IKKE GI OPP: Petter Reistad (21) la opp som langrennsløper i fjor, etter gull og bronse i junior-VM. Nå prøver han å få unge løpere til å synes ski er gøy, selv om de ikke har en sjanse til å bli en ny Petter Northug eller Therese Johaug. Foto:Frode Hansen,VG

Petter Reistad (20) la opp etter VM-gull og bronse i fjor: - Alle trenger ikke å bli Petter Northug

Petter Reistad (21) la opp etter VM-gull på stafett og bronsemedalje på 10 kilometer klassisk i fjor. Nå er han trener og gir ut treningsbok for å få de unge talentene til forstå at langrenn kan være gøy - uten mål om å bli Petter Northug.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Det er det jeg vil fortelle dem. Alle trenger ikke å bli Petter Northug, men de kan ha det gøy likevel, sier Petter Reistad.

Som hovedtrener for Holmen sommerskiskole uken før den ordinære skolestarten, synes han «det er kult å jobbe med folk som vil noe». 12 til 14-åringene han instruerer trener til (melke)syren «tyter ut av ørene deres».

700 timer i året

Ole Reistad (død 1949) er Petters oldefar. Han ble tildelt Egebergs ærespris i 1922 og var flaggbærer for Norge i OL i St. Moritz 1928, der han ble opphavsmann til uttrykket «Samling i bånn, gutter». Norges lag vant angivelig det militære patruljeløpet ved hjelp av den ordren; de la Finland bak seg den siste bakken ned mot mål.

BAKGRUNN: Flyoffiser og idrettsutøver

SAMLING I BÅNN: Ole Reistad (foran) melder av for det norske laget under militært langrenn med skyting under OL i St.Moritz i 1928. Det norske laget vant suverent, spesiellt i utforkjøringene, og på toppen kommanderte Reistad de senere så kjente ordene: Samling i bånn, gutter! Foto:,NTB scanpix

To år før junior-VM i fjor bestemte Petter Reistad seg for å satse alt for å nå toppen. Det gjorde han. Han la alt annet til side og trente 700 timer i året. Da han vant stafetten for Norge og 10 kilometer klassisk i mesterskapet i Val di Fiemme for halvannet år siden, avsluttet han karrieren som toppløper.

- Jeg pleier å si at jeg var 99 prosent motivert. Det var en kompromissløs satsing før det. Men da hadde jeg lyst til å prøve meg på andre arenaer, sier han om årsaken til at han sa seg fornøyd.

Så mye kan du trene som ung - LES HER

Håndball-søsken

Om noen dager flytter han til Boulder i Colorado. Han har fått et langrennsstipend som gjelder for fire år. Han synes det er en «bra avkastning» på sin relativt korte karriere som toppløper. Stipendet er verd flere hundre tusen kroner, pluss utdannelsen.

- Når jeg ser på TV, napper det i bena. Men nå skal jeg gå på ski på en annen måte. Jeg er fornøyd med det, sier Petter Reistad.

Begge søsknene hans, Henny (16) og Jon (19), er toppspillere i håndball for Stabæk og Haslum. De syntes ikke det var merkelig da Petter ga beskjed om at han ikke lenger ville kjempe i toppen.

- De som kjenner meg ble minst overrasket. De var ikke det da jeg på en hverdag sto opp klokken seks om morgenen en hverdag for å trene i seks timer, eller da jeg gjorde dette valget, sier Petter Reistad.

95 prosent riktig

- Er det mange unge langrennsløpere som gir seg, slik du gjorde?

- De aller fleste som gir seg er 14-15-16 år gamle. Det er dem jeg vil få til å fortsette. Jeg vil får dem til å ta et steg til, opp til mitt nivå, svarer han med tanke på det han var på da han ble juniorverdensmester.

- Sier du til de unge 12 til 14-åringene du nå er trener for: dere kan bli den neste Northug og Johaug?

TRENINGSTIPS: Petter Reistad (21) har utgitt en bok på 300 sider - tilpasset ungdom - om trening og hvordan få det gøy på langrennsski. Foto:Frode Hansen,VG

- Ja, men jeg ser at «stillheten senker seg» når de får høre hva jeg har drevet med. Jeg vil vise dem at det viktigste er at de klarer å løfte seg og at de kan ha det veldig moro uten å stå på pallen, svarer han.

Han mener at navnebror Northug er blitt Petter Northug og Therese Johaug er blitt Therese Johaug fordi «de beste gjør flest mulig riktige valg».

- De som gjør 95 prosent riktige valg slår alltid de som gjør 90 prosent riktige valg. Du har ikke råd til å gjøre mange feil. Jeg vil gi de unge råd og tips om hvordan de skal hoppe over valgene som er feil. De får bli med på en 300 siders økt når det gjelder det, sier han om e-boken «Bli rå på ski».

EN NY JOHAUG? Petter Reistad trener 12 til 14 år gamle jenter og gutter på Holmens sommerskiskole. Foto:Frode Hansen,VG

Petter møtte Petter

Da Petter Reistad var 17 år gammel deltok han på en «camp» i regi av Petter Northug.

Han sier at skikongen fortalte ham om «detaljer» angående mental trening og skistesting, og at det var inspirerende. Men åpenbart ikke nok til at han selv skulle bli Nye Northug.

- Ser du noen noen Northuger og Johauger som trener for unge langrennsløpere?

- Jeg ser veldig mye vilje hos mange. Det er kult, fordi man ofte får et dårlig inntrykk av dem - at de ser mye på mobilen og sånt - men de gir alt når de tar fatt på slalåmbakken med «elghufs», svarer Petter Reistad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder