ELITEN: Fra neste sesong blir det enda vanskeligere for de nest beste å hevde seg mot Johannes Høsflot Klæbo og co. Foto: Vidar Ruud

Norge mister verdenscup-plasser: – Et hardt slag i trynet

Det blir ikke lenger mulig for 15 nordmenn å representere Norge i samme renn på hjemmebane i verdenscupen. De nye reglene åpner for maksimalt tolv.

 • Mats Arntzen
 • Fredrik Tombra
 • Ole Kristian Strøm

– Vi har tidligere hatt et tak på nasjonal kvote på maksimalt 15 personer. Den er nå kuttet til ti, pluss at du kan ha med to utøvere som er under 23 år. Det er det viktigste sett fra norske skiløperes øyne, sier Vegard Ulvang til NRK. Han er leder av langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Det var FIS-administrasjonen foreslo å redusere antall nasjonale løpere i verdenscuprenn fra 15 til ti utøvere. Det skal blant annet ha bakgrunn i den norske dominansen i skisporet.

– Det syns vi var veldig dramatisk for de yngre, norske løperne som mister muligheten til å gå verdenscuprenn, sier Åge Skinstad, Norges representant i verdenscupkomiteen, til VG.

les også

Halfvarsson: – Kunne skrevet bok om alt dumt jeg har gjort

Han var til stede under det digitale møtet sammen med Norges langrennssjef, Espen Bjervig.

– Det er knalltøft for den horden av utøvere og spesielt på herresiden. Det er et så høyt nivå. De eneste gangene de får testet seg internasjonalt, sier Bjervig og slår fast:

– Det er en litt tung dag for norsk langrenn.

Måtte inngå kompromiss

Skinstad sier til VG at ingen av de 19 stemmeberettigede nasjonene støttet Norges synspunkt om å beholde ordningen som den var. Norge stilte derfor med et motforslag: Ti utøvere pluss to som er under 23 år.

– Vi merket at stemningen var positiv til yngre løpere, og lykkes med kompromissforslaget vårt, sier Skinstad til VG.

DIALOG: Åge Skinstad er Norges representant i verdenscupkomiteen og ga klar beskjed om at han var uenig med FIS-komiteen. Foto: Geir Olsen

Tyskland stilte også med et tredje forslag som ikke ble tatt til følge. Det innebar at hver arrangørnasjon kunne velge ett renn der de kunne stille – som før – med maksimalt 15 personer, mens det i de resterende rennene ville kunne delta seks stykker pluss eventuelle friplasser for leder av verdenscup og skandinavisk cup. Maksimalt åtte stykker.

Reagerer: – Vi ofrer livet

Nyheten mottas heller ikke med glede blant norske langrennsutøvere.

– Den første reaksjonen er at det er et slag i trynet på det vi driver med, sier Gjøran Tefre til VG.

Han får støtte fra Even Northug, som poengterer at da han som 19-åring stilte til start i Drammen i 2015, var det 20 norske løpere på start. Nå kuttes det ytterligere.

– Det har alltid vært en bra motivasjon for meg at det er mulig å prøve seg mot de beste. Det er selvfølgelig en kjedelig situasjon, skriver Northug i en SMS til VG.

les også

Tålmodig Golberg: Da han passerte 29 år rant plutselig millionene inn

Tefre er blant de som står utenfor landslaget. Som vinner av skandinavisk cup har Tefre selv friplass til verdenscuprenn frem til jul, men flere på omtrent samme nivå kan bli hardt rammet av de nye reglene.

– Vi ofrer livet for det her. Vi bruker tre-fire timer og masse penger hver dag for å gå fort på ski. Nå kan vi risikere å gå veldig fort på ski, men likevel ikke få gå disse rennene, sier Tefre.

RYNKER PÅ NESEN: Gjøran Tefre, her fra Beitostølen i 2017, er skeptisk til endringene FIS har bestemt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

På Konnerud ble førdianeren nummer fem i prologen og endte som nummer 13.

– Jeg forstår jo at det å ha 15 nordmenn på start kan føre til at enkelte nasjoner nedprioriterer å reise til Norge, så jeg ser den. Det er helt klart en utfordring og har vært et problem i enkelte renn, men da må man se litt på hvilke renn man har i Norge, sier Tefre, og påpeker at både femmila i Kollen og tremila på Lillehammer er fysisk veldig krevende renn, mens den klassiske sprinten i Drammen ofte har blitt dominert av nordmenn.

Tefre mener at det ikke bare er de unge og lovende løperne som blir hardt rammet av de nye reglene.

– Det blir også vanskeligere for landslaget å sørge for at alle på landslaget skal få gå samtidig. Hvis en landslagsutøver har slitt, så får man i hvert fall gå når det er nasjonal kvote, sier han, og legger til:

– Alt blir bare vanskeligere nå.

Andre viktig avgjørelser fra møtet:

* Norge må bekrefte innen 15. juni om de kan avholde verdenscuprenn, deriblant også Lillehammer 4.-6. desember. Dersom innreisenekten til Norge, som foreløpig er satt til 1. januar, opprettholdes vil det kunne bety at FIS iverksetter plan B .

* Intervallstart på 50 km og 30 km i Holmenkollen i mars 2021. Både Russland og Norge har vært ivrige på å få til dette, og det gikk som ventet igjennom. Det blir første gang siden 2008 at femmila i Kollen går med intervallstart.

* 60 sekunders bonus i Tour de Ski opprettholdes. Det var et forslag fra Russland om å halvere bonusen, slik at den ble lik som i minitourene, men det gikk ikke igjennom. Det er en god nyhet for Johannes Høsflot Klæbo og en dårlig nyhet for Therese Johaug.

* Den siste etappen i Tour de Ski beholdes som den var sist vinter, altså en fellesstart.

Mer om

 1. Langrenn
 2. FIS
 3. Vegard Ulvang

Flere artikler

 1. Slik skal de beste bli tvunget til å gå stafettene

 2. Johaug frykter fluorjuks: – Jeg håper sikkerheten er bunnsolid

 3. Rennsjefens kriseplan for langrenn: Skisserer drastiske tiltak

 4. Bjørgen fristes med historisk millionbonus

 5. Pluss content

  Den brokete historien om Petter Northug

Fra andre aviser

 1. Tre norske byer plukket ut til å arrangere verdenscup – forutsetter ja fra myndighetene

  Aftenposten
 2. «Dystre nyheter fra skileiren»

  Aftenposten
 3. Langrenn må kutte mange millioner: – Jeg sover godt om natten

  Aftenposten
 4. Den norske skitoppen var bekymret for om fluorforbudet kan virke. En nyvinning gir ham håp.

  Aftenposten
 5. Langrenn må kutte mange millioner: – Jeg sover godt om natten

  Bergens Tidende
 6. Stjernene har meldt forfall til populært renn: – Korona kan være dråpen som får det til å renne over

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no