Treneren brøt sammen i tårer etter Røthe-gull

SEEFELD (VG) Etter sist sesong vurderte Sjur Røthe (30) å legge opp. I dag tok han sitt første individuelle VM-gull etter spurtseier mot Aleksandr Bolsjunov (22). Da ble det for mye for treneren.

 • Herman Tinius Folvik
 • Nils Mangelrød
 • Bjørn S. Delebekk (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Den som var kanskje aller mest rørt inne på stadion var Eirik Myhr Nossum som brøt sammen under intervju med NRK på direkten rett etter at gullet var sikret.

– Jeg sto og hoppet eller satt inne på stadion. Jeg vet ikke. Jeg bare er der. Det er svart fra toppen der, sier Myhr Nossum.

Ski-VM: Få siste nytt i vårt VM-studio

RØRT: Eirik Myhr Nossum var så rørt etter gullet til Sjur Røthe at han brøt sammen i intervju med NRK. Foto: NRK / SKJERMDUMP

– Jeg må tilbake til bryllupet for mitt for sist jeg var så rørt. Enkelt og greit. En enorm glede og visshet om timene som ligger bak det her. Fra støtteapparat og ikke minst fra Sjur selv, sier Nossum til VG.

– I dag stemte alt. Jeg hadde kjempegodt feste på klassiskdelen og gliden var god. Skøyteskiene var også like bra, sier Røthe til VG.

Sundby var først inn på oppløpet, men det var Røthe som fikk størst fart og vant et tidel foran Bolsjunov. Se spurten her:

Det er Røthes første VM-gull individuelt. Fra før har han en VM-medalje individuelt. Den kom da han tok bronse på samme øvelse i Val di Fiemme i 2013. I samme mesterskap var han med på stafettgullet.

Han fikk taktisk hjelp av Emil Iversen:

Mistet OL i fjor

Sjur Røthe hadde store plager i ryggen og mistet OL i fjor. Han vurderte å legge opp. Røthe fikk konstatert en revmatisk sykdom.

– Jeg har hatt en fin høst med laget. Vi har gjort en jobb som vi får betalt for i dag. Jeg må takke resten av laget. Uten de og trenerne hadde jeg ikke klart det, sier Røthe.

– Det er veldig rørende. Han hadde det nok mer vondt i fjor enn vi var klar over, sier mor Randi-Kirsten Røthe, som var i lykkerus:

Ny Sundby-medalje

For Sundby ble det ikke gull i det 19. individuelle mesterskapsforsøket heller, men han var fornøyd med sin syvende individuelle mesterskapsmedalje.

– Jeg er veldig, veldig glad. Mange tenker kanskje at jeg er skuffet over at det ikke ble gull i dag heller. Men jeg er ikke der i det hele tatt. Jeg er veldig fornøyd, sier Sundby til VG.

les også

Ville legge opp på grunn av plagene: Røthes tøffe kamp mot verdenstoppen

Pluss content

Det sto mellom fem mann. Det ble klart tidlig i skøytedelen: Clement Parisse, Sjur Røthe, Iivo Niskanen, Aleksandr Bolsjunov og Martin Johnsrud Sundby.

Alexey Poltoranin falt tidlig av på skøytedelen. Med 7,5 kilometer igjen slapp også Andrew Musgrave.

Sundby hyllet familien etter bronsen:

Klæbo og Iversen langt bak

Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen, som fikk gå på bekostning av fjorårets OL-vinner Simen Hegstad Krüger, ble hektet av da Iivo Niskanen og Aleksandr Bolsjunov satte fart på klassiskdelen.

les også

Kona Marieke: Martin må prestere om OL-drømmen skal leve

Også store navn som Dario Cologna, Alex Harvey og Sergej Ustjugov ble borte fra teten.

Inn til skibytte var disse løperne rundt halvminuttet bak teten. Klæbo og Iversen brukte etter hvert skøytedelen som en rolig treningsøkt før morgendagens lagsprint. De ble henholdsvis nummer 30 og 31.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Ski-VM 2019
 3. Langrenn
 4. Martin Johnsrud Sundby
 5. Sjur Røthe

Flere artikler

 1. Bolsjunov mener Røthe og Sundby var usportslige

 2. Klæbo ga fra seg 15-kilometerplassen han hadde fått: – Ekstremt sportslig gjort

 3. Krüger-vraking får kritikk etter Klæbo og Iversens fiasko: - Skivebom

 4. Dette er Norges stafettlag fredag: Emil Iversen starter

 5. Oppvasken avblåst: Røthe reddet sjefene

Fra andre aviser

 1. VM-gull til Sjur Røthe etter høydramatisk avslutning

  Aftenposten
 2. Tønseth har trent hele sesongen med ett mål for øyet: – Det er viktig for meg

  Aftenposten
 3. Røthe imponert over Klæbos beslutning

  Aftenposten
 4. «Det var «guttungens» første test. Da den var over, begynte han å gråte.»

  Aftenposten
 5. Røthe imponert over Klæbos beslutning

  Bergens Tidende
 6. Svensk skistjerne tvilte på Sundby: – Merkelig at det kommer nå

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no