Aukland kritisk til norsk Tour-prioritering: – Negativt signal for langrennssporten

OBERSTDORF (VG) Etter å ha vunnet rennet i Oberstdorf drar Emil Iversen hjem fra Tour de Ski og sammenlagtleder Johannes Høsflot Klæbo er usikker. Fredrik Aukland er sterkt kritisk til Norge dersom både nummer en og tre i sammendraget reiser hjem, og får støtte fra svensk hold.

Iversen svarer «nei» på spørsmålet om han forstår at Norge får motbør dersom begge de to beste norske løperne reiser hjem fra Tour de Ski. For Iversen på tredje plass fullfører ikke Tour de Ski, og sammenlagtleder Johannes Høsflot Klæbo er usikker på hva som skjer.

For Klæbos del er det planlagt et møte om hans Tour-skjebne i løpet av onsdag kveld. Situasjonen får NRK-ekspert Fredrik Aukland til å reagere.

– Jeg syns det er veldig trist for langrennssporten. For Tour de ski er viktig, og vi har løpere som er med helt i teten av sammendraget. Da mener jeg at det er naturlig at man gjennomfører touren. Og jeg mener det ikke har noe å si for VM. Det er godt med tid til å komme seg til verdenscupen i Ottepää og deretter trene godt til VM, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland til VG.

– Det er et negativt signal for langrennssporten at de beste norske løperne trekker seg, sier Aukland.

Han får støtte fra SVTs langrennsekspert Anders Blomquist. I Sverige har det også vært diskusjon rundt svenskenes lave prioritering av touren. Charlotte Kalla har for eksempel gjort det til vane å droppe touren.

– Det er nærmest ødeleggende for touren dersom nummer en og nummer tre i sammendraget reiser hjem halvveis, sier Blomquist til VG.

Sjekk resultater og sammenlagtlisten i faktaboksen:

Han sier at han forstår at det er vanskelig å få plass i VM i det norske laget, men at bildet ikke er bra om de aller beste reiser hjem. Og han mener det er et problem at også Sverige nedprioriterer Tour de Ski.

– Det er et problem. Tour de Ski skal være den fineste delen av verdenscupen med mest status, sier Blomquist.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum mener det gjøres gode vurderinger når det gjelder om løperne skal dra hjem eller ikke.

– Jeg forventer kritikk for ganske mye og blant annet dette. Men til syvende og sist er min oppgave å tenke på utøveren og det som skjer i februar, sier Nossum.

Han svarer at det ikke er sikkert de to beste norske løperne hadde vunnet uansett.

– Jeg syns det er fornuftig å legge individuelle planer for hver enkelt og det er det vi gjør her, sier Nossum.

Men Aukland er uenig:

– I begge deres tilfeller er jeg uenig i beslutningen hvis også Johannes reiser. Det er klart at det er et veldig negativt signal dersom man gjør det. Jeg liker ikke det og jeg er ikke enig. De trener nesten 1000 timer i året og da tåler man å gå syv skirenn på ni dager, sier Aukland.

Emil Iversen sier han ikke tenker så mye på kritikk for valget om å dra hjem fra Tour de Ski og sier han gjør det fordi den norske lagledelsen ikke har gitt noen VM-garantier. Dersom han hadde hatt det hadde han fullført sa til norsk presse etter rennet.

– Fra 1. mai til vinteren kommer gjør jeg det jeg har troen på. Jeg gjør mitt beste hele tiden for at jeg skal gå så fort som mulig på ski og nå er det VM som gjelder i vinter. Da får folk respektere det at jeg har lyst til å prøve å snu på det i år, sier Iversen som peker på at han har gått Tour de Ski de tre siste årene og viser til at det er en risiko ved det å fullføre.

– Jeg har ikke fått full klaff i mesterskap ennå og det er veldig enkelt. Det er bare på grunn av det, sier Iversen.

Johannes Høsflot Klæbo er forberedt på kritikk dersom han ikke fullfører.

– Hvilken oppfatning tror du det blir av dette dersom de to beste norske løperne drar hjem?

– Det er kjipt. Men vi må tenke litt på oss selv oppi dette. Vi har lyst til å gå til mål og fullføre. Men det er en totalbelastning som skal tilrettelegges, sier Klæbo.

– For min del er det ikke noen tvil om at mitt mål i år er VM, sier Klæbo.

De Fabiani ble nummer to, mens Ustjugov fulgte deretter. Sjur Røthe ble nummer fire. Johannes Høsflot Klæbo kom i mål fire sekunder bak Iversen – på en 9. plass. Klæbo leder fremdeles sammenlagt og går ut 15 sekunder foran Ustjugov på torsdagens jaktstart.

Samtidig kom sammenlagtfavoritt Aleksandr Bolsjunov i mål hele 19,1 sekunder bak Klæbo. Dermed er han 46 sekunder bak nordmannen.

SEIERSHERRE: Emil Iversen vant den fjerde etappen av Tour de Ski. Foto: KARL-JOSEF HILDENBRAND / dpa

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder