG at Holund rett og slett gikk feil i rundt en kilometer og valgte å bryte løpet.

– Jeg sa nei, nei, nei, nei høyt til meg selv. Jeg skjøntet at jeg hadde driti meg ut. Det er veldig surt, og jeg har ingen å skylde på. Det skal ikke skje, sier Holund til NRK.

TV-bilder viste at han hadde slått over i et tempo som lignet en middels søndagstur inne på stadion noe senere og like etter ble det klart at han hadde brutt løpet. Nå er det også klart hva som var grunnen. Og han var ikke alene om feilen heller i rennet.

Til VG forklarer Holund feilen og tar all skyld selv.

– Det er lite snø her og vi måtte byttte trasé seks ganger i løpet av 15-kilometeren. Etter fem kilometer er jeg veldig fokusert og inne i boblen. Der skal man bytte runde, men jeg går rett frem, sier Holund som sier han forstod at han gikk i feil løype etter 700–800 meter, der løypene fortsatt gikk parallelt.

– Jeg har ingen andre å skylde på enn meg selv. Det er en tabbe som ikke skal skje. Shit happens, sier Holund til VG mens han er på vei til Praha for å ta kveldsflyet hjem, mens lagkameratene forbereder seg til jaktstart. Han innser at det ble bomtur og at håpet svinner om å gjøre det godt i distansecupen i verdenscupen.

– Jeg gjør nok ikke denne feilen igjen, sier Holund.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum sto på sekunderingsposten da Holund kom forbi usedvanlig fort etter forrige gang. For løperne skulle veksle på å gå kort runde på 1,25 kilomter og lang runde 3,75 kilometer annenhver gang i Nove Mesto på grunn av begrensede snøforhold. Og der tok Holund feil og gikk to korte runder på rad i starten av rennet. Dermed ble det et kort renn for Holund.

– Arrangøren kunne ikke gjort det på noen annen måte. Vi visste dette fra i går og snakket om dette mange ganger. Vi gikk gjennom dette, sier Nossum om praten med løperne før rennet.

OVERLEGEN: Aleksandr Bolsjunov fikk reprimande av FIS for å ha gått feil, men beholdt seieren i Nove Mesto. Foto: MARTIN DIVISEK / EPA

Han har aldri som trener opplevd at flere av hans utøvere har gått feil og brutt eller blitt disket på grunn av dette i et renn.

Det gikk helt etter planen sist helg heller for norske løpere:

Emil Iversen ble også disket på grunn av at han gikk feil. Han fikk sitt andre gule kort denne sesongen. Det ga til sammen disk. Han var langt bak uansett. Men søndag stiller han med tre minutter tidsstraff på jaktstarten.

Vinneren Aleksandr Bolsjunov fikk reprimande for sin feiltagelse i løypene i Nove Mesto, men beholdt seieren etter å ha oppdaget feilen kjapt nok. Det opplyser renndirektør i FIS, Pierre Mignerey til VG.

Han hadde ikke oversikt da VG prater med ham over hvor mange løpere som gikk feil, men det ble gitt ut et spekter av straff i rennet.

– På intervallstarter så blir det for mange løpere i samme runde og det blir rotete også på TV. Det er en balanse og derfor må det gjøres litt mer komplisert, sier Mignerey om hvordan de la opp løpet med ulike runder.

Han påpeker at mange løpere gjorde feilen fordi de lå bak andre løpere og bare fulgte etter.

– Det var tydelig skiltet og på samme måte som under den offisielle treningen. I skiskyting er de vant til dette hver helg, sier Mignerey om at utøverne må følge med på hvilke runder de skal gå.

Tidligere lørdag var også Therese Johaug overlegen:

Bolsjunov fortsatte uansett der han slapp etter at han vant Tour de Ski for knapt to uker siden. Han vant verdenscuprennet i langrenn over 15-kilometeren i fri teknikk i Tsjekkia 24,3 sekunder foran finske Iivo Niskanen, som har gjort store fremskritt i skøyting.

– Vi blir knust i dag. Det er ikke noe annet å si, sier Johannes Høsflot Klæbo til NRK etter rennet.

Sjur Røthe ble nummer tre, 40 sekunder bak russeren. Johannes Høsflot Klæbo på 7. plass var nest best blant de norske.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder