Gråtkvalt Petter Northug legger opp: – Det har vært et eventyr

TRONDHEIM/OSLO (VG) Petter Northug (32) bekrefter at han legger opp som skiløper på toppnivå. Han tok til tårene da han skulle takke familien.

Det var en meget emosjonell Northug som offentliggjorde nyheten i Trondheim onsdag. Han måtte kjempe hardt for å holde tårene tilbake og innrømmer at det var «tøffere enn jeg trodde» å fortelle om avgjørelsen.

les også

Avskjedsord til gull

– Jeg hadde en liten drøm da jeg var liten guttunge, om å bli en god skiløper. Jeg er stolt over det jeg har fått til. Sånn sett, når langrenn har vært livet mitt i så mange år, er det tøft å gi seg. Samtidig føltes det også godt, sier en gråtkvalt Northug.

– De jeg ikke kommer unna, er foreldrene mine, sier Northug og må ta en pause for å tørke tårene, som du kan se her:

– Tomas og Even (brødrene) har vært viktige for meg, at de har vært aktive de også. De har hjulpet meg med motivasjonen etter VM i 2011, som det var det største jeg har opplevd som skiløper. Gjennom dem fant jeg motivasjonen til å fortsette som skiløper, sier Northug, og må ta en ny pause.

– Det har vært et eventyr, sier han.

Dermed er en 13 år lang karriere på toppnivå er ved veis ende. Northug tar med seg 13 VM-gull, derav syv individuelle, fire OL-medaljer, derav to gull, inn i pensjonisttilværelsen.

– Dette har preget livet mitt siden jeg var guttunge. Jeg har kanskje ikke forklart hvor mye jeg har ofret, og gått inn for å virkelig bli best, spesielt i ungdomsårene. Da merker man på en sånn dag, at det er tungt å gi seg. Men selv om det er tungt, er det godt å gi seg, sier Northug om hvordan det føles å offentliggjøre at han legger opp.

Han fortalte også om hvordan promillekjøringen i mai 2014 kan ha forlenget langrennskarrieren hans:

Northug forteller at pappa John var den første som fikk beskjeden. Han beskriver sine fire femmilsgull i internasjonale mesterskap som det han er mest stolt over. På spørsmål om det er noe han angrer på i karrieren sin, svarer Petter Northug:

– Nei, det er absolutt ingenting jeg ville gjort annerledes. Alle valgene jeg har tatt, har vært bevisst.

Petter Northug har underholdt både i og utenfor sporet gjennom en suksessrik langrennskarriere. Her er et lite utvalg av Northugs sitater som har skapt overskrifter:

– Hva skjer videre?

– Det er ikke en helt klart spikret rute. Jeg skal bruke litt tid på å finne ut hva jeg skal gjøre. Det er viktig å sette seg på bakbeina og klarne hodet litt etter en sånn avgjørelse, for hvordan jeg reagerer på det, det vet jeg ikke. Men jeg skal bruke litt tid på å fundere på hva jeg skal gjøre, sier Northug.

les også

Northug på vei over 80 millioner - nå faller inntektene

– Hvordan blir det å våkne i morgen?

– Nei, jeg tror det blir som en ryggsekk er kastet av meg. Nå begynner et nytt kapittel. Denne dagen i dag er tung, men nå ser jeg lyst på fremtiden, sier han.

Det eneste som er kjent om Northugs fremtid, er at han har inngått en langsiktig avtale med TV 2 om å jobbe med «programinnhold og sportsrelatert innhold». Northug sier også at han ikke utelukker å jobbe innenfor langrenn i fremtiden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder