- Myllylä og Kirvesniemi tatt i doping

HELSINGFORS/OSLO (VG Nett) Det verste som kunne skje har skjedd. Mika Myllylä og Harri Kirvesniemi har testet positivt på doping, melder en mengde finske medier. I tillegg er to kvinnelige løpere tatt.

ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

Det finske skiforbundet har allerede fått resultatene fra WADA-testene som ble tatt i forrige uke. Forbundet vil ikke gi noen kommentar foreløpig, men flere uavhengige finske medier melder at følgende fire langrennsløpere har testet positivt på preparatet HES - et blodfortynnende middel som blant annet skjuler bruk av EPO:

Mika Myllylä
Vant gull på stafetten som han allerede har mistet ettersom Janne Immonen har testet positivt. Myllylä ledet også jaktstarten etter den første delen, men trakk seg foran den andre. Dette var de eneste rennene Myllylä gikk i VM. I resten sa han at han var syk.

Harri Kirvesniemi
42-åringen var med på stafettlaget til Finland som "vant".

Virpi Kuitunen
Vant gull på jaktstarten. I tillegg hadde hun sølv på stafetten, 5. plass på 15 km og 5.plass på 10 km. Under en pressekonferanse i Lahti ble hun spurt om hvorfor hun er blitt så god på så kort tid.
- Jeg har trent mye og hardt, svarte Kuitunen.

Milla Jauho
Var med på sølvlaget til Finland og tok en 6.plass på 15 km.

Avisene Ilta Sanomat, Helsingin Sanomat og TV-stasjonen Ylö melder alle disse fire navnene i tillegg til Isometsä og Immonen som ble avslørt under mesterskapet. Det er også finske medier som melder at det dreier seg om tre herreløpere og en kvinnelig. Det alle imidlertid er enige i er at Myllylä og Kirvesniemi har testet positivt.

Kirvesniemi er trener for Isometsä og rådgiver for Jauho. Han var ikke hjemme da Ilta Sanomat forsøkte å få tak i ham onsdag morgen. Myllylä er som sunket i jorden. Han vet ingen hvor er.

Forbundet innkaller

Det finske skiforbundet vil innkalle til pressekonferanse klokken 16.00 i dag på Hotel Haga i Helsinki. Det er ventet at den suspenderte hovedtreneren Kari-Pekka Kyrö også kommer på den pressekonferansen.

Tidligere i mesterskapet ble Jari Isometsä og Janne Immonen avslørt for bruk av HES.

Glemte vesken

Tirsdag innrømmet Kyrö at det var han som glemte legevesken med en mengde dopingpreparater på en bensinstasjon like ved flyplassen i Helsinki. Han sa imidlertid at han ikke visste hva som var i vesken.

- Det var fellesutstyr, sier han til Aftenposten og avviste at vesken og utstyret tilhørte den finske legen Juha-Pekka Turpeinen.

Turpeinen sporløst borte

Turpeinen har i mellomtiden forsvunnet. Det ble tirsdag kjent at han under hele 90-tallet har jobbet med medisinsk forskning - fremfor alt på ulike metoder for å senke hemoglobinverdiene gjennom å fortynne blodet.

I vesken som ble funnet på den nevnte bensinstasjonen lå det flere respter med den nå avgåtte legens navn. Overfor politiet skal han ha benektet kjennskap til de tomme posene med Haes, det brukte utstyret og de blodige bomullsdottene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder