VM ER REDDET: Petter Northug i godt humør under NM-helgen på Røros. Til venstre står Niklas Dyrhaug. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Ski-VM reddet for Northug - får sone med fotlenke

Petter Northugs manager Are Sørum Langås bekrefter at hverken ski-VM eller resten av sesongen er i fare etter at skistjernene har fått innvilget fotlenkesoning.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er Adresseavisen som melder at Northug opprinnelig skulle sonet midt under ski-VM i Falun senere denne måneden, men det er nå bestemt at trønderen får hjemmesoning med fotlenke etter sesongslutt.

– Jeg kan bekrefte at vi har søkt om fotlenke og at det er innvilget. Han får soning etter sesongen. Det er viktig å legge til at vi har fulgt vanlig prosedyre. Alle har mulighet til å søke om fotlenke og utsettelse, sier Langås til VG.

– Hvordan reagerte Northug?

– Det har jeg ingen kommentar til, men han er informert. Jeg har selvfølgelig snakket med Petter om dette. Det var selvfølgelig gledelig at han slipper soning under VM, svarer Langås som ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer.

Kommenterer ikke Northug-saken

Friomsorgsleder Tore Råen i Sør-Trøndelag vil ikke kommentere Northug-saken spesielt overfor Adresseavisen.

– Alle saker blir behandlet individuelt. Da kan det få litt ulike utslag. Men alle blir behandlet etter det samme regelverket, sier han.

Northug, som for tiden er i Sveits sammen med trener Stig Rune Kveen, krasjet 4. mai i fjor bilen sin i Trondheim. Han rømte fra stedet og etterlot en kamerat med lettere skader. I avhør avga Northug falsk forklaring ved å anklage passasjeren for å ha kjørt bilen.

9. oktober ble Northug dømt til 50 dagers ubetinget fengsel, med fradrag på to dager for sonet varetekt. Han ble også fratatt førerkortet på livstid, noe som i praksis betyr fem år, og fikk en bot på 185.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet!

KJØRTE I AUTOVERN: Natt til 4. mai i fjor kjørte Petter Northug i påvirket tilstand og endte i autovernet i nærheten av sitt hjem i Trondheim. Foto:,Scanpix

Fleipet med soningstidspunktet

Klassekampen skrev 8. januar at de satt på informasjon som tydet på at Northug blir nødt til å sone fengselsstraffen om kort tid. Normalt skal soning begynne to måneder etter at kriminalomsorgen har mottatt en rettskraftig dom. Friomsorgsleder Tore Råen slo samtidig fast at Northug ikke vil få noen form for særbehandling.

– Vi behandler alle saker med et likt utgangspunkt. Her er det ikke snakk om at noen kan få særbehandling, uttalte han i begynnelsen av januar.

Northug selv har fleipet med soningstidspunktet flere ganger denne vinteren. 8. januar fortalte 28-åringen at han ikke lot seg stresse i påvente av datoen.

- Hvorfor ikke?

- Fordi det har vi kontroll på, svarer Northug.

- Du er sikker på at VM ikke ryker?

- Ehh.... kanskje.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder